Deset klasických děl k maturitě

5. 2. 2024 | Rady maturantům

Deset klasických děl k maturitě
Chystáte se k maturitě a děsí vás seznam četby? Vybrali jsme pro vás deset klasických děl napsaných před rokem 1950, které vás budou bavit! Jde o knihy, které mají co nabídnout i dnešním čtenářům, a v některých případech jde o naprosté průkopníky žánru. A bonus navíc, některé z nich zvládnete přelouskat za jedno odpoledne.

1984 (George Orwell, 1949)

Dystopický román George Orwella dodnes sklízí chválu za to, s jak mrazivou přesností se mu podařilo předpovídat budoucnost. U čtení této knihy vám nebude psychicky dobře, ale o to silnější dojem zanechá. To platí zejména o jejím nelítostném konci. Z filmových adaptací si nejvíce chvály vysloužila verze, která se na plátnech kin objevila příhodně v roce 1984 s Johnem Hurtem v hlavní roli.

Deník Anny Frankové (Anna Franková, 1947)

Deník Anny Frankové je přímým svědectvím o životě během druhé světové války, psaným přímo v jejím průběhu. Konce války se Anna Franková nedožila, což jejímu deníku dodává na naléhavosti. Její zápisky zachycují naději mládí i ostražitost zapříčiněnou okolnostmi, jimž Anna a její rodina čelí.

Dracula (Bram Stoker, 1897)

Nebýt Draculy Brama Stokera, neměli bychom dnes celý jeden románový žánr. Kniha má podobu deníkových zápisků a dopisů, díky čemuž si drží svižné tempo. Na knize je vedle stylu vyprávění a všudypřítomného napětí sympatická také skutečnost, že dává prostor ženským postavám. To platí především o Mině Harkerové, která se společně s několika muži pouští po Drakulových stopách a svede s ním rozhodující bitvu.

Frankenstein (Mary Shelleyová, 1823)

Pokud jste fanoušky sci-fi hororů a zajímá vás, kde to všechno začalo, přečtěte si Frankensteina. Dílo je totiž mnohými považováno za průkopníka tohoto žánru. Mrazivým způsobem zachycuje následky experimentování, od kterého dá vědec ruce pryč. Jde taky o jedno z prvních děl, které nabízí perspektivu monstra. Dnes už nedílná součást populární kultury je o to úctyhodnějším dílem, uvážíme-li, že ho autorka Mary Shelleyová napsala v pouhých osmnácti letech.

Obraz Doriana Graye (Oscar Wilde, 1890)

Na rozdíl Frankensteina vypadá sice Dorian Gray jako člověk, ba dokonce půvabný mladík… za krásným zevnějškem se ale skrývá možná ještě horší monstrum, než bylo to Frankensteinovo. Dorianova posedlost věčným mládím a krásou ho dohání ke stále zvrhlejším činům. Sličná tvář je pouhou maskou, tu skutečnou odhaluje jen ukrývaný portrét. Jde o fascinující studii morálního úpadku, ve které Oscar Wilde předkládá nejednu odvážnou myšlenku. Celý příběh pak vyvrcholí nečekaným rozuzlením.

Malý princ (Antoine de Saint-Exupéry, 1943)

Dětská kniha, která si získala a dál získává srdce dospělých. Malý princ je metaforické vyprávění o smyslu života. Kratičké dílo s půvabnými ilustracemi rychle přelouskáte a konečně pochopíte některé z notoricky známých citátů. Třeba proč bychom měli přestat poslouchat, co lidé říkají.

Pes baskervillský (Sir Arthur Conan Doyle, 1902)

Sherlock Holmes je fiktivní postava, která daleko přesahuje hranice stránek příběhů, které jí daly život. V jisté době dokonce tisíce čtenářů věřily, že skutečně existuje. Stal se tak populárním, že ho jeho autor začal nenávidět a „zabil“ ho, jen aby mohl psát jiné příběhy. Z řady holmesovských románů o geniálním detektivovi a jeho věrném příteli doktoru Watsonovi je novým čtenářům nejpřístupnější Pes Baskervillský, který se nese v hororovém duchu. Ústřední záhada má v sobě něco z gotických románů a je napínavá od začátku do konce.

Pýcha a předsudek (Jane Austenová, 1813)

Jakmile si člověk zvykne na formálnější vyjadřování postav, dostane kritickou satiru společnosti a neduhů lidské povahy, které se projevují i dnes: hloupost, arogance, tvrdohlavost… a samozřejmě titulní pýcha a předsudky. Navíc se potom může snáz ponořit do románů, které Pýchu a předsudek používají jako předlohu, anebo si pustit některou z celé řady seriálových či filmových adaptací.

Velký Gatsby (Francis Scott Fitzgerald, 1925)

Velký Gatsby, i když to název úplně nenaznačuje, je relativně útlá knížka. Může proto sloužit jako dobrý úvod do světa klasické literatury. Dílo zachycuje lesk i bídu newyorské smetánky 20. let a nutí k zamyšlení nad vyprázdněností zprofanovaného amerického snu. Velký Gatsby se dočkal několika filmových adaptací, naposledy v roce 2013 s Leonardem DiCapriem a Toby Maguirem v hlavních rolích.

Záhada na zámku Styles (Agatha Christie, 1920)

Hercule Poirot. Geniální belgický (nikoliv francouzský!) detektiv, jehož šedá kůra mozková pracuje o sto šest. Záhada na zámku Styles je prvním románem ze série o Poirotovi. Romány a povídky o něm ale můžete číst i na přeskáčku. Mezi ty nejznámější patří Smrt na Nilu nebo Vražda v Orient expresu. Kdo si oblíbí Poirota, může se pustit do série o slečně Marplové či o vyšetřovatelském duu Tommy a Pentlička, obojí taktéž z pera druhé nejprodávanější spisovatelky všech dob.

Zdroj: Books & Bao, Britannica, Bucket List Journey, College Magazine, Pan Macmillan, Penguin, Reader’s Digest

Další články k tématu

Top 5 výjimečných knihoven v Česku. Kde najdete knihu za miliardu?

Top 5 výjimečných knihoven v Česku. Kde najdete knihu za miliardu?

Česko má jednu z nejhustších sítí knihoven v Evropě. V této sítí najdete celou řadu unikátů. Vybrali jsme pro vás pět nejzajímavějších z nich. Která knihovna je ze všech nejkrásnější, kde si počtete v té nejtěžší knize, a proč vyrazit do knihovny, kde nemají skoro žádné knihy? Nejkrásnější česká knihovna České knihovny bodují i v celosvětové konkurenci. Například britský …

Chystáte se na vysokou školu? Přečtěte si tyhle knihy

Chystáte se na vysokou školu? Přečtěte si tyhle knihy

V literatuře existuje žánr zvaný univerzitní román. Vznikl na začátku padesátých let a postupně se vyvinul v několik různých podžánrů, jako je temná akademie nebo kampusová detektivka. Vybrali jsem pro vás ty nejlepší díla odehrávající se na půdě vysokých škol. Nechybí vraždy, tajné spolky ani břitký britský humor. Šťastný Jim (Kingsley Amis) Píšou se padesátá léta a …

Rozjeď svoji spisovatelskou kariéru! Přehled soutěží, kam se přihlásit

Rozjeď svoji spisovatelskou kariéru! Přehled soutěží, kam se přihlásit

Prorazit ve světě literatury není vůbec snadné. Jednou z cest je úspěch v literární soutěži. Ne všechny jsou ale otevřené lidem vysokoškolského věku. Přinášíme přehled těch, určených i pro dospělé začínající spisovatele. Přihlásit se do nich stihnete ještě letos! Montaignova cena Téma: Esej z oblasti románské literatury (francouzské, italské, portugalské, španělské) Rozsah: Maximálně 10 tisíc znaků včetně mezer Uzávěrka: …