Jak napsat životopis

20. 8. 2015 | Přijímací řízení

Letní brigády jsou v plném proudu. Jestli nějakou ještě hledáte, bude se vám hodit pár tipů k napsání bezchybného životopisu.

Že na sepsání životopisu není nic složitého? Divili byste se, kolik chyb možná budete mít i v tom svém. Podívejte se, na co v CV nezapomenout a jak zaujmout.

Životopis můžete buď rozepsat narativní, dopisovou formou, nebo napsat v odrážkách a bodech jako životopis strukturovaný. Dnes se používá prakticky jen strukturovaná forma, budeme se tedy věnovat pouze jí. Strukturovaný životopis si můžete snadno vytvořit na internetu například v europass standardu, doporučujeme ale věnovat mu trochu více času a péče.

Základní pravidla

Stručně, jasně, výstižně – Pokud nemáte zatím mnoho pracovních zkušeností, měl by se vám životopis vejít na jednu stranu A4. V opačném případě dodržte rozsah dvou stran.

Udržte formu – Dejte pozor, ať vám neskáčou odstavce nebo nemáte text napsaný různými druhy písem. Pamatujte, že životopisem se prezentujete potenciálnímu zaměstnavateli, a vynechte proto příliš kreativní (nečitelné) písmo nebo přehršel barev.

Dvakrát měř, jednou řež – Vše si po sobě pečlivě přečtěte. Mít překlep už ve jméně nebo v adrese nepůsobí právě dobrým dojmem. Dejte životopis přečíst někomu známému, přátelům nebo rodině, možná vám pomůžou najít chyby a poradí, co ještě vylepšit.

Nic než pravdu – Nevymýšlejte si ani vzdělání, ani pracovní zkušenosti, ani jiné znalosti. Přijde se na to nejpozději při osobním pohovoru a taková lež vás z přijímacího řízení automaticky vyřadí.

Buďte konkrétní – Nepište žádné abstraktní výrazy, popisujte přesně to, co jste dělali, o čem jste se učili, co jste dokázali, klišé se v životopise nenosí.

Kontaktní údaje

Začněte tím, kde vás váš budoucí zaměstnavatel může zastihnout. Kromě jména uveďte také telefon, e-mail a adresu. Přidat můžete i fotografii – formální portrét pasového formátu, žádnou momentku z dovolené. Co sem naopak psát nemusíte, je datum narození, rodinný stav a státní příslušnost.

Na začátek nemusíte psát nadpis “životopis” – to každý uvidí na první pohled a ušetří vám to místo na důležitější informace.

Vzdělání

Uvádějte ideálně dva poslední stupně vzdělání, kterých jste dosáhli – pokud uvádíte vysokou školu, uveďte i střední, ale už ne základní. Nezapomeňte na celý název školní instituce, období studia a dosažený stupeň vzdělání. Pokud stále studujete, napište očekávané datum ukončení (měsíc a rok).

Vzdělání, stejně jako pracovní zkušenosti, řaďte obráceně chronologicky – tedy nejnovější položky jako první.

Pracovní zkušenosti

U každé pozice uveďte data, ve kterých jste ji zastávali (měsíc a rok), její název a alespoň stručný popis práce. Právě ten ukáže vašemu novému zaměstnavateli, co všechno umíte, s čím máte zkušenosti a co dokážete. Pokud jste ještě žádné “opravdové” zaměstnání neměli, vypište do této kolonky brigády a případně i školní úspěchy (pokud jste čerství absolventi).

Další znalosti a dovednosti

Poslední velkou částí vašeho životopisu by měly být mimoškolní a mimopracovní zkušenosti a dovednosti. Sem patří jazykové znalosti, počítačové znalosti, certifikáty, členství v organizacích, absolvované kurzy, řidičský průkaz a další věci, kterými byste se chtěli pochlubit. Zmínit můžete také osobnostní charakteristiky či zájmy.

Znalosti cizích jazyků uvádějte ve formátu společného evropského referenčního rámce, tedy písmenem A, B, nebo C a číslem 1, 2, či 3. A1 je přitom nejnižší, začátečnická úroveň, C2 naopak nejvyšší úroveň odpovídající znalostem rodilého mluvčího.

Pokud chcete, uveďte zde i reference a případně kontakt na bývalého zaměstnavatele. Není to ale povinné, pokud je bude váš nový zaměstnavatel chtít, řekne si o ně na osobním pohovoru.

Zdroj obrázků: freeimages.com

Další články k tématu