Vrcholový sport a studium na VŠ? Univerzita Palackého otevírá nový obor, kde studenti zvládnou obojí

17. 1. 2021 | Aktuality

studium_a_sportVětšina vrcholových sportovců končí kariéru, když je jim mezi 25 až 35 lety. Jenže co potom? Největší část svého času sportovci obětují tréninkům, a tak už jim ho moc nezbývá na to, aby si osvojili i další dovednosti, které by je i po skončení kariéry mohly uživit. Málokterá vysoká škola totiž nabízí tak flexibilní programy, aby se s vrcholovým sportem daly skloubit. To se změní následující školní rok, kdy se na Univerzitě Palackého v Olomouci (UPOL) otevře nový studijní program s názvem Sportovní specialista – duální kariéra vrcholových sportovců. Podle zástupců univerzity to bude první obor svého druhu v České republice.

„Studijní program je unikátní v tom, že má definovaná vstupní kritéria výhradně pro aktivní vrcholové sportovce, a přestože jde o plnohodnotné studium, je organizačně maximálně uzpůsobeno tak, aby se sportovci mohli při studiu nadále naplno věnovat svému sportu. V současnosti jsme první a jediná vysoká škola v České republice, která takové studium nabízí,“ uvedl garant programu a zároveň děkan Fakulty tělesné kultury UPOL Michal Šafář.

Studenti nového oboru se budou zabývat různými aspekty sportu. Zaměřit se budou moci například na sportovní právo, management sportu, základy finanční gramotnosti nebo projektového řízení. Čekají je také přednášky, semináře i individuální konzultace soustředěné na oblast sportovního, kondičního a také mentálního tréninku.

Absolventi oboru budou podle Šafáře odborníky na přípravu dětí, mládeže i dospělých pro rekreační i vrcholový sport. „Uplatnění najdou ve sportovních svazech a klubech, ale také třeba ve státní správě související se sportem, v neziskových organizacích sportovního charakteru, případně jako kondiční trenéři, instruktoři pohybových aktivit nebo mentální koučové,“ dodává Šafář.

Další informace o novém oboru najdete na webu fakulty.