Vytvořte si svůj virtuální svět. FIT ČVUT otevírá učebnu virtuální reality

30. 11. 2021 | Aktuality

FIT ČVUT otevírá učebnu virtuální realityNová učebna a nový předmět. Studenti Fakulty informačních technologií na ČVUT mají k dispozici nový inovační prostor, kde si mohou vytvořit svůj virtuální svět a naučit se jej ovládat. Fakulta tak reaguje na celosvětově narůstající význam virtuální reality. Kromě nového špičkového vybavení rozšiřuje fakulta výuku virtuální reality o předmět Technologie virtuální reality (VR).

Nový prostor nabídne studentům 25 headsetů pro virtuální realitu. V učebně budou moci vytvářet virtuální 3D obsah, vyzkoušet si vývoj virtuálních aplikací, zapojit se do mezinárodní virtuální komunity a získat odborné znalosti v oblasti virtuální reality.

Kromě praxe se na škole v rámci výuky virtuální reality studenti naučí i to, jak lze virtuální realitu využít v průmyslu, hrách, ale i v lékařství či psychologii. Učebnu mohou využívat jak v rámci výuky, tak i během práci na vlastních projektech. Těch na fakultě vzniklo již více než 400.

„S těmito headsety nabízíme jak technicky, tak kapacitně výjimečné zázemí v oblasti VR. Naši studenti tak mají jedinečnou možnost pochopit principy vytváření virtuálních 3D vesmírů,“ říká vedoucí učebny Petr Klán a dodává: „V učebně může být do virtuální reality připojeno až 25 studentů současně, mohou se potkat v jednom virtuálním světě a vzájemně tvořit a komunikovat spolu s jinými uživateli virtuální reality mimo fakultu bez ohledu na místo, kde se právě fyzicky nacházejí. Tak se stává, že se do našich virtuálních světů zapojují i lidé z USA či Japonska.“

Učebna bude sloužit také pro práci na bakalářských a diplomových pracích, které se týkají virtuální reality. Některé z nich vznikají i v rámci projektu Věnná města českých královen, který se zabývá cestou časem a prostorem do historie českých měst prostřednictvím VR. Vybavení učebny je financováno z fakultních zdrojů a výuka je spolufinancována z projektu ministerstva školství.

Další články k tématu

Student ČVUT vyhrál mistrovství světa v Excelu

Student ČVUT vyhrál mistrovství světa v Excelu

Jednadvacetiletý student ČVUT Ondřej Cach letos ovládl finále mezinárodní soutěže v programu Microsoft Office v USA a stal se mistrem světa v Excelu. Historicky je teprve druhým Čechem, kterému se podařilo soutěž vyhrát. V soutěži přitom Cach není žádným nováčkem. Ve finále se ocitl už potřetí. K titulu dostal kromě věcných cen také finanční odměnu sedm tisíc dolarů (asi …