Zájemce o maturitní obory trápí nedostatek míst

1. 10. 2022 | Aktuality

Zájemce o maturitní obory trápí s nedostatek místV posledních letech došlo k nárůstu počtu studentů kvůli populačně silným ročníkům. Na školách s maturitními obory ale pro ně přestává být dost míst. Problém trápí i budoucí gymnazisty. Ministerstvo školství přitom maturitní vzdělání podporuje, a zájem rodičů a žáků o něj narůstá.

V letech 2014 až 2021 byly první ročníky čtyřletých maturitních oborů průměrně zaplněné z 67 procent. Loni už téměř z 80 procent. Ještě větší zájem je o čtyřletá gymnázia, kde procento zaplněnosti tříd vzrostlo z 87 na 94. Na čtyřletých maturitních oborech mezi roky 2014 a 2021 nabízeli 14047 míst a přijali 12244 studentů. V roce 2021 byl rozdíl daleko menší – 13941 volných míst a 13081 přijatých.

Navýšení konkurence dokládá i statistika přijetí na gymnázia. Ve školním roce 2014/2015 se na gymnázia dostalo 12 procent všech studentů přijatých na střední školy. V roce 2021 to bylo o půl procentního bodu méně.

Poměr mezi počtem zájemců a volných míst na školách se liší podle kraje. Nejhůř je na tom Praha. Většina gymnázií tam letos nevypsala druhé kolo přijímacích zkoušek, protože volná místa zaplnila už po prvním kole. Šance na úspěch u přijímacích zkoušek se zmenšila i na některých středních odborných školách, které kvůli velkému zájmu studentů navýšily hranici pro přijetí.

„Bude těžší se dostat na konkrétní školu v hlavním městě. Na gymnáziích v Praze, kam se hlásí mnoho žáků ze Středočeského kraje, je převis přihlášek víc než pětinásobný. U víceletých gymnázií až osminásobný. Ve většině krajů se převis přihlášek na gymnázia pohybuje mírně nad dvojnásobkem,“ míní Hana Novotná, hlavní analytička Národního pedagogického institutu.

Kromě Prahy se s nedostatkem míst potýkají i v Královéhradeckém kraji. Tam chybí i víceletá gymnázia. V příštím školním roce navíc konkurence ještě poroste. Studentů devátých ročníků bude o deset tisíc víc než letos.

Problémem se už zabývá ministr školství Vladimír Balaš. „Úplně jsem se zděsil, když jsem zjistil, že nejsou dostatečné kapacity, aby výborní žáci ze základní školy mohli studovat na středních školách. To je opravdu třeba urychleně řešit. Bude to nesmírně složité, ale nemůžeme nechat odplynout generaci nadaných mladých lidí a nedat jim možnost rozvíjet se tímto způsobem,“ řekl Balaš.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Klesá zájem o učňovské obory. Může za to i covid

Klesá zájem o učňovské obory. Může za to i covid

V loňském roce české školství překonalo skoro třicet let trvající rekord. Na učňovské obory nastoupil nejnižší podíl studentů od roku 1993. Učňové tvořili 27,2 procenta všech prváků na středních školách. V minulých letech se přitom tohle číslo pohybovalo kolem 30 procent. Nárůstu zájmu se na rozdíl od učňovských oborů těšily maturitní obory středních odborných škol. …