9 otázek, které zazní na pracovním pohovoru a jak na ně opovědět

7. 4. 2020 | Stojí za přečtení

pracovní pohovorTréma před pracovním pohovorem může být svazující. I když dopředu nevíte, co přesně vás čeká, existuje několik otázek, na které se vás váš budoucí zaměstnavatel s velkou pravděpodobností zeptá. Vy se na ně můžete připravit a snížit tak hladinu předpohovorového stresu na únosnou úroveň. Na co tedy během pohovoru přijde řeč?

„Řekněte nám něco o sobě.“

Touto větou začínají zpravidla všechny pracovní pohovory. Místo toho, abyste opakovali obsah svého životopisu, který jste zaměstnavateli poslali, nebo shrnuli svůj celý dosavadní život, začněte všeobecnými informacemi a postupně se propracujte k několika nejdůležitějším detailům, které jsou relevantní pro danou pozici. Nehovořte déle než minutu či dvě a hlavně si nevymýšlejte, to by se vám později mohlo vymstít.

„Jak jste se o této pozici dozvěděli?“

Pokud jste inzerát na práci našli na pracovním portálu, nebojte se to říct. Jestliže vám na ni poslal kamarád odkaz na sociální síti, zmiňte to také. Existují různé způsoby, jak se člověk může dozvědět o nové pracovní pozici a žádný z nich není nutně lepší než jiný.

„Proč chcete pracovat na této pozici?“

V odpovědi byste se měli zaměřit na konkrétní aspekty pozice, o níž se ucházíte, a uvést například, co vám na nich připadá zajímavé či jakých výsledků byste chtěli na dané pozici dosáhnout. Naopak se snažte vyhnout frázím typu „je to skvělá příležitost“ nebo „chci zlepšit své dovednosti“.

„Jaké jsou vaše silné stránky?“

Vystihnout v pár větách vaše přednosti a dobré vlastnosti je těžší, než se může zdát. Místo toho, abyste náhodně vyhrkli několik vlastností, zaměřte se na jednu či dvě charakteristiky, kterých si na sobě nejvíc vážíte a podrobněji je popište na příkladu, kdy můžete konkrétní vlastnosti uplatnit v práci. Můžete třeba zmínit, jak jste díky své dochvilnosti zvládli určitý projekt nebo úkol dokončit dřív než všichni ostatní spolupracovníci nebo spolužáci.

„Jaké jsou vaše slabé stránky?“

U pohovorů lidé dělají často tu chybu, že na tuto otázku odpoví neutrálně nebo uvedou slabou stránku, která je ve skutečnosti předností. Takovou odpovědí ale zaměstnavatele příliš neohromíte, protože si dobře uvědomuje, že nikdo není dokonalý. Buďte tedy radši upřímní. Svou odpověď doplňte tím, že uvedete, jak se se svými slabými stránkami vyrovnáváte a co děláte proto, aby vás neomezovaly.

„Řekněte nám něco o konfliktu nebo výzvě, které jste čelili a uveďte, jak jste se s ní vypořádali.“

Zaměstnavatele zajímá spíše váš přístup než samotný konflikt. Ten stačí popsat pouze stručně, bez osočování provinilců. Do podrobna pak popište kroky, které jste podnikli k vyřešení situace i to, jakých jste dosáhli výsledků.

„Jaké finanční ohodnocení byste si představovali?“

To, jakou částku byste měli zmínit, závisí mimo jiné na typu práce. Pokud se například ucházíte o stáž, nemáte moc prostoru na vyjednávání ohledně případné odměny. Zato u zaměstnání na plný úvazek se můžete pokusit dohodnout.

Částku byste neměli pálit od boku. Měla by reflektovat průměrný plat na dané pozici i to v jakém městě či kraji se o práci ucházíte. Pokud tak například chcete pracovat jako sekretářka v Praze, najděte si, na jaké úrovni se platy sekretářek v hlavním městě pohybují, a podle toho zaměstnavateli řekněte svou představu.

„Jaké jsou vaše dlouhodobé pracovní plány? /Kde se vidíte za pět let?“

Přesná odpověď by se měla odvíjet od oblasti, ve které chcete pracovat. Detaily tak zůstanou na vás, každopádně byste měli ukázat ambice, ale zase to nepřehánět – například nenaznačujte, že plánujete dostat práci člověka, který s vámi pohovor vede.

Když se bavíte o svých budoucích plánech, neomezujte se pouze na vysněné pracovní pozice nebo výši platu. Podívejte se na to, čemu se společnost věnuje a čeho by chtěla do budoucna dosáhnout, zhodnoťte své vlastní hodnoty a cíle, a spojte obě zmíněné věci dohromady tak, aby k sobě pasovaly.

Jaké otázky máte pro nás/Chcete se na něco zeptat

Ke konci pohovoru zpravidla dostanete příležitost ukázat, že jste se seznámili se společností a její činností. Můžete se zeptat například na konkrétní detail ohledně práce nebo na nejčastější chyby, které noví pracovníci dělají po nástupu do společnosti.

Zdroj:
https://collegeinfogeek.com/

Další články k tématu