Přemýšlíte o studiu IT?

1. 2. 2024 | PR články

FIT ČVUT
Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze
nabízí studium všech oblastí informatiky a otevře vám cestu do všech odvětví.

Určitě je důležité studovat to, co vás baví a dává vám smysl. Ještě váháte? Přečtěte si odpovědi na ty nejdůležitější otázky, které vám pomohou se rozhodnout.

Co můžu přesně na FIT ČVUT studovat?

Můžete si vybrat z 10 bakalářských specializací, které pokrývají všechny oblasti informatiky. Velkou výhodou je, že si konkrétní specializaci volíte až v průběhu studia. Máte tedy možnost se na fakultě rozkoukat a zjistit, co vás nejvíc zajímá a baví. Pokračovat můžete v navazujícím magisterském studiu a získat titul Ing. nebo doktorském studiu s titulem Ph.D.

Výběr a možnosti jsou opravdu široké od informační bezpečnosti, počítačové grafiky, počítačového inženýrství, přes počítačové sítě a internet, počítačové systémy a virtualizace, softwarové inženýrství, teoretickou informatiku až po umělou inteligenci a webové inženýrství.

Jak je to s praxí při studiu? Dostanu se k reálným projektům?

Odpověď zní jednoznačně ano. Na FIT ČVUT dbáme na propojení teorie s prací. Podíl praxe se zvyšuje s postupem do vyšších ročníků, kde se s postupným získáváním znalostí otevírají možnosti, jak se zapojit do konkrétních reálných projektů, výzkumu nebo praxe. Do fakultního programu spolupráce s průmyslem je zapojeno 60 renomovaných firem v ČR.

Budu mít možnost studovat v zahraničí?

V rámci programu Erasmus+ je možné vycestovat na 100 univerzit po celém světě, a to minimálně na půl roku. Další možností jsou i týdenní intenzivní kurzy Athens nebo výjezdy i online kurzy evropského meziuniverzitního projektu EuroTeQ, které jsou pro studenty velkým přínosem.

Kde probíhá výuka?

V seminárních učebnách, kde probíhá teoretická výuka, v počítačových učebnách, kde jsou praktická cvičení, v posluchárnách pak výukové přednášky a také ve fakultních laboratořích vybavených nejmodernějšími technologiemi. Ty odráží technologický vývoj a trendy v oblasti informačních technologií. Proto si snadno můžete teoretickou výuku vyzkoušet v praxi.

Nejsem přeborník v matematice. Bude to problém?

Nemusí být. Vstupním předpokladem není znalost vyšší matematiky. Znalost středoškolské matematiky je však potřebná. Pro zájemce je proto připraven zdarma online přípravný kurz na přijímací zkoušky z matematiky. Na fakultních webových stránkách jsou také k dispozici ukázky příkladů z přijímacích zkoušek z matematiky z minulých let. Pro zapsané prváky máme také online přípravný kurz matematiky, který pomůže s úspěšným absolvováním matematických předmětů prvního ročníku, a umožní získat první zápočet a kredity.

Musím umět programovat, aby mě přijali na FIT ČVUT?

Ne, vstupním předpokladem nejsou žádné IT znalosti. Programování a algoritmizace se učí od úplných základů, kde se s nimi seznámí i ti, kteří nikdy neprogramovali. Po přijetí na FIT ĆVUT můžete pro orientaci v IT světě absolvovat přípravný kurz Úvod do Linuxu v online formě už o prázdninách a usnadníte si tak začátek studia. Během prvního semestru je možné absolvovat test a za úspěšné absolvování získat i zápočet a první kredity.

Jak se můžu na FIT ČVUT dostat?

Přesné podmínky přijetí najdete na webových stránkách. Pro přijetí je nutné středoškolské vzdělání zakončené maturitou a splnění alespoň jedné z podmínek:

  •  70 bodů z přijímací zkoušky z matematiky organizované FIT ČVUT
  •  85 percentil ze SCIO testu z matematiky
  •  85 percentil ze SCIO testu z obecných studijních předpokladů (ČR i SR)

Přijímací zkouška nebo SCIO test mohou být pro první přijetí prominuty, pokud:

  • Jste úspěšnými řešiteli krajského kola středoškolské olympiády v matematice, fyzice, programování nebo celostátní soutěže na obdobné úrovni v ČR nebo SR za poslední 4 roky
  • Úspěšně složíte maturitní zkoušku z Matematiky rozšiřující (CERMAT) s klasifikací 1 nebo 2, ve školním roce 2022/2023 nebo 2023/2024
  • Jste úspěšnými řešiteli fakultní soutěže FIKS

Jak mám podat přihlášku?

Přihláška se podává online. Není třeba tisknout, podepisovat a posílat na studijní oddělení, vše probíhá online včetně platby. Termín pro podání přihlášky je do 31. 3. 2024.

Můžu se na FIT ČVUT podívat?

Ano. Den otevřených dveří je v pátek 9. února 2024 od 9:00 do 15:30 a na našich webových stránkách najdete kompletní program.

Kde se dozvím o novinkách z FIT ČVUT?

Určitě na webu fakulty, Instagramu FIT ČVUT popř. dalších sítích nebo se můžete přihlásit k odběru Newsletteru a nejzajímavější informace najdete ve svém e-mailu.

Další články k tématu

Studium u nás na FBMI ČVUT dává smysl

Biomedicínské inženýrství 21. století je jedním z nejperspektivnějších vědních oborů současnosti. O biomedicínské techniky a inženýry je v dnešní době velký zájem jak ve zdravotnictví, tak ve firmách, či ve výzkumných pracovištích. Pokud vás láká práce s nejmodernějšími zdravotnickými přístroji, pak je studium biomedicínské techniky a biomedicínského inženýrství na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT pro vás skvělou volbou. Třetinu […]

číst více

Na FEL ČVUT můžete studovat špičkovou elektrotechniku a informatiku

Podle prestižního mezinárodního žebříčku QS Ranking je elektrotechnika na ČVUT dlouhodobě hodnocena jako nejlepší v České republice. A těší nás, že v loňském žebříčku se dostala na první místo i naše informatika, říká v rozhovoru děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT prof. Petr Páta. 1. Elektrotechniku a informatiku lze studovat na řadě fakult. Co oproti nim nabízí […]

číst více

Vyzkoušejte si obory budoucnosti. Dny otevřených dveří VŠCHT již 24. a 25. 11.

Chemická kybernetika. Biochemie a mikrobiologie. Omezování klimatických změn. Nebo vodíkové technologie a nanomateriály. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze pořádá 24. a 25. listopadu 2023 dny otevřených dveří, na nichž představí zájemcům široké spektrum studijních programů budoucnosti. Kromě toho čekají na návštěvníky exkurze po špičkově vybavených výzkumných laboratořích, prohlídky jedné z nejstarších mineralogických sbírek u nás či návštěva […]

číst více