Student se soudí, protože neudělal maturitu

7. 11. 2023 | Aktuality

Student se soudí, protože neudělal maturitu
Většina maturantů neuspěje s odvoláním proti výsledkům maturitní zkoušky. Někteří se kvůli tomu i soudí. To je také případ Michala K. U soudu argumentoval tím, že jeho výkon u odpoledního didaktického testu z českého jazyka ovlivnil hluk během dopoledního testu z angličtiny. A pražský městský soud mu dříve dal za pravdu. Do sporu teď ale zasáhl Nejvyšší správní soud (NSS).

Maturant Michal K. skládal společnou část maturitní zkoušky v opravném termínu v září 2021. Dopoledne psal didaktický test z angličtiny, odpoledne pak test češtiny. Zatímco ten prvním napsal úspěšně, v tom druhém už úspěšný nebyl. Obrátil se proto na ministerstvo školství, které žádal o přezkum maturitní zkoušky.

Součástí jeho argumentace byl mimo jiné i nadměrný hluk způsobený vrtáním, prací stavebních strojů, sbíječky a později žáky na chodbě během dopoledního testu. Tím měla být vzhledem k jeho nepříznivému zdravotnímu stavu narušena jeho schopnost soustředit se během odpolední části zkoušky. Ministerstvo žádost odmítlo jako nedůvodnou. Maturant proto podal správní žalobu k pražskému městskému soudu.

Ten většinu mladíkovi žaloby sice zamítl, dal mu ale za pravdu v částí týkající se hluku. Podle pražského městského soud mají mít maturanti rovné podmínky během celého maturitního dne. „Není možné, aby jedni žáci mohli v klidu a tichu vykonat dvě zkoušky v rámci maturity a druzí byli v průběhu jedné z nich vystaveni nežádoucím vlivům,“ konstatoval. Proti tomu se ohradilo ministerstvo školství a podalo kasační stížnost. Nejvyšší správní soud jí nyní vyhověl.

„Rozsudek Městského soudu v Praze ze dne 7. června 2023 (…) se ruší a věc se vrací tomuto soudu k dalšímu řízení,“ píše. Podle NSS se musí podmínky hodnotit jednotlivě u částí maturitní zkoušky a nikoliv v rámci celého maturitního dne.

„V obecné rovině lze souhlasit s městským soudem, že žáci mají mít stejné podmínky pro výkon maturitní zkoušky a není žádoucí, aby byli jedni rušeni hlukem, zatímco druzí mohli maturitu vykonat v klidném a tichém prostředí. Rovnost podmínek ve smyslu ochrany před nadměrným rušením je však nutno posuzovat ve vztahu ke konkrétní části maturitní zkoušky, nikoliv k maturitní zkoušce jako celku,“ stojí v rozsudku NSS. Případ se teď vrátí k pražskému městskému soudu, který už bude vázán názorem NSS.

NSS se přezkumem didaktických maturitních testů zabýval v minulosti už několikrát. V roce 2019 například zmítl kasační stížnost neúspěšného maturanta, který argumentoval příliš vysokou teplotou ve třídě.

 

Zdroj: NSS

 

Další články k tématu

Neudělal jsem maturitu. Co teď?

Neudělal jsem maturitu. Co teď?

Dostali jste výsledky maturity a na nich to hrozné slovo – neuspěl/a. Zachvátí vás nejspíš pocit paniky. Co teď? Co všechny ty promarněné hodiny učení se, a hlavně, co se bude dít dál? I když to teď nejspíš bude trochu náročnější, určitě nejste v bezvýchodné situaci. Poradíme vám, co dělat, když jste neudělali maturitu. Opravný termín …

Studentka zfalšovala potvrzení o studiu. Hrozí jí vězení

Studentka zfalšovala potvrzení o studiu. Hrozí jí vězení

Chtěla si udržet zaměstnání. Zfalšovala proto potvrzení o studiu. Pětadvacetiletou studentku totiž ze studia vyhodili a musela znovu nastoupit do prváku. Podmínkou zaměstnavatele ale bylo studium v pátém ročníku. O práci přišla a teď jí za padělání úřední listiny navíc hrozí až tři roky vězení. O případu informovala královéhradecké policie. „Policisté (…) obvinili z trestného činu …