Didaktický test se blíží, je načase začít se připravovat

17. 3. 2021 | Rady maturantům

didaktický_testDidaktický test je nedílnou součástí maturit již deset let. Tvoří základ státní neboli společné části zkoušky dospělosti. Maturanti povinně píší test z českého jazyka a k tomu si volí anglický jazyk či matematiku. Jak zvládnout přípravu a koho požádat o pomoc, když si nebudete s otázkami vědět rady?

Zaměřte se na oblasti, které vám dělají problém

Po čtyřech letech studia na střední už většina středoškoláků ví, jaké jsou jejich silné a slabé stránky. Pokud někdo válčí s porozuměním anglickému textu, protože není zvyklý příliš číst – ostatně i mezi studenty je plno nečtenářů, kteří knížku nevezmou do ruky, co je rok dlouhý – pomůže procvičovat co nejvíce úloh zaměřených právě na práci s textem. Kromě ukázkových didaktických testů či testů z minulých let můžete při přípravě využít i ukázkové testy jazykových zkoušek jako je FCE.

Začněte s předstihem

Didaktické testy by se podle aktuálního harmonogramu (ten se kvůli koronaviru může ještě měnit) budou psát 24. a 26 května. Na přípravu tak mají maturanti zhruba dva měsíce. Důležité je začít včas. Pokud čas na přípravu nepodceníte, můžete si ji rovnoměrně rozprostřít do několika týdnů. To, jestli začnete těžšími nebo lehčími typy úloh, už závisí na vás, ale pokud si chcete dodat sebevědomí, vrhněte se napřed na úlohy, které vám přijdou jednoduché. Jestli naopak chcete mít to nejtěžší za sebou co nejrychleji, zvolte opačný postup.

Přihlaste se na přípravný kurz

Stejně jako výuka se i přípravné kurzy přesunuly on-line. Absolvovat je tak můžete i letos. Vedoucí kurzu s vámi probere všechny postupy a vysvětlí vám i možné záludnosti, na které byste při psaní didaktických testů mohli narazit.

Projíždějte staré testy

Vyzkoušet si cvičně didaktické testy z minulých let dostupné na internetu je základ úspěchu. Tímto způsobem se seznámíte s typem otázek, které se v didaktických testech běžně objevují, zjistíte, co vám nejvíce jde a naopak, co ještě potřebujete procvičit. Na základě výsledků cvičného testu, pak můžete uzpůsobit svou celkovou strategii přípravy na maturitu.

Nasimulujte si testovací podmínky

Čím lépe si dokážete představit, jak zkouška probíhá, tím méně budete během psaní didaktického testu nervózní. Zkuste si proto doma nasimulovat testovací podmínky. Místo vyplňování on-line si didaktický test vytiskněte (vyhnete se tak pokušení hledat odpovědi na internetu) a stanovte si časový limit na jeho vypracování, který bude podobný (nebo stejný) jako u skutečných maturit.

Nastavte si vysokou laťku

Letošní maturanti budou mít na test z českého jazyka o deset minut více, celkem 85 minut. Při přípravě si ale zkuste nastavit nižší limit. Tato strategie je efektivní, protože s kratším časem přestanete vnímat vše kolem a plně se ponoříte do testu. Při samotném vyplňování se pak nejprve zaměřte na ty lehčí otázky, u kterých si jste jisti odpovědí, a až pak se zastavte u těch obtížnějších a pečlivě se nad nimi zamyslete.

Doučte se základy

Při přípravě můžete narazit na oblast, které jednoduše absolutně nerozumíte. V takovém případě ani opakované projíždění starých testů nepomůže. Řešením je vzít do ruky učebnice a pokusit se nastudovat to, v čem nejvíc plavete. Nebojte se požádat o pomoc spolužáky nebo učitele, aby vám látku vysvětlili.

Dávejte pozor

Někteří lidé mají problém číst otázky pozorně. Pokud mezi ně patříte, ve finále může tato nepozornost vést k tomu, že budete řešit úplně jinou úlohu než všichni ostatní. Soustředěnost ovlivňuje stres, kterému se vyhnete jen s důkladnou přípravou.

Zdroj:
Tutor.cz, Jakserychlenaucit.cz