Největší studentská raketa v Česku pochází z ČVUT

15. 10. 2023 | Aktuality

Raketa z Fakulty strojní ČVUT
Tým CTU Space Research z ČVUT představil největší studentskou raketu v Česku. Měří přes 3,5 metru. Před cestou do vesmíru ji teď v říjnu čeká prestižní mezinárodní soutěž European Rocketry Challenge, která proběhne v Portugalsku.

Raketa Illustria je vysoká 3520 mm, její průměr činí 161 mm a váží 28,82 kg. “Raketa Illustria je skvělým důkazem poptávky po vesmírných projektech mezi českými studenty, což nám umožňuje společnými silami realizovat takové náročné projekty. U Illustrie náš příběh teprve začíná,“ říká vedoucí týmu Viktor Hais.

Cílem studentského týmu bylo navrhnout raketu, která vystoupá do výšky tří kilometrů. K tomu jí poslouží hybridní raketový motor.

CTU Space Research již před dvěma lety dosáhla ještě dalšího prvenství. Pod jeho hlavičkou vznikl první univerzitní tým v Česku, který se věnoval vývoji raket a jiných kosmických technologií. Tým vznikl v roce 2021 díky úsilí studentů a profesora Michaela Valáška, který působí jako vedoucí Centra leteckého a kosmického výzkumu při Fakultě strojní ČVUT.

Cílem týmu bylo poskytnout zázemí studentům, kteří se chtějí zaměřit na vesmírné projekty a během studia získat praktické dovednosti. Dává tak budoucím inženýrům možnost růst, čímž se podílí na rozvoji kosmického průmyslu v naší zemi.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Počet středních škol klesá. Může za to i nižší porodnost

Počet středních škol klesá. Může za to i nižší porodnost

Počet škol s maturitními obory za deset let klesl o 13 procent. Vyplývá to z analýzy společnosti Cermat. Důvodem je pravděpodobně demografický vývoj a pokles porodnosti. Nejvíce se snížil počet lyceí a učilišť s maturitními obory, přibližně o 33 procent. V současnosti mají studenti největší výběr středních odborných škol, jichž je celkem 717. Jejich počet od roku 2011 klesl …

Průzkum: Studentky potřebují víc peněz než studenti

Průzkum: Studentky potřebují víc peněz než studenti

Podle zářijového průzkumu agenty Ipsos největší množství studentů pracuje za barem nebo jako prodavači. Brigádu má sedm z deseti tázaných studentů. Zajímavý je rozdíl mezi pohlavími. Muži preferují příležitostné přivýdělky, zato u žen má skoro polovina vysokoškolaček pravidelnou brigádu. Přes 11 procent studentů pracuje i během studia na hlavní pracovní poměr. Nejdůležitějším kritériem pro výběr práce …