7+1 rad, jak zazářit během videohovoru

18. 2. 2021 | Stojí za přečtení

videocallZ hlubin internetu jsme pro vás vytáhli ty nejlepší triky a vychytávky týkající se videohovorů. Dozvíte se, jak správně umístit kameru, co si obléct i jak si doma vytvořit reprezentativní a klidné prostředí. S naším průvodcem oslníte jak své kolegy na distančním semináři, tak i budoucí zaměstnavatele při on-line pracovním pohovoru.

Rada č. 1: Čelem k oknu

Úplný základ pro spojení se s okolním světem je vybrat doma to správné místo, kde je dostatek přirozeného světla. Snadné to není. Jako nejefektivnější se jeví způsob, kdy máte komunikační zařízení před okny, vy sami sedíte k oknu čelem. Pozor na ostré slunce, které vás může oslnit – pojistěte se a pokud je nemáte, investujte do záclon. Na zrádné žaluzie raději zapomeňte, ty z vás mohou během hovoru udělat pruhovanou zebru.

Nemáte žádné takové místo k dispozici? Nevadí, můžete si pomoci i umělým osvětlením, které by však mělo působit přirozeně. Jak na to? Dejte dva světelné zdroje po obou stranách své webkamery a jeden za sebe. Dají se využít lampičky, ale také monitory jiných počítačů či televizí.

Rada č. 2: Bílé a čisté pozadí

Když už si jste jistí, že na vás nesvítí světlo ze shora (a vaši kolegové tak nevidí zombíka s kruhy pod očima jak po týdenním flámu), nebo zezadu (to už by vás kolegové neviděli vůbec), rozhlédněte se kolem sebe. To že byste neměli mít v záběru krabici od pizzy nebo neustlanou postel, by vás asi napadlo. Nicméně si dejte pozor i na dekoraci vašich polic, která vám osobně možná přijde parádní, ale ostatní to tak vidět nemusí. Pozor si například nedala žena, která během on-line rozhovoru o nezaměstnanosti s televizí BBC nechala na své poličce vystavenou erotickou pomůcku.

Nejčastějším doporučením je dokonce nemít za sebou vůbec žádné věci a spolehnout se na strohou bílou zeď. Ačkoli poslední dobou lidé ve velkém skupují knihy, aby vypadali během hovoru moudře, výsledek je kontraproduktivní. Možná sice budete vypadat sečtěle, ale nesmí vás překvapit, když se vám místo odpovědi na otázku dostane pohledu ostřícího na kompletní dílo Aloise Jiráska.

Rada č. 3: Zavřít dveře

Pokud vedete osamělý život a nemáte rádi zvířata, máte vyhráno a tuto radu můžete přeskočit. V opačném případě nezapomeňte informovat ostatní členy domácnosti o probíhajícím videohovoru a zavřete za sebou dveře, případně se jinak zvukově izolujte. Jak tvrdí Paul S. Bailo, odborník na videopohovory: úspěšně rozjetý pohovor může utnout jediné zaštěkání, nebo kočičí tlapky dorážející na klávesnici. Profesoru politologie se před několika lety v přímém přenosu dokonce stalo, že mu během rozhovoru naběhli do místnosti jeho potomci.

Rada č.4: Kamera na úrovni očí

Vhodné prostředí už máte a teď se můžete soustředit sami na sebe. Základem je dobré umístění kamery. Ideálně by měla zabírat trojúhelník mezi rameny a čelem. Stát by tak měla přibližně ve výšce očí. Většina notebooků vás nutí se ke kameře ohnout, což vytváří nelichotivé podobizny vogonů s trojitými bradami a nosními dírkami velikosti vlakových tunelů. Pokud tedy používáte notebook, je dobré si ho podložit například knihami.

Rada č. 5: Jednobarevné oblečení

Technika už je připravená, tak co teď s vámi? Oblečte se do decentního oděvu bez komplikovaných vzorů a potisků. Ideální jsou jednobarevné kousky kontrastující s pozadím po vzoru televizních hlasatelů. Šaty by však neměly být na ramínkách ani příliš plandavé. Nechcete přeci na kameře vypadat jako nazí, nebo jako když jste vylezli z postele. Kalhoty si brát nemusíte, ale dejte si velký pozor, aby vás kamera zabírala jen od pasu nahoru. Pozor si jistě příště dá také irský europoslanec, který nadšeně hovořil o zemědělství, zatímco se celý svět bavil pohledem na jeho trenky.

Nezapomeňte také zkontrolovat, zda vám ve vybraném úboru není vedro – čůrky potu na vašem čele nevypadají dobře on-line ani offline.

Rada č. 6: Dokonalý obličej

Nevýhodou je, že kamera odhaluje na našem obličeji veškeré nedostatky. Nebojte se proto korektorů na kruhy pod očima, pudru proti lesku (stejně jako pleť se můžou nepříjemně odrážet i výrazné šperky) a jeleního loje či lesku na zvýraznění úst. Pokud na takovéto krášlení nejste, můžete si pomoci počítačovými filtry.

Pro jistotu se však třikrát ujistěte, že umíte s filtry pracovat, a hlavně je vypnout. Roztomile odstrašujícím příkladem je právník z Texasu, kterému se během soudního jednání nepodařilo vypnout filtr a soudce tak musel komunikovat s koťátkem.

Rada č. 7: Zkoušejte nanečisto

Než začne seminář nebo pohovor, vyzkoušejte si, jak na kameře vypadáte! Zavolejte třeba kamarádce, kamarádovi nebo mámě. Každý z nich vás jistě rád upozorní na trojitou bradu, nevhodné oblečení, či chybějící hlavu v záběru.

Bonusová rada: Soustřeďte se výhradě na videohovor

Pokud jste si všechno nastavili tak jak má být, je čas se připojit do videohovoru. Během celého hovoru nezapomeňte, že vás všichni vidí z mnohem větší blízkosti a soustředí se na vaše gesta a mimiku více než naživo. Proto buďte důkladně připravení, abyste nemuseli příliš dlouho zírat do poznámek, nebo dokonce do telefonu. Nepůsobí také dobře, když si neustále kontrolujete účes v tom malém obdélníčku v rohu obrazovky, protože nedodržujete oční kontakt. A jestli si myslíte, že si nikdo nevšimne vašeho skelného pohledu při „scrollování“ sociálními sítěmi, mýlíte se.

Zdroje:
bbc.com, fastcompany.com, harpersbazar.cz

 

 

 

 

Další články k tématu