České školy bodovaly v žebříčku nejlepších „mladých“ univerzit

31. 8. 2021 | Aktuality

žebříček mladých univerzitKaždý rok vzniká žebříček nejlepších „mladých“ vysokých škol, který sestavuje The Times Higher Education (THE). Letos se v něm umístilo hned šest českých vysokých škol, z nichž si nejlépe vedla Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Žebříček zvaný The Young University Rankings zahrnuje pouze univerzity mladší 50 let hodnocené na základě 13 ukazatelů.

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích se v konkurenci 475 univerzit z celého světa umístila na 251.-300. místě. V žebříčku nejlepších mladých škol navíc figuruje již podruhé a znovu má také prvenství mezi českými „mladicemi“.

„Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích se podařilo obhájit své prvenství z minulého roku díky vyváženým výsledkům v rámci jednotlivých hodnocených ukazatelů, přičemž v některých z nich dokázala svůj loňský bodový zisk ještě navýšit. Jednalo se zejména o ukazatele zaměřené na internacionalizaci, výzkum a výuku,“ komentoval úspěch školy rektor Bohumil Jiroušek.

Nejde o první úspěch, který v nedávné době Jihočeská univerzita získala. Obdržela i nejvyšší možné hodnocení od Rady pro výzkum, vývoj a inovace.

V žebříčku mladých univerzit se umístily také Ostravská univerzita, Univerzita Hradec Králové, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Západočeská univerzita v Plzni a v neposlední řadě i Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

Zdroj: Jihočeská univerzita

Další články k tématu

Žebříček: Která česká univerzita je nejlepší v oboru chemie?

Žebříček: Která česká univerzita je nejlepší v oboru chemie?

QS World University Rankings každoročně vydává žebříček těch nejlepších škol po celém světě. Již tradičně také zveřejňuje seznam těch nejlepších škol podle oborů. Podíváme se společně, jak si vedou české univerzity ve srovnání s těmi zahraničními. Tentokrát se zaměříme na obor chemie. Na které české univerzitě se tedy vyučuje chemie nejlépe? Podle QS je v oboru chemie …

2. adventní okénko: Nejlepší IT škola

2. adventní okénko: Nejlepší IT škola

Na druhý prosinec připadá Světový den počítačové gramotnosti. Proto se také pod druhým adventním okénkem ukrývá škola, která produkuje ty nejlepší „ajťáky“. Nejlepší hodnocení má podle žebříčku QS University World Ranking Massachusettský technologický institut (MIT) v americkém městě Cambridge. Ten se neumístil pouze jako nejlepší škola pro studium informatiky, ale také jako nejlepší vysokoškolská instituce vůbec. …