Studenti na olympiádě v Tokiu. Tihle čeští medailisté chodí na vysokou školu

16. 8. 2021 | Aktuality

olympionici na vysoké školeV pořadí 32. olympijské hry jsou za námi. Pro Česko to byly zatím vůbec nejúspěšnější hry v samostatné historii země. Celkem 11 medailí, z toho čtyři zlaté. Takové byla bilance Česka. Věděli jste ale, že někteří z českých sportovců míří kromě titulu olympijských vítězů také za titulem z vysoké školy? Přinášíme vám přehled olympioniků, kteří kromě sportu na vrcholové úrovni zvládají i studium.

Lukáš Krpálek

Olympijský vítěz v těžké váze v judu. A taky student vysoké školy tělesné výchovy a sportu Palestra. Obojím je Lukáš Krpálek. Ke zlatu z Tokia tak možná už brzy tenhle třicetiletý judista přidá také vysokoškolský titul. Jeho cesta na vysokou školu byla přitom vcelku klikatá. Krpálek se nejprve vyučil truhlářem. V roce 2013 si dodělal maturitu a až poté se stal studentem vysoké školy Palestra. Škola mu podle jeho slov poskytuje dostatečnou flexibilitu při jeho náročném sportovní programu.

Jiří Prskavec

Jeden dělá judo, druhý vodní slalom. Oba jsou zlatí medailisté z olympiády a navíc spolužáci. Jiří Prskavec totiž stejně jako Lukáš Krpálek studuje na vysoké škole Palestra. „Na škole studuji obor kondiční specialista a současně si v letošním roce dodělávám trenérskou školu v oboru kanoistiky, takže mé kroky bych chtěl směřovat na trenérskou dráhu,“ uvedl před časem Prskavec pro web Praha sportovní. Na škole si cení hlavně široké nabídky praxe.

Josef Dostál

Zůstaneme ještě chvilku na vodě. Kajakář Josef Dostál totiž taky patří mezi studenty. Studuje na Provozně ekonomické fakultě České zemědělské univerzity. Z letošní olympiády si společně se svým parťákem Radkem Šloufem přivezl bronz z deblkajaku ze závodu na jeden kilometr. Ještě než se vydal vstříc světu ekonomie, studoval Dostál také na Vysoké škole chemicko-technologické. Před časem pro Radiožurnál uvedl, že už na střední škole věděl jistě, že chce pokračovat ve studiu na vysoké.

Lukáš Rohan

Dalším studentem mezi vodáky je Lukáš Rohan. Na Univerzitě Karlově studuje obor Mediální studia a po skončení sportovní kariéry by se chtěl stát novinářem. Už teď si některé jeho texty můžete přečíst na webu iSport.cz. Sportu se chce totiž věnovat i coby novinář a možná také usedne za mikrofon v pozici komentátora. „Už jsem měl možnost si vyzkoušet pozici spolukomentátora a hrozně mě ta práce chytla. Mluvit o něčem, co mě zajímá, sdílet své myšlenky, přenášet je lidem,“ uvedl pro iDNES.cz. V kategorii singl kanoe vybojoval pro Česko na olympijských hrách stříbro.

Jakub Vadlejch

Český oštěp měl v Tokiu hned dvojnásobné medailové zastoupení. 38letý Vítězslav Veselý získal bronz, jeho o osm let mladší kolega Jakub Vadlejch stříbro. Vadlejch stejně jako Josef Dostál studuje na Provozně ekonomické fakultě ČZU. V rozhovoru pro univerzitní časopis iZUN, před několika lety přiznal, že skloubit studium a sport není vůbec lehké. Sám sebe označil za věčného studenta.

BONUS: David Jessen

Z tělocvičny do bílého pláště. Tak by se dal stručně popsat příběh gymnasty Davida Jessena. Ten sice z Tokia cenný kov nepřivezl, přesto se kvalifikoval mezi nejlepší gymnasty světa. A zvládl u toho vystudovat bakaláře v medicínském oboru na jedné z nejprestižnějších univerzit světa, americkém Stanfordu. Po olympiádě hodlá ve studiu pokračovat na magisterské úrovni a zaměří se nejspíš na oblast ortopedie. Olympijské hry v Japonsku byly jeho poslední. „Přemýšlel jsem prakticky a bude lepší, když půjdu dál životem,“ uvedl v rozhovoru pro Deník brněnský rodák, jenž odmalička žije v Americe.

Zdroje: prahasportovni.eu, www.czu.cz, radiozurnal.rozhlas.cz, isport.blesk.cz, www.idnes.cz, www.izun.eu, brnensky.denik.cz

Další články k tématu

Česko má největší podíl pracujících vysokoškoláků

Česko má největší podíl pracujících vysokoškoláků

Až 92 procent českých vysokoškoláků zároveň studuje i pracuje. Vyplývá to z analýzy projektu Eurostudent, který zpovídal vysokoškoláky ve 25 evropských zemích. Většina z nich bere práci jako nutnost, bez ní by si náklady studia nemohli dovolit. Řada českých vysokoškoláků proto pracuje na pozici, která nijak nesouvisí s jejich studijním oborem. Z průzkumu dál vyplývá, že čeští vysokoškoláci pracují …

Vysokým školám opět hrozí on-line výuka. Tentokrát kvůli energiím

Vysokým školám opět hrozí on-line výuka. Tentokrát kvůli energiím

Už ke konci nadcházejícího semestru by vysokoškoláci mohli opět přejít na distanční výuku. Tentokrát už ne kvůli pandemii koronaviru, ale kvůli drahým energiím. V roce 2023 by náklady vysokých škol na energie mohly totiž podle předsedy Rady vysokých škol Milana Pospíšila stoupnout z 1,5 miliardy korun přibližně na osm miliard. Návrh státního rozpočtu na další rok …