Volitelné předměty, které si budete chtít zapsat

27. 12. 2021 | Studentský život

volitelné předmětyNěkteré předměty je dobré si zapsat bez ohledu na to, co studujete, protože vám mohou v rámci studia i v běžném životě přijít vhod. Některé z nich vás navíc mohou posunout dál i kariérně. Jaké volitelné předměty byste si tedy určitě měli zapsat?

Pravidla pravopisu a gramatiky

Čeština je sice krásný, ale těžký jazyk, takže v něm dělá chyby prakticky každý. Při chatování s přáteli na gramatice tolik nesejde, třeba u diplomové práce by vás ale právě špatný pravopis mohl klidně stát i lepší známku. Pokud tedy s gramatikou válčíte a na středoškolskou češtinu máte jen mlhavé vzpomínky, zapište se na kurz gramatiky a pravopisu. Do budoucna se to určitě vyplatí.

Literární a filmové kurzy

Hodně lidí rádo ve volném čase čte či kouká na filmy. Tak proč nespojit příjemné s užitečným a nezapsat si kurz literatury nebo filmu? Tímto způsobem můžete získat kredity za něco, čemu byste se nejspíš věnovali tak jako tak. V rámci filmových kurzů studenti zpravidla sledují filmy a následně o nich diskutují nebo napíšou krátkou závěrečnou práci. Volitelné kurzy literatury pak spočívají ve čtení a interpretaci textů. A nemusíte se nutně mořit jen s klasiky! Některé školy nabízí třeba kurz fantasy četby.

Focení

Na řadě univerzit najdete kurzy, zaměřené na fotografování. Třeba brněnská Masarykova univerzita nabízí předmět Základy digitální fotografie. Pro lidi, které focení baví, jde o ideální volbu a relativně snadno získané kredity navíc.

Podobný předmět sice z člověka profesionálního fotografa neudělá, ale vzhledem k tomu, kolik mladých lidí se dnes prezentuje svými fotografiemi na sociálních sítích, je dobré vědět, jak má vlastně taková kvalitní fotografie vypadat.

Cizí jazyky

Říká se, že kolik řečí znáš, tolikrát jsi člověkem. Ať už je to pravda nebo ne, studium na vysoké škole je ideálním obdobím na osvojení základů nového jazyka či rozvíjení stávajících znalostí jazyka už známého. Univerzity nabízejí výuku celé řady cizích jazyků, od těch nejrozšířenějších (angličtina, němčina, francouzština), až po ty méně obvyklé (polština, ruština, japonština).

Znalost cizího jazyka pak využijete nejen na vysoké škole v rámci načítání materiálů při psaní seminárních prací, ale i v profesním životě. Pro zaměstnavatele je totiž atraktivnější ten uchazeč, který zná více cizích jazyků.

Sportovní předměty

Stejně jako u cizích jazyků tak i u sportovních předmětů platí, že jich univerzity nabízí celou pestrou škálu. Někde je tělocvik povinný, i tak si ale jako bonus můžete zapsat ještě jeden sportovní předmět navíc. V některých případech ale musíte být při zápisu opravdu rychlí (například plavání či tenis bývají hodně populární).

Kromě kreditů navíc je sportovní předmět i dobrý způsob, jak se odreagovat od učení a hlavně se seznámit se spolužáky z univerzity.

Rada na závěr

Volitelné předměty, ty populární obzvlášť, se při zápisu plní velmi rychle. Můžou se na ně totiž hlásit lidé napříč fakultami. Jakmile se otevře zápis, přihlaste se proto nejdřív právě na volitelné předměty. Pokud nebude mít štěstí, přihlaste se alespoň na čekací listinu. U volitelných předmětů bývá nejpravděpodobnější, že se z nich ještě před začátkem semestru někdo odhlásí.

Zdroj: Literární alchymie

Další články k tématu