Úspěšná přihláška na poslední chvíli

22. 2. 2016 | Přijímací řízení

Už jenom pár dní přijímá většina vysokých škol přihlášky ke studiu. Z motivačního dopisu ještě nemáte ani řádku a netušíte, jak napsat dobrý životopis? Poradíme vám!

Za pár dní uzavře většina českých vysokých škol přijímání přihlášek ke studiu. Pokud jste s vyplňováním té svojí ještě nezačali, nezoufejte. Máme pro vás stručný návod, jak udělat vše správně a na nic nezapomenout.

Přihláška krok za krokem

Vysoké školy zpravidla přihlášky přijímají v elektronické podobě. Tuto e-přihlášku najdete na webu školy, na kterou se hlásíte. Vyplnění samotné by nemělo být složité, systém vás navede tam, kde potřebuje vaše údaje. Přesto si pojďme v rychlosti zrekapitulovat, na co se vás asi škola bude ptát:

  • osobní údaje (jméno, adresa, rodné číslo) – hlavně pozor na překlepy, vyplňování přihlášky není na čas, takže si po sobě raději vše dvakrát přečtěte
  • údaje o škole, ze které se hlásíte – najdete je na webu školy nebo na svém vysvědčení
  • údaje o oboru, na který se hlásíte – najdete je na webu vysoké školy
  • dosavadní studijní výsledky
  • další informace – například životopis, motivační dopis; pozor, některé dokumenty možná budete muset poslat poštou, například lékařské potvrzení o způsobilosti ke studiu

Podrobnější návod k vyplnění e-přihlášky najdete tady.

Měnit údaje na přihlášce nebo kontrolovat její stav pak můžete zpravidla pomocí kódu nebo rodného čísla.

Přihlášku můžete odevzdat i v tištěné formě. Stáhnout ji můžete například zde. Vyplňujete pouze první tři strany, vše hůlkovým čitelným písmem. V přihlášce je prostor prostor také pro přílohy – například údaje o praxi, úspěších v oboru nebo další materiály dokumentující váš zájem o obor. Tuto kolonku vyplňte jen v případě, že od vás škola takové informace požaduje. Zrovna tak není povinné dokládat lékařské potvrzení o způsobilosti ke studiu, pokud ho škola nevyžaduje.

Pokud přikládáte životopis nebo důkazy o zájmu o obor, dejte si pozor na následující: pište stručně, jasně, k věci, čitelně, bez překlepů a chyb. Vše si pečlivě rozmyslete a překontrolujte. Jak napsat dobrý životopis si můžete přečíst například zde, více o motivačních dopisech najdete pod tímto odkazem.

Poplatek za přihlášku

Odeslat vyplněnou (elektronickou nebo tištěnou) přihlášku nestačí, školy mají také administrativní poplatek za její zpracování. Ten se pohybuje okolo 500–600 Kč a hradí se za každou podanou přihlášku zvlášť.

A co potom

Pokud zjistíte, že máte na odevzdané přihlášce chybu (například špatně vyplněné rodné číslo), zavolejte na studijní oddělení daného oboru, kde by vám měli pomoci.

Pokud se rozhodnete na některou ze škol, kam jste se přihlásili, nejít, nebo se ani nezúčastnit přijímacího řízení, peníze za přihlášku se vám bohužel nevrátí.

Pokud je vše v pořádku (což si můžete ověřit telefonicky na studijním oddělení, v případě e-přihlášky vám přijde upozornění do e-mailu), tak už jen čekáte na dopis s datem přijímacího řízení.

A pokud vás zajímá něco, na co jsme vám neodpověděli, nebojte se nás zeptat v komentářích! :-)

Další články k tématu