Vypít nápoj a kelímek sníst. Čeští studenti bojují proti jednorázovým plastům

5. 4. 2021 | Aktuality

Čeští studenti bojují proti jednorázovým plastůmDva 22letí studenti z Newton College v Praze vyvinuli jedlé kelímky jako ekologickou alternativu k těm plastovým. Kromě toho, že je kelímek zcela rozložitelný, ho navíc můžete po vypití svého oblíbeného teplého (ale i studeného) nápoje sníst.

„Úplně první podnět bylo to, že jsme o přestávkách chodili na kafe s kamarády, kupovali jsme si kávu na přednášky a po hodině koše přetékaly vyhozenými kelímky,“ vzpomíná pro Pražskou drbnu Zuzana Zvěřová, která se svým podnikatelským partnerem a vysokoškolským kolegou Miroslavem Myrončukem rozjela tento projekt.

Cesta za jedlým kelímkem, jenž by měl být plnohodnotnou náhradou k plastovým kelímkům v kavárnách i na festivalech, nebyla jednoduchá. Na počátku stála snad všechna těsta popsaná v klasické kuchařce i jeden speciální recept z Ruska. Vše se peklo ručně doma, vzpomíná Zvěřová. Správnou recepturu pomáhal studentům vypilovat i Výzkumný ústav potravinářský v Praze. Nakonec se jako hlavní ingredience osvědčily ovesné otruby a pšeničná mouka. Další složkou je cukr, který sice na chuť nápoje vliv nemá, díky své nasládlosti je ale kelímek ideálním dezertem. Nápoj v kelímku můžete mít až 12 hodin, aniž by se kelímek rozmočil.

Doteď si museli Zvěřová s Myrončukem nechávat vyrobit kelímky v zahraničí, což bylo ovšem finančně náročné a kelímky byly navíc k dispozici jen v jedné velikosti. V Česku je ale i přes cenu necelých osmi korun za kus o jedlé kelímky zájem. Díky tomu se studentům ve spolupráci s odborníky z ČVUT nyní podařilo vyvinout ideální stroj, který umožní přesunout výrobu do ČR. Teď novopečení podnikatelé hledají prostory na výrobu. Do budoucna plánují vedle větší velikosti kelímků i různé příchutě včetně slané varianty, do které by se mohlo na festivalech čepovat pivo.

Zdroje: Pražská drbna, Novinky.cz, Jedlý kelímek

Další články k tématu