Středoškoláci založili odboj. Chtějí zlepšit české školství

22. 4. 2021 | Aktuality

Středoškoláci založili odbojNěkolik studentů českých gymnázií se rozhodlo založit Národní studentský odboj (NSO). Důvodem vzniku této organizace byla celková nespokojenost studentů se školstvím. Cílem NSO je dát ostatním studentům možnost více se zapojit do dění v českém školství a snažit se ho zlepšit.

„Vše je teprve na začátku, reálně fungujeme tři měsíce. Přesto je v naší organizaci již kolem stovky středoškoláků a vysokoškoláků, členy dále nabíráme. S politiky rozebíráme jejich názory na maturity a také to, jak se mohou studenti angažovat a co je v jejich silách prosadit,“ říká Tadeáš Vylita, který studuje Akademické gymnázium Štěpánská v Praze a v NSO působí jako člen Nejvyšší rady.

Ačkoliv organizace vznikla už v červnu minulého roku, nabírat nové členy začala teprve letos v lednu. Předtím její zakladatelé řešili činnost organizace i právní náležitosti spojené se vznikem odboje. Nyní plánují rozjet různé projekty, rozvíjet kreativitu studentů, a hlavně smysluplně využít energii, kterou do činnosti odboje členové vkládají.

Jako zásadní nedostatky českého školství NSO vnímá zastaralost současného školského systému a nedostatečnou komunikaci napříč školstvím. Organizaci se nelíbí ani to, že školy nekladou dostatečný důraz na individuální rozvoj studentů. Jako možné zlepšení zástupci NSO navrhují větší důraz na výuku doposud opomíjených předmětů, jako je mediální a finanční gramotnost. Nutné je podle nich také zkvalitnění výuky cizích jazyků, především pak angličtiny.

Členové NSO se snaží všechny své nápady konzultovat s odborníky. V budoucnu plánují své nápady komunikovat i s ministerstvem školství na zasedání jeho poradních orgánů. Zatím oslovili několik politiků, kteří se k jejich činnosti vyjádřili pozitivně.

NSO není určená pouze pro středoškolské studenty. Zapojit se mohou žáci základních škol i vysokoškoláci. NSO v současnosti plánuje několik projektů, o nichž se veřejnost bude moct dozvědět na jejich webu.

Zdroj: Novinky.cz