Ministerstvo chce splatit dluh vůči studujícím sportovcům. Nabízí jim stipendia

13. 11. 2020 | Aktuality

Projekt UNISSkloubit studium na univerzitě s vrcholovým sportem není vůbec snadné. Ministerstvo školství proto v polovině září představilo nový program UNIS, který má za cíl talentovaným sportovcům/ vysokoškolákům pomáhat skloubit studium s náročnými tréninky a účastí na soutěžích.

„Projekt částečně vnímám jako splacení dluhu vůči sportovcům, jejichž ambice nekončí na cílové čáře závodu, ale chtějí vstupovat do další etapy svého života s vysokoškolským diplomem. Podmínky pro skloubení těchto aktivit nebyly v minulosti v dobré kondici. Chyběla podpora jak ze strany samotných škol, tak cílená finanční pomoc samotným studentům,“ řekl ministr školství Robert Plaga.

Podmínkou žádosti o stipendium je věk mezi 18 až 26 lety, české občanství, studium na univerzitě a závodění na výkonnostní či vrcholové úrovni.

Sportovce do programu navrhují vysoké školy, schválení žádosti pak posuzují sportovní svazy. Vybraní studenti následně obdrží stipendium vždy na jeden rok a poté opět probíhá posouzení jejich výkonnosti i toho, zda stále splňují ostatní podmínky.

Například na Masarykově univerzitě se v první fázi programu o finanční pomoc přihlásilo 359 studentů. Úspěšní žadatelé získali měsíční stipendium v rozmezí 5 až 15 tisíc měsíčně.

Kromě studentů pomáhá UNIS i univerzitám, aby mohly sportujícím vysokoškolákům zajistit dostatečnou podporu – například ve formě tutorů, kteří studentům v případě potřeby pomohou vyřešit problémy ohledně skloubení sportu se studiem.

Zdroj:
https://www.em.muni.cz/

Další články k tématu