Příprava na maturitu za dob koronaviru: Doma jsem víc unavená i méně nervózní

9. 3. 2021 | Rady maturantům

foto rozhovor autor Tereza Poláková„Pretoriánská garda“ čtu přes rameno skoro již devatenáctileté Magdaléně, která se letos chystá na jednom pražském gymnáziu k maturitě. Než ji přerušuji od práce, abych s ní pořídila tento rozhovor, ještě pozoruji, jak se jí ruce kmitají po klávesnici a text o pretoriánské gardě zaplňují další odrážky. Magdaléna si právě vypracovává jednu maturitní otázku z dějepisu. Jak se dá důkladně připravit na maturitu za dob on-line výuky a jak vnímá nejistotu ohledně maturit?

Je začátek března. Za normálních okolností by pomalu dojížděla plesová sezóna. Je ti líto, že jsi nemohla mít kvůli koronavirovým opatřením maturitní ples?

Na jednu stranu mě to mrzí, ale na druhou mi přijde, že jako maturant si to člověk vlastně tolik neužije, a to mám plesy hodně ráda. Celý večer se nezastaví, musí obejít všechny přátele a rodinu. Pak ještě má nějaký ty vystoupení a šerpování. Pořádně si to užije jen na afterparty, ale ty zase nemám moc ráda já. Ale když nad tím přemýšlím, vlastně mi je to i přes to všechno opravdu líto.

Když tě mrzí, že jsi neměla maturitní ples, jak ti potom chybí to, že si nemůžeš poslední rok středoškolské výuky odsedět v lavicích?

Určitě mi chybí ten osobní kontakt, a to jak s vyučujícími, tak i se třídou. Ačkoli si se svou třídou moc nerozumím, ten kontakt mi přijde důležitý. Aspoň je člověk motivován vstát a fyzicky na tu hodinu dojet, v té on-line podobě je to mnohem těžší. Mrzí mě, že nemohu být ve škole osobně. Myslím, že bych se i víc snažila a víc si toho možná i zapamatovala, protože z toho domácího prostředí jsem více unavená a nedávám tolik pozor.

Písemné státní maturity by měly proběhnout na začátku května, to znamená, že za dva měsíce začne tvůj maturitní maraton. Jak se teď cítíš?

Upřímně moc nervózní nejsem, ale myslím si, že je to právě tím, že jsme doma a všechno je monotónní. Učitelé nás zbytečně nestresují. Snažím se tedy připravovat, i když je to z mého pohledu zatím dost slabé. Myslím, že nervozita mě přepadne právě na začátku května s písemnými zkouškami.

Když už mluvíš o přípravách k maturitě, v jakém stádiu zrovna teď jsi?

Na češtinu hodně čtu, tím se zabývám sama od sebe. Ale třeba na další maturitní předměty jako dějepis nebo základy společenských věd se většinou snažím získat vypracované otázky od různých lidí, a to i z jiných škol. K nim si ještě k tématu dohledám další informace a kouknu se na mé sešitové zápisky z předchozích let. Ze všeho si pak sepíšu vlastní verzi. Pomáhá mi totiž, když si informace přepíšu znovu do počítače, lépe si je zapamatuji. Vše nakonec vytisknu, a poté si ještě důležité informace zvýrazním. V tom se liším od některých spolužáků, kteří si jen pročítají nakoupené či jinak získané zápisky. Zřejmě jim to stačí, nebo jsou líní.

Jak ve společných přípravách figurují ostatní spolužáci? Jste třeba schopni se dohodnout na nějakém společném on-line učení?

Zatím se nijak společně pravidelně neučíme, ale mám v plánu se spojit s některými kamarádkami, které maturují ze stejných předmětů a projet si některé otázky. Párkrát jsme zkoušeli ve skupině holek z jiných střední škol nanečisto didaktické testy. Dle mého názoru je toto společné učení dost efektivní.

A co učitelé? Jak vás zvládají připravit on-line?

Jak už jsme řekla, nepřijde mi, že by vyvíjeli nějaký přebytečný tlak a neslyšíme věty jako: „Budete za chvilku maturovat“ a „Tohle se všechno naučte.“ Když chceme cokoli vědět, odpoví nám a můžeme se s nimi sejít na soukromých on-line schůzkách mimo vyučování. Většina se nám snaží pomoci s přípravami ze všech sil. Abych uvedla příklad, češtinářka nám jednou za dva týdny dá test na přečtenou knihu z maturitního seznamu. To nás opravdu nutí knihy číst.

A jak je na tom s komunikací vedení školy? Informují vás včas a přehledně o termínech maturit i jejích formách?

No škola podle mě sama moc neví, co se bude dít. Ale veškeré informace o maturitách nám poskytuje jeden učitel a ten s námi komunikuje přehledně a dostatečně. Vyplňoval s námi přihlášku k maturitě, na začátku února už nám posílal rozpis didaktických testů. O ústních zkouškách žádné informace nemáme. Ani u jednoho není jisté, jestli budou probíhat prezenčně.

A jsi z té nejistoty nervózní? Má to vliv na to, jak se připravuješ?

Ani ne. Počítám s tím, že ať už to bude on-line nebo prezenčně, budu to muset umět stejně. Někdo spoléhá na to, že to bude on-line a vlastně toho nebude muset umět tolik. Bude to muset být nějak lépe hlídané, určitě bude muset být zapnutá kamera nebo nevím…

Jak optimisticky teď vidíš svou budoucnost?

Já vidím všechno spíš dosti pesimisticky, ale optimisticky vidím to, že maturitu zvládnu. Zrovna to bych v celé současné složité situaci neviděla vůbec černě. Těším se, až ze střední školy konečně odejdu a budu se moct věnovat něčemu, co mě vážně zajímá na vysoké škole. Chtěla bych studovat hungaristiku nebo filmové vědy.