Přemýšlíte o studiu IT?

1. 2. 2024 | PR články

FIT ČVUT
Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze
nabízí studium všech oblastí informatiky a otevře vám cestu do všech odvětví.

Určitě je důležité studovat to, co vás baví a dává vám smysl. Ještě váháte? Přečtěte si odpovědi na ty nejdůležitější otázky, které vám pomohou se rozhodnout.

Co můžu přesně na FIT ČVUT studovat?

Můžete si vybrat z 10 bakalářských specializací, které pokrývají všechny oblasti informatiky. Velkou výhodou je, že si konkrétní specializaci volíte až v průběhu studia. Máte tedy možnost se na fakultě rozkoukat a zjistit, co vás nejvíc zajímá a baví. Pokračovat můžete v navazujícím magisterském studiu a získat titul Ing. nebo doktorském studiu s titulem Ph.D.

Výběr a možnosti jsou opravdu široké od informační bezpečnosti, počítačové grafiky, počítačového inženýrství, přes počítačové sítě a internet, počítačové systémy a virtualizace, softwarové inženýrství, teoretickou informatiku až po umělou inteligenci a webové inženýrství.

Jak je to s praxí při studiu? Dostanu se k reálným projektům?

Odpověď zní jednoznačně ano. Na FIT ČVUT dbáme na propojení teorie s prací. Podíl praxe se zvyšuje s postupem do vyšších ročníků, kde se s postupným získáváním znalostí otevírají možnosti, jak se zapojit do konkrétních reálných projektů, výzkumu nebo praxe. Do fakultního programu spolupráce s průmyslem je zapojeno 60 renomovaných firem v ČR.

Budu mít možnost studovat v zahraničí?

V rámci programu Erasmus+ je možné vycestovat na 100 univerzit po celém světě, a to minimálně na půl roku. Další možností jsou i týdenní intenzivní kurzy Athens nebo výjezdy i online kurzy evropského meziuniverzitního projektu EuroTeQ, které jsou pro studenty velkým přínosem.

Kde probíhá výuka?

V seminárních učebnách, kde probíhá teoretická výuka, v počítačových učebnách, kde jsou praktická cvičení, v posluchárnách pak výukové přednášky a také ve fakultních laboratořích vybavených nejmodernějšími technologiemi. Ty odráží technologický vývoj a trendy v oblasti informačních technologií. Proto si snadno můžete teoretickou výuku vyzkoušet v praxi.

Nejsem přeborník v matematice. Bude to problém?

Nemusí být. Vstupním předpokladem není znalost vyšší matematiky. Znalost středoškolské matematiky je však potřebná. Pro zájemce je proto připraven zdarma online přípravný kurz na přijímací zkoušky z matematiky. Na fakultních webových stránkách jsou také k dispozici ukázky příkladů z přijímacích zkoušek z matematiky z minulých let. Pro zapsané prváky máme také online přípravný kurz matematiky, který pomůže s úspěšným absolvováním matematických předmětů prvního ročníku, a umožní získat první zápočet a kredity.

Musím umět programovat, aby mě přijali na FIT ČVUT?

Ne, vstupním předpokladem nejsou žádné IT znalosti. Programování a algoritmizace se učí od úplných základů, kde se s nimi seznámí i ti, kteří nikdy neprogramovali. Po přijetí na FIT ĆVUT můžete pro orientaci v IT světě absolvovat přípravný kurz Úvod do Linuxu v online formě už o prázdninách a usnadníte si tak začátek studia. Během prvního semestru je možné absolvovat test a za úspěšné absolvování získat i zápočet a první kredity.

Jak se můžu na FIT ČVUT dostat?

Přesné podmínky přijetí najdete na webových stránkách. Pro přijetí je nutné středoškolské vzdělání zakončené maturitou a splnění alespoň jedné z podmínek:

  •  70 bodů z přijímací zkoušky z matematiky organizované FIT ČVUT
  •  85 percentil ze SCIO testu z matematiky
  •  85 percentil ze SCIO testu z obecných studijních předpokladů (ČR i SR)

Přijímací zkouška nebo SCIO test mohou být pro první přijetí prominuty, pokud:

  • Jste úspěšnými řešiteli krajského kola středoškolské olympiády v matematice, fyzice, programování nebo celostátní soutěže na obdobné úrovni v ČR nebo SR za poslední 4 roky
  • Úspěšně složíte maturitní zkoušku z Matematiky rozšiřující (CERMAT) s klasifikací 1 nebo 2, ve školním roce 2022/2023 nebo 2023/2024
  • Jste úspěšnými řešiteli fakultní soutěže FIKS

Jak mám podat přihlášku?

Přihláška se podává online. Není třeba tisknout, podepisovat a posílat na studijní oddělení, vše probíhá online včetně platby. Termín pro podání přihlášky je do 31. 3. 2024.

Můžu se na FIT ČVUT podívat?

Ano. Den otevřených dveří je v pátek 9. února 2024 od 9:00 do 15:30 a na našich webových stránkách najdete kompletní program.

Kde se dozvím o novinkách z FIT ČVUT?

Určitě na webu fakulty, Instagramu FIT ČVUT popř. dalších sítích nebo se můžete přihlásit k odběru Newsletteru a nejzajímavější informace najdete ve svém e-mailu.

Další články k tématu

FIT ČVUT pokrývá všechny oblasti IT. Otevírá cestu do všech profesí

FIT ČVUT pokrývá všechny oblasti IT. Otevírá cestu do všech profesí

Fakulta informačních technologií je nejžádanější fakultou ČVUT, která je v České republice na prvním místě v oblasti Informatiky podle prestižního mezinárodního žebříčku QS Ranking. Téměř čtvrtina všech uchazečů o studium na ČVUT má zájem studovat právě na FIT. Přečtěte si odpovědi na vaše nejčastější otázky Proč na FIT ČVUT, abyste se mohli správně rozhodnout. Studium …

Studium u nás na FBMI ČVUT dává smysl

Studium u nás na FBMI ČVUT dává smysl

Biomedicínské inženýrství 21. století je jedním z nejperspektivnějších vědních oborů současnosti. O biomedicínské techniky a inženýry je v dnešní době velký zájem jak ve zdravotnictví, tak ve firmách, či ve výzkumných pracovištích. Pokud vás láká práce s nejmodernějšími zdravotnickými přístroji, pak je studium biomedicínské techniky a biomedicínského inženýrství na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT pro vás skvělou volbou. Třetinu …

Na FEL ČVUT můžete studovat špičkovou elektrotechniku a informatiku

Na FEL ČVUT můžete studovat špičkovou elektrotechniku a informatiku

Podle prestižního mezinárodního žebříčku QS Ranking je elektrotechnika na ČVUT dlouhodobě hodnocena jako nejlepší v České republice. A těší nás, že v loňském žebříčku se dostala na první místo i naše informatika, říká v rozhovoru děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT prof. Petr Páta. 1. Elektrotechniku a informatiku lze studovat na řadě fakult. Co oproti nim nabízí …