Porucha na vesmírné stanici! Simulace ČVUT vás promění v astronauta

14. 3. 2024 | Aktuality

FEL_ČVUT
Zajímalo vás někdy, jak se žije lidem ve vesmíru? Díky virtuální hře z dílny Fakulty elektrotechnické ČVUT si můžete vyzkoušet simulaci života na mezinárodní vesmírné stanici. Kromě rutinních úkolů simuluje hra i zásah vesmírným smetím. Veřejnosti by hra mohla být přístupná už příští rok v pražském planetáriu.

„Uživatele čeká například pěstování rostlin, práce s mikroskopem, měření tělesných funkcí a další činnosti, které odpovídají práci na stanici. Samozřejmě zkrácené oproti jejich skutečné délce, ale i tak je toho herního obsahu v aplikaci několik hodin,“ představuje hru s názvem Deloitte Space Shuttle David Sedláček z FEL ČVUT.

Na hře spolupracoval také popularizátor vesmírné vědy Jan Spratek. „Inspirovali jsme se především evropským modelem Columbus z Mezinárodní vesmírné stanice. A to jak vzhledem, tak činnostmi, které hráči provádějí,“ říká.

Hra je až pro tři hráče, kteří spolu musí spolupracovat. Týmový duch pak dostane zatěžkávací zkoušku během simulace krizové situace. V té chvíli se hra mění v únikovku. Jako astronauti si budete muset poradit s únikem plynu v přístupové chodbě, poškozenou kyslíkovou maskou a následnou evakuací vesmírné stanice.

Vedle zábavy a vzdělání tak vývojáři zvažují, že by hru v budoucnu mohli využívat i firmy při výběrových řízeních. „Aplikaci zvažujeme k rozvoji jednotlivých lidí i týmů. To může v praxi znamenat například oblast náboru a odhalení nějakých osobnostních rysů kandidáta, ale i zdokonalování stávajících zaměstnanců,“ vysvětluje Jakub Hrdina ze společnosti Deloitte.

Hra by se mohla už brzy stát součástí výuky na školách. Jakmile skončí rekonstrukce pražského planetária, bude si hru moct vyzkoušet i široká veřejnost.

Zdroj: CzechCrunch

Další články k tématu

Porucha na vesmírné stanici! Simulace ČVUT vás promění v astronauta

Porucha na vesmírné stanici! Simulace ČVUT vás promění v astronauta

Zajímalo vás někdy, jak se žije lidem ve vesmíru? Díky virtuální hře z dílny Fakulty elektrotechnické ČVUT si můžete vyzkoušet simulaci života na mezinárodní vesmírné stanici. Kromě rutinních úkolů simuluje hra i zásah vesmírným smetím. Veřejnosti by hra mohla být přístupná už příští rok v pražském planetáriu. „Uživatele čeká například pěstování rostlin, práce s mikroskopem, měření tělesných …

Přemýšlíte o studiu IT?

Přemýšlíte o studiu IT?

Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze nabízí studium všech oblastí informatiky a otevře vám cestu do všech odvětví. Určitě je důležité studovat to, co vás baví a dává vám smysl. Ještě váháte? Přečtěte si odpovědi na ty nejdůležitější otázky, které vám pomohou se rozhodnout. Co můžu přesně na FIT ČVUT studovat? Můžete si vybrat z …

Na FEL ČVUT můžete studovat špičkovou elektrotechniku a informatiku

Na FEL ČVUT můžete studovat špičkovou elektrotechniku a informatiku

Podle prestižního mezinárodního žebříčku QS Ranking je elektrotechnika na ČVUT dlouhodobě hodnocena jako nejlepší v České republice. A těší nás, že v loňském žebříčku se dostala na první místo i naše informatika, říká v rozhovoru děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT prof. Petr Páta. 1. Elektrotechniku a informatiku lze studovat na řadě fakult. Co oproti nim nabízí …