Exkluzivně: Žebříček nejoblíbenějších oborů a uplatnění absolventů

6. 12. 2012 | Uplatnění studentů a absolventů

S počátkem prosince nastává čas, kdy by si každý maturant měl říct, jakým směrem by se chtěl ubírat. Na jakou vysokou školu podat přihlášku? To je otázka, která každoročně trápí tisíce absolventů středních škol. Přinášíme vám proto přehled, na jaké obory se každoročně hlásí nejvíce uchazečů a jaké je uplatnění absolventů.

První tabulka jasně ukazuje dominanci oborů ekonomie a management. Celých čtyřicet procent uchazečů o vysokoškolské studium si podá přihlášku právě na tyto obory. Na druhém místě jsou humanitní a společenské vědy a v těsném závěsu za nimi jazyky a mezinárodní studia. Na čtvrtém místě skončila technika a informatika. Pět nejoblíbenějších oborů uzavírá právo a veřejná správa. Počet procent u jednotlivých oborů udává určité procento z celkového množství uchazečů. Uchazeči však mohou podat více přihlášek zároveň, proto je celkový součet více jak sto procent.

V žebříčku uplatnění zaujímají první místo s přehledem IT obory. Zájem je zvláště o vývoj aplikací a systémů. Dokazuje to i fakt, že téměř každý šestý pracovní inzerát na internetu je z této oblasti. Studenti vysokoškolských IT oborů jsou mnohdy rozebíráni firmami již během svého studia.

Na druhém místě skončily technické obory náročné na znalost jako například konstruktér, průmyslový designer, elektroinženýr či inženýr v energetice. V této oblasti je podobná situace jako u IT oborů – uchazečů o práci s požadovanými schopnostmi a znalostmi je nedostatek. Poptávka po těchto specialistech je především ve Středočeském a Plzeňském kraji.

Až patnáct procent pracovních poptávek na internetu je z oblasti obchodu. Zde je ovšem konkurence mnohem vyšší než u předchozích oborů, neboť na obdobné pozice se hlásí nejen absolventi ekonomických oborů, ale i například humanitních.

Medicína, zvláště pak stomatologie, a farmacie jsou obory, které jsou stále na vzestupu. Potřeba těchto odborníků v moderní společnosti stále roste. Absolventů stomatologie je kritický nedostatek, po odchodu do důchodu silné generace zubařů se uvolní více pracovních míst, než jsou absolventi schopni zaplnit. Vysokou šanci na uplatnění mají všeobecní lékaři i specialisté. Pokud se jim nepodaří uplatnit v České republice, můžou zamířit například do Německa, kde je o ně stálý zájem. Farmacie je v současnosti na vzestupu a počet míst by měl v tomto oboru stále růst.

Dnes není výjimkou, že člověk nepracuje v oboru, který vystudoval. Pro firmy je důležitý mezioborový přesah, schopnost se učit, analytické myšlení, znalosti cizích jazyků a soft skills. Člověk schopný přizpůsobit se neustálým změnám a dále se rozvíjet má vysokou šanci na uplatnění v jakémkoliv oboru. O takové zaměstnance bude pravděpodobně na trhu vždy zájem.

Zdroj informací: jobs.cz Zdroj obrázku: sxc.hu