Jak vyplnit přihlášku na vysokou?

6. 2. 2010 | Přijímací řízení

Únor, zima v plném proudu, čas kolonek, čas vyplňování přihlášek. Kam který údaj zapsat? Kde a co podepsat? Co přiložit a jak se v tom neztratit? To vše vám osvětlí následující článek. Pozn. Článek byl 16. 1. 2012 aktualizován (kav).

První a nejzásadnější věcí v podávání přihlášky – zjistěte si stav, jaký panuje na vámi vybrané vysoké škole, jaký typ přihlášky požadují, jaký je poplatek a jaká potvrzení a jaké dokumenty je třeba k přihlášce přiložit.

Přihlašování online Nejčastěji se v zápolení o své místo na vysoké škole setkáte s elektronickou verzí přihlášky. Špatná zpráva – každá škola si ji připravuje podle vlastního receptu, a tudíž není možné podat jednoznačný návod k vyplnění. Dobrá zpráva však je, že přihlašování tímto způsobem je víceméně intuitivní a formulář zobrazený na monitoru vede k vyplňování pouze potřebných údajů. Touto cestou se přihlášky zadávají do školního informačního systému, kde si je později můžete prohlédnout, zjistit zda již byly přijaty a zkontrolovat si zaplacení poplatku za přihlášku. K elektronickým přihláškám bývá také připojena nápověda, do které lze v případě nejasností nahlédnout. Poplatky za přihlášku podanou elektronicky bývají nižší, někdy méně, někdy výrazně a podle školy a oboru se pohybují od 200 až do klasických 500 Kč za jednu přihlášku (tzn. na jeden obor či dvouobor). Ve většině případů budete muset vytisknout zkrácenou verzi přihlášky a spolu s dokladem o zaplacení poplatku a případně dalšími náležitostmi ji zaslat na vámi vybranou fakultu. Není to však pravidlem, například Masarykově univerzitě v Brně probíhá celý proces elektronicky a není třeba nic zasílat poštou.

Papírová přihláška Papírové přihlášky jsou dnes v menšině, ale stále na ně můžete narazit. Vysoké školy mohou vyžadovat po uchazečích přihlašování se prostřednictvím jimi vytvořeného speciálního papírového formuláře, nicméně nejvíce se používá oranžový tiskopis vydavatelství SEVT. Uchazeči vyplňují první tři strany, a to pouze silně orámovaná nebarevná pole, čtvrtá strana slouží výhradně poznámkám pověřených zaměstnanců fakulty. Přihlášku vyplňujte hůlkovým písmem a hlavně čitelně, sledujte i poznámky k vyplňování na třetí straně.

Na první straně vypíšete vysokou školu, fakultu, studijní program a obor, na nějž se hlásíte, dále osobní údaje a údaje o střední škole, z níž se hlásíte, včetně příslušných kódů KKOV, JKOV a IZO. Ty slouží pro identifikaci školy a jejího zaměření, najdete je na každém vašem vysvědčení. Kódy KKOV a JKOV nemusí vyplňovat uchazeči, kteří se nehlásí přímo ze školy (tzn. maturitu zdolali v předchozím školním roce a dříve). Názvy škol, fakult a oborů udávejte přesnými oficiálními názvy (jsou umístěny na webových stránkách té které školy)! Záludná kolonka – Zvolený jazyk – vypisujte pouze v případě, že budete dělat přijímací zkoušku z cizího jazyka a máte možnost si jazyk vybrat. Na první stranu také vlepte do příslušného místa potvrzení o zaplacení poplatku.

Strana druhá slouží pro poskytnutí údajů o vašem prospěchu a zájmech. Pokud v letošním roce maturujete, zapisujete v kolonce IV. ročníku známky z pololetí a kolonkou maturitních výsledků se pochopitelně nezabýváte. Sloupeček označený římskou pětkou zajímá pouze uchazeče z pětiletých středních škol. Známky a jejich průměry si nezapomeňte nechat potvrdit ředitelem školy! Co se týče zájmů ve vztahu k oboru, uveďte všechny možné účasti a úspěchy v soutěžích, olympiádách, případně publikační činnost či jiné související aktivity. Vyplnění třetí strany závisí na tom, zda jste již studovali na vysoké škole nebo někde pracovali (letní sbírání jahod nezmiňujte, zjišťuje se hlavně, jestli jste již pracovali v oboru). Příslušné místo zde najdete také pro lékařské potvrzení – pokud jej škola vyžaduje, musíte tedy s přihláškou k lékaři. Vše si pořádně zkontrolujte a nezapomeňte se podepsat!

Přílohy Mimo samotně přihlášky budete možná posílat na vysokou školu i jiné dokumenty, svědčící především o vaší způsobilosti ke studiu, talentu, ale také jako komplexnější obrázek o vás jako uchazeči. Nejčastěji jde o různá lékařská potvrzení (pokud nejsou součástí samotné přihlášky) a ukázky domácích prací v oboru. Zasílat ovšem můžete i kopie diplomů ze soutěží. V neposlední řadě bývává požadován i životopis. Samozřejmě nebude nijak sáhodlouhý co se týče pracovních a studijních záležitostí, hlásíte-li se přímo ze střední školy. Vynasnažte se ale o sobě podat co nejpřívětivější dojem. Stěžejní pro vás budou body týkající se vašich schopností (jazykových, technických, uměleckých a jiných), zmiňte své zájmy a podložte je příklady konkrétních aktivit, účastí na různých projektech či organizacích akcí. V každém případě, cokoliv budete na vaši vysněnou školu posílat, posílejte doporučeně (budete tak mít potvrzení o odeslání a pošta odpovídá za případnou ztrátu zásilky) a s dostatečným předstihem. Ztracený či pozdě zaslaný dopis by byl tím nejnešťastnějším důvodem pro nepřijetí na školu.

Zdroj: webové stránky vysokých škol, www.sevt.cz