Brněnské univerzity chtějí kvůli silným ročníkům otevřít nové obory

26. 11. 2023 | Aktuality

Brněnské univerzity chtějí otevřít nové oboryMasarykova univerzita a Vysoké učení technické v Brně (VUT) plánují otevřít nové obory z oblasti kyberbezpečnosti a udržitelnosti. Reagují tak na aktuální poptávku veřejnosti i na předpokládaný příval přihlášek populačně silných ročníků. Masarykova univerzita chce kromě toho vybudovat nové koleje.

„Pracujeme na akreditaci nových studijních programů, které připravíme do roku 2027. Jedná se o progresivní oblasti, kterými chceme oslovit aktuální potřeby společnosti a národního hospodářství,“ popsal plány univerzity její mluvčí Kamil Gregorek. Nové obory mají být zaměřené mimo jiné na elektromobilitu, kyberbezpečnost či vesmírné technologie.

Plány odhalila i Masarykova univerzita. „Vzniknou nové programy jako například veřejné zdravotnictví, kriminalistika, kyberbezpečnost nebo obory, které souvisí s udržitelností a Green Dealem,“ nastínil prorektor největší brněnské univerzity Radim Polčák.

Vedle nových oborů chtějí obě brněnské univerzity také navýšit kapacitu ubytování. „Aktuálně ubytujeme každého desátého studenta, nabízíme 3200 lůžek. Do roku 2026, když to dobře půjde, plánujeme postavit dva bloky nových kolejí v univerzitním kampusu v Bohunicích o kapacitě tisíc lůžek,“ doplnil prorektor Polčák. VUT zase plánuje v případě potřeby navýšit kapacitu o dva tisíce lůžek přetvořením dvoulůžkových pokojů na třílůžkové.

Budoucí plány nejen dvoum brněnským univerzitám komplikuje nedostatek financí. Česko do vysokého školství investuje menší podíl hrubého domácího produktu, než je průměr v Evropské unii.

„Stejně jako na celou společnost dopadá inflace a energetická krize i na univerzity. Vzhledem k tomu, že vláda má jako svou prioritu vzdělávání a chce mít vzdělanostní ekonomiku, je množství peněz ve vysokoškolském systému kriticky malé,“ varuje prorektor Mendelovy univerzity Ondřej Mocek

Zdroj: Seznam Zprávy

Další články k tématu

Vysoké školy na Moravě otevírají nové obory. Reagují na poptávku trhu

Dostavba jaderné elektrárny, změna klimatu i potřeba revitalizovat krajinu. Na to všechno reagují vysoké školy na Moravě a otevírají nové obory, aby pomohly zaplnit mezery na pracovním trhu. Absolventi tak budou mít uplatnění zaručené. V Česku se chystá výstavba nových jaderných bloků. I proto bude větší poptávka po odbornících na jadernou energetiku. Vysoké učení technické se […]

číst více

Univerzitní kino Scala musí najít jiný domov

Studentům Masarykovy univerzity se mělo univerzitní kino Scala otevřít nejprve letos v září. Kvůli nutnosti podepřít konstrukci budovy kovovými výztuhami se termín nejprve posunul na říjen. Teď už je jisté, že se kino letos neotevře. Statik totiž odhalil další závažné závady.  „Bohužel aktuálně detekovaná výrazná koroze hlavní výztuže sloupů objektu spolu s již dříve zjištěnými závadami […]

číst více