Designérka Horská navrhla komunikátor propojující nemocné s rodinami

23. 10. 2023 | Aktuality

paliativní pomůckaPomůcka pro paliativní péči vytvořená studentkou Fakulty architektury ČVUT Natálií Horskou přenáší doteky rukou na dálku. Pomáhá tak lidem, kteří chtějí zůstat v kontaktu se svými blízkými, ale nemohou být z různých důvodů u lůžka v nemocnici. Proč jsou součástí návrhu i lněná semínka? Jaké etické otázky musí designér řešit? A jak se autorka vypořádala s takzvaným fenoménem „tísnivého údolí“? Důležitou součástí je i mezioborová univerzitní spolupráce.

Komunikátor pro paliativní péči je náročné téma. Přivedla tě k němu osobní zkušenost?

Zadáním našeho ateliéru byl funerální design, který je většinou spojený s truchlením. Naši vedoucí Marián Karel a Josef Šafařík ale chtěli, abychom s tématem pracovali komplexněji. Přemýšlela jsem, co smrti předchází a jak tohle období zpříjemnit. Začínali jsme během další covidové vlny, kamarádčin tatínek umíral na jednotce intenzivní péče a ona neměla příležitost se s ním rozloučit. Chtěla jsem proto propojit lidi, kteří nemohou být spolu.

Inspirovaly mě dvě zdravotní sestry z brazilského Sao Paula, které během pandemie napouštěly gumové rukavice teplou vodou a přikládaly je k rukám pacientů. Ti měli pocit, že u nich někdo na lůžku je. Můj komunikátor spojuje jak kontakt se sestrami, které nahřívají vrchní textilní rukavici, tak se vzdáleným blízkým. Ten si domů zapůjčí druhou část komunikátoru a je s pacientem navzájem spojen dotykem.

Natálie Horská

Natálie Horská

Během návrhu ses musela vypořádat s fenoménem „tísnivého údolí“. Proč bylo důležité neimitovat lidskou ruku?

Termín uncanny valley pochází z robotiky. Dokud mají humanoidi stylizované rysy, přijímáme je mnohem lépe. Když se příliš podobají lidskému tělu, mozek se upne na drobné odchylky, které v něm začnou vzbuzovat nejistotu. V mém případě jsem tento problém řešila u vrchního hřejivého polštáře. Pokud by vypadal jako lidská ruka, uživatelé by měli pocit, že je může tento podivný předmět sevřít a nepustit. Nechceme pacienty klamat, pořád je to jen náhražka, která má pomoci zbavit se části stresu. Rukavice je zatěžkávací, naplněná lněnými semínky, a přizpůsobí se nuancím ruky hospitalizovaného.

Proč zrovna lněná semínka?

Semínka nahřátá třeba v mikrovlnné troubě dokážou poměrně dlouho vydávat teplo. I po vychladnutí pohlcují lidské teplo a jsou pro člověka mnohem příjemnější než například studený plast. Funkce nahřívání je do produktu integrována i kvůli zachování kontaktu s personálem. Sestry nedostanou hotový produkt, ale musejí k pacientovi pravidelně chodit a polštář měnit.

Pojďme se zaměřit na samotný komunikátor. Jak technicky funguje?

Pacient v nemocnici má ruku položenou na podložce a jeho blízký dostane domů komunikátor. Technicky jsou tvořeny podobně. V místech, kde se předmětu dotýkáme prsty, je snímací část, podobná touchpadu notebooku. Jsou v ní dotykové senzory a přístroj ví, v jakém směru a s jakou intenzitou jsme se ho dotkli.

Data jsou zaslaná do druhého zařízení a piezoelektrické aktuátory díky nim vysílají jemné směrové vibrace. Ty se šíří v linii a simulují pohlazení. Na technickém řešení jsme pracovali s oborem Human and Computer Interaction (HCI) fungujícím na elektrotechnické fakultě. Jako designéři přicházíme s různými koncepty, neznáme ale technická řešení. Pan docent Míkovec a jeho kolegové s námi konzultují proveditelnost, která se propisuje zpět do formální stránky produktu.

Pomůcka pro paliativní péči

Problematická je například situace, kdy se uživatel přestane soustředit a ve stresu komunikátor hladí stále stejnými pohyby po dlouhou dobu. V tu chvíli se stres může přenášet i na druhou stranu a s HCI bych takovou situaci ještě v budoucnu ráda řešila. Je před námi dlouhá práce na softwaru přístroje.

Proč nevypadají komunikátory stejně?

Každá strana je v jiné situaci, což se propisuje i do ergonomie přístroje. Pacient ležící na jednotce intenzivní péče na něm bude mít položenou ruku a nebude mít většinou možnost s produktem interagovat jinak. Zkoumala jsem proto přirozenou polohu ruky, aby zařízení nepůsobilo defekty a bolesti v zápěstí.

Druhý komunikátor zapadá do dlaně a zároveň kopíruje tvarování dlaně nemocného na lůžku. Podněty se inverzně přenášejí. Když se tedy blízký dotkne svého produktu, objeví se stejný impulz na komunikátoru v místě dlaně hospitalizovaného pacienta.

Celý rozhovor si můžete přečíst na webu FA ČVUT.

Další články k tématu

Masarykova univerzita otevírá nový studijní program pro designéry

Masarykova univerzita otevírá nový studijní program pro designéry

Brněnská Masarykova univerzita od září otevírá studijní program Design informačních služeb. Program vyniká svým individuálním přístupem a důrazem na praxi. Cílem studia bude propojit informační vědy s designérskými metodami. Podobný program zatím na žádné jiné škole v České republice není. Obor design informačních služeb vznikl na základě poptávky Masarykovy univerzity, která se sháněla po nových …

Studenti ČVUT uspěli s projektem sirotčince v Kongu

Studenti ČVUT uspěli s projektem sirotčince v Kongu

Studenti Českého vysokého učení technického (ČVUT) zvítězili v soutěži World Architecture Award v kategorii studentských projektů. Cenu získali za svůj návrh sirotčince v africkém Kongu. Teď na realizaci projektu shání peníze. V tiskové zprávě o tom informoval vedoucí týmu studentů Jan Tilinger. Studii a technické řešení sirotčince vytvořili studenti Jiří Petrželka, Anita Černá a Tomáš Roletzki pod vedením …