Zaměstnání díky kontaktům. Networking zvládnete i on-line

20. 3. 2021 | Uplatnění studentů a absolventů

online pracovní pohovorV dnešní době, kdy se kvůli pandemii nemůžou lidé setkávat, je těžké navázat nové kontakty. Na pracovním trhu jsou ale i v této době mladí lidé, kteří si potřebují najít práci. S networkingem jim mohou pomoci sociální sítě.

LinkedIn

Platforma LinkedIn je první volbou pro ty, kteří si chtějí rozšířit svou síť pracovních kontaktů. Na rozdíl od jiných sociálních sítí se totiž specializuje právě na pomoc s hledáním práce anebo aspoň užitečných kontaktů.

Navazování kontaktů na LinkedIn má svůj systém. Náhodné přidávání jiných uživatelů do kontaktů ničemu nepomůže. Lepší je jim poslat zprávu, v níž se člověk představí a vysvětlí, proč chce s nimi komunikovat. A v ideálním případě jim má na oplátku co nabídnout – své schopnosti a dovednosti. Rovněž pomáhá sdílet spojení veřejně. Uživatelé lépe reagují na žádosti od lidí, s nimiž mají společné kontakty.

Jason T. Widjaja je jedním z mnoha lidí, jimž LinkedIn pomohl najít zaměstnání.

„Studoval jsem v zahraničí a měl jsem jen málo zkušeností, ale chtěl jsem proniknout do žádaného odvětví manažerského poradenství,“ vysvětluje Jason. „Protože jsem introvert, na hromadných akcích se mi nedaří. Tak jsem na několik měsíců investoval do prémiového účtu na LinkedIn a použil vyhledávání k tomu, abych nalezl absolventy mé školy, kteří pracovali ve stejném oboru, ale už na vyšších pozicích.“ Takto pragmaticky si Jason sestavil svůj seznam kontaktů, a následně je všechny oslovil s žádostí o pohovor. Vydal se na dlouhou cestu, ale nakonec uspěl.

„Když už jsem se takto setkal s pěti nebo šesti lidmi, začal jsem vidět vzorce v tom, co říkali. U desátého interview už jsem skoro hovořil na jejich úrovni. Svou práci jsem dostal díky patnáctému interview.“

Jason hledal práci ještě před vypuknutím pandemie, měl tak výhodu osobního kontaktu. Dnešní doba osobním setkáním nepřeje, ale nic nebrání tomu, abyste pohovor(y) absolvovali přes videohovor.

networking sociální sítě

Twitter

Na rozdíl od LinkedIn není Twitter profesní sociální síť. Jde nicméně o skvělé místo, kde se člověk může seznámit s novými lidmi. Stejně jako LinkedIn umožňuje přijímat a odesílat zprávy. Než ale zkontaktujete svého potenciálního zaměstnavatele, zkuste upoutat jeho pozornost jinak. Třeba tak, že budete inteligentním způsobem reagovat na jeho příspěvky. Poté, co budete tímto způsobem nějakou dobu komunikovat, je mnohem větší šance, že od zaměstnavatele dostanete na soukromou zprávu pozitivní reakci – protože bude mít alespoň matné povědomí o tom, kdo mu vlastně píše!

Jessica Humphreyová se původně ucházela o stáž, o níž se dočetla právě na Twitteru. „Dodělala jsem studium na UCLA a hledala jsem práci v PR. Začala jsem na Twitteru sledovat účet firmy Bread & Butter a viděla jsem, že hledají stážisty. Po absolvování interview mi stáž nabídli, ale protože jsem potřebovala peníze na placení účtů, odmítla jsem to. S týmem Bread & Butter jsem nadále udržovala kontakt,“ říká Jessica. A vyplatilo se jí to. Když pak později Bread and Butter sdílela na Twitteru další inzerát, tentokrát na placenou pozici, Jessica díky svým kontaktům místo dostala.

Z jejího příběhu vyplývá, že se vyplatí udržovat kontakty dlouhodobě, i když to na první dobrou nevyjde.

Blog/Podcast/YouTube

Třetí metodou, jak najít práci a prohloubit síť kontaktů, je kreativní činnost. Rozjet blog/podcast/YouTube kanál pochopitelně není těžké, mnohem obtížnější je pro něj najít publikum.

YouTuberů i blogerů, kteří si svou činností vydělávají peníze, je v Česku celá řada. O své činnosti se například rozpovídal v rozhovoru pro iHNed.cz YouTuber Jakub Váňa, který začal tak, že se natáčel při hraní počítačových her. Když číslo odběratelů jeho kanálu narostlo, nechal kanál zpeněžit. YouTubeři totiž vydělávají díky reklamám, které server umístí do jejich videí. Finančně jim mohou přispívat i jejich fanoušci, nebo mohou propagovat přímo ve svých videích různé produkty i služby.

Bloger/YouTuber/autor podcastu ale může díky své tvorbě dostat pracovní nabídky i mimo sociální sítě.

Zdroj: College Info Geek, CBS News, Quora, Ihned.cz

Další články k tématu

Dobrý profil jako klíč k zaměstnání. Najděte si práci přes LinkedIn!

Dobrý profil jako klíč k zaměstnání. Najděte si práci přes LinkedIn!

Portálu LinkedIn se občas přezdívá Facebook pro profesionály. Cílem této sociální sítě je propojovat lidi z příbuzných oborů či s podobnými pracovními zkušenostmi. Kromě toho slouží k inzerování pracovních pozic a umožňuje na ně i odpovídat. Na LinkedIn je momentálně necelých 67 milionů uživatelů. Jak tedy uspět u potenciálního zaměstnavatele se svým profilem v tak obrovské …

Šest tipů, jak napsat nejlepší CV a získat práci

Šest tipů, jak napsat nejlepší CV a získat práci

Životopis je při hledání práce klíčovým dokumentem. Může ukázat, že právě vy jste tím nejlepším možným kandidátem pro danou práci. Tedy v případě, že si na jeho psaní dáte záležet. Když píšete životopis, měli byste znát společnost, v níž chcete pracovat, a životopis ji strukturovat na míru. Kromě toho jsou i další věci, které můžete …