Akademie věd hledá mladé výzkumníky! Přihlaste se na stáž

28. 11. 2021 | Aktuality

Akademie věd hledá mladé výzkumníkyPlánujete v budoucnu prorazit ve světě vědy? Akademie věd opět vypsala stáže „Otevřená věda“ pro studenty středních škol. Studenti si budou moci volit z více než 120 stáží ve 35 ústavech akademie. Úspěšní uchazeči si pak od ledna vyzkouší práci v nejrůznější oborech vědy jako je archeologie, astronomie, biofyzika, botanika, dějiny umění, filozofie, historie či jazykověda.

„Sám jsem se jako středoškolák účastnil mnoha akcí určených pro studenty a myslím si, že mi to velmi pomohlo ujasnit si, co by mě bavilo dělat v budoucnu,“ popisuje svou zkušenost lektor Otevřené vědy Vítězslav Jarý z Fyzikálního ústavu Akademie věd. Jarý si na rok 2022 nachystal stáž o vývoji chytrých LED světel. „Je nesporným přínosem, když už takto mladý člověk má možnost vidět, jak probíhá vědecká práce na špičkovém pracovišti, co taková práce vědce obnáší a jak vůbec funguje – v našem případě – fyzikální laboratoř,“ doplnil Jarý.

Zájemci o stáž si mohou vybírat podle oblasti, kraje, oboru i ústavu. Na každou stáž bude přijat jeden až tři studenti, kteří ji absolvují společně. Hlásit se mohou středoškoláci, a to i studenti maturitních ročníků, kteří letos se studiem na střední končí. Podmínkou v jejich případě však je, aby pokračovali ve studiu na vysoké škole nebo vyšší odborné škole.

O tom, který student se stáže zúčastní, rozhoduje lektor, který ji vypsal. „Dobré je proto spolu s přihláškou a motivačním dopisem dokázat také zájem o zvolené téma, např. účastí v soutěži, olympiádě anebo doporučení učitele či rodiče,“ doporučuje Michaela Marková, koordinátorka projektu ze Střediska společných činností Akademie věd.

V průběhu stáže budou studenti muset vypracovat anotaci a prezentaci, kterou na podzim představí na závěrečné Studentské vědecké konferenci.

Po úspěšném ukončení stáže dostane student certifikát o absolvování stáže. Ten v budoucnu může využít třeba u přijímaček na vysokou školu. „Své zkušenosti z prostředí vědy ale mohou uplatnit i kdekoli jinde, ať už při rozhodování o dalším studijním oboru nebo směru jejich budoucí kariéry,“ doplnila Marková.

Pro tento typ stáží je osobní kontakt mezi studenty a vědci klíčový. Důležité je také zažít vědecké prostředí na vlastní kůži. Zatím to vypadá, že by se podstatná část stáže mohla uskutečnit prezenčně. Část výzkumu ale studenti zasvětí teoretické přípravě a on-line konzultacím.

„Pokud budou dále platná omezení kvůli covidu-19, tak se stáže uskuteční on-line, formou konzultací a on-line setkání, studiem literatury apod.,“ vysvětlila Marková a dodala: „Věříme, že s uvolněním opatření se nejpozději na jaře nebo v létě stáže vrátí do normální režimu osobních setkávání středoškoláků s vědci. O to intenzivněji pak mohou stáže probíhat v létě, kdy probíhá terénní výzkum, pozorování meteorických jevů nebo hnízdění ptáků,“ uzavírá Marková.

Uzávěrka pro podání přihlášky je 30. listopadu. Stáže budou probíhat po celý příští rok, od ledna do prosince. Na konkrétním rozvrhu se pak lektor dohodne přímo se stážisty, podle jejich i svých časových možností. Minimální rozsah stáže je osm hodin za měsíc.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu