Vysoké školy se v omezeném režimu otevřou i nižším ročníkům. Prezenční výuka se neobnovuje

25. 4. 2020 | Aktuality

Students rising hands to answer the question during the workshopV pondělí 27. dubna se v omezeném režimu otevřou vysoké školy i pro studenty nižších ročníku pro aktivity nejvíce pěti lidí, rozhodla ve čtvrtek vláda. Dosud mohli docházet pouze studenti posledních ročníků, které čekají závěrečné zkoušky. Nyní budou moci na individuální konzultace či do knihoven za účelem vyzvednutí nebo vrácení studijních materiálů i studenti nižších ročníků. Klasická prezenční výuka na seminářích a přednáškách zatím obnovena nebude.

Rychlé posunutí termínu rozvolňování opatření zavedených kvůli epidemii koronaviru některé školy zaskočilo. Plánují proto umožnit vstup do škol studentům nižších ročníků až 4. května.

Mezi ně patří i Univerzita Karlova a České vysoké učení technické. Ty budou o organizaci výuky jednat příští týden. “Do (pátku) 1. května bude platit stávající stav – přístup studentů posledních ročníků na konzultace po souhlasu jejich vedoucího (abychom nevystavovali riziku ani pedagogy ani studenty),” uvedla pro ČTK prorektorka ČVUT školy Gabriela Achtenová.

Česká zemědělská univerzita rozvolnění uvítala zejména kvůli předmětům, které jsou zakončeny praktickou zkouškou. Scházet se bude moci maximálně pět lidí během výuky v laboratoří, umožněná bude také praktická výuka či praxe a individuální konzultace.

Provoz na VŠ od 27. dubna pro všechny ročníky*

- aktivity (konzultace, zkoušky, práce v laboratořích…) pro max. 5 lidí

- individuální konzultace (po on-line domluvě)

- vyzvedávání materiálů z knihovny (po on-line rezervaci)

*pravidla včetně termínu se mohou lišit na jednotlivých VŠ i fakultách

Už ve čtvrtek zveřejnil konkrétní pokyny pro studenty i akademiky rektor Univerzity Hradec Králové Kamil Kuča.

„Hlavní změnou je to, že nově mohou na UHK i studenti jiných než závěrečných ročníků, a to výhradně za účelem předem domluvené konzultace, práce v laboratoři apod. Zdůrazňuji, že v případě takové návštěvy musí každý student před vstupem do univerzitních budov vyplnit prohlášení o bezinfekčnosti a na této návštěvě musí být předem domluven s konkrétním akademikem,“ napsal Kuča na Facebooku.

Podrobné instrukce uveřejnila na webu také VŠCHT, která nadále doporučuje ohroženým skupinám home-office.

Zmatky, které způsobilo prohlášení vlády se po tiskové konferenci snažil uklidnit ministr školství Robert Plaga a zveřejnil na svém twitterovém účtu „nový zákon o fungování vysokých škol v době pandemie“. V něm se například píše, že veškerá výuka i zkoušky mohou i nadále probíhat on-line. Týká se to i státních závěrečných zkoušek, u kterých ale musí být on-line přítomna i komise. Dle zákona mohou školy také prodloužit semestr a současný stav se nebude studentům započítávat do maximální délky studia.

 

;

Zdroje:
https://www.seznamzpravy.cz/
ČTK