Prezentujte se online a založte si portfolio

14. 4. 2020 | Stojí za přečtení

portfolioProces hledání práce se čím dál častěji přesouvá on-line. Proto je dobré mít třeba kromě životopisu na LinkedIn na internetu také místo, kde budete prezentovat konkrétní produkty své práce, ať už to jsou fotografie, videa, nebo třeba výzkumy. Při hledání práce vám pak on-line portfolio přijde vhod. Mimo to si vás váš budoucí zaměstnavatel může najít na netu i sám.

Co je to portfolio

Portfolio je výraz používaný pro sestavu nebo paletu například různých produktů téhož výrobce (firmy) nebo individuálního autora. Digitální portfolio pak slouží jako prezentace „produktů“ on-line. Produktem mohou být umělecké práce, texty, filmy, či videa, které zachycují autorovu činnost.

Kde si založit portfolio

Záleží na produktu, kterým se chcete prezentovat. V případě textů je nejvhodnějším místem blog, nebo webová stránka. Často používaným nástrojem pro tvorbu webu a uživatelsky dobře ovladatelnou variantou jsou WordPress nebo blog.cz. Pro prezentaci uměleckých děl je ideální Instagram. Ten se navíc v poslední době stává místem, kam zavítají i lovci talentů. Ke sdílení videí si můžete založit kanál na Youtube. Tam můžete ukázat nejen svůj filmařský talent, ale i cokoliv jiného v čem vynikáte a co se dá zachytit okem kamery. Tyto platformy můžete využívat zdarma. Pokud si chcete založit vlastní web, bude třeba trochu investovat. Platí se například za jméno domény. Potenciálním zaměstnavatelům však často stačí profil na sociální síti, naplněný kvalitním obsahem. Rozhodovat může v případě sociálních sítí i počet fanoušků. Proto byste své portfolio měli umět také propagovat.

Kdo by měl mít portfolio

Portfolio je vlastně takový vizuální životopis, kde prezentujete konkrétní výsledky vaší práce. Dá se tak říct, že by si ho měl založit každý. Nezbytné je pro profese fotografů, kameramanů, architektů, grafických designérů, umělců i vývojářů webů či novinářů.

Co když moje práce není „vizuální“?

Možná studujete obor jako je chemie, lékařství, nebo jiný obor, kde není úplně jasné, jak prezentovat své výsledky.

Jedním z nejlepších způsobů, jak ukázat, že se vyznáte v určité oblasti, je skrze studie. Tímto způsobem možným zaměstnavatelům ukážete, jak uvažujete, pracujete a řešíte problémy. Další možnou variantou je výzkum. Ať už se chcete stát učitelem, právníkem nebo čímkoliv jiným, schopnost zpracovat informace a data je užitečná dovednost ve všech oborech, kterou skrz výzkum navíc můžete snadno zahrnout do portfolia.

Pokud je váš obor zaměřený přírodovědným, zdravotním či obdobným směrem, do portfolia můžete použít i laboratorní zprávy, které potenciálním zaměstnavatelům jasně ukážou, čemu jste se v poslední době věnovali.

Do portfolia můžete zahrnout i prezentace, na kterých jste během studia pracovali. Ty můžete nahrát na svůj web či blog, nebo můžete uveřejnit video se záznamem prezentace, což zároveň ukáže, jak se dokážete vyjadřovat před publikem.

Do portfolia můžete zahrnout i různé vzdělávací či jazykové certifikáty.

Co patří do on-line portfolia

Při plnění portfolia není třeba nic přehánět, a méně je někdy více. Na úvod by nemělo chybět stručné představení, shrnutí vaší činnosti a vaše fotografie.

Dále následují ukázky vaší práce. S množstvím ukázek to nepřehánějte a vyberte jen ty nejlepší, a ideálně také aktuální. Nezapomeňte doplnit i podrobnější kontext ke vzniku práce (například to, zda byla zadaná školou, nebo jste na ni pracovali ve svém volném čase), připojit můžete i reference.

Na závěr nezapomeňte přidat do online portfolia kontakt. Ideální je email nebo odkaz na sociální sítě.

Zdroj:
https://collegeinfogeek.com/online-portfolio/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Portfolio