Středoškoláci zaplatí na daních o 2,8 milionu víc než lidé se základním vzděláním

15. 4. 2021 | Aktuality

Středoškoláci zaplatí na daních o 2,8 milionu víc Studie o nerovnostech ve vzdělávání, za níž stojí agentura PAQ Research a výzkumníci Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu Národohospodářského ústavu Akademie věd, ukazuje, že středoškoláci za svůj život na daních zaplatí přibližně o 2,8 milionu korun víc než lidé, kteří dokončili jen základní školu.

Česká republika loni vybrala na daních více než bilion korun. Z těchto peněz pak financuje věci nezbytné pro chod státu, jako je provoz státních institucí a orgánů či důchody. Podle závěrů studie tak Česko na lidech se základním vzděláním prodělává a mělo by je motivovat k dalšímu studiu.

„Českému státu se zvýšení investic do nejslabších žáků vyplatí. Příštích 80 let to každý rok může přinést 18 miliard korun. Každá vynaložená koruna se vrátí až čtyřnásobně,“ vysvětluje Václav Korbel z PAQ Research.

Analýzy a modely studie ukazují, že pokud stát nezasáhne, naroste hrubý domácí produkt do roku 2100 o jen o 324 procent. Pokud se naopak stát bude snažit odstranit nerovnosti a reformuje školství, HDP se zvýší až o 379 procent a dovednosti a znalosti školáků se zlepší.

Podle Korbela bude však obtížné vládu ke změnám přimět, když výsledky nepůjdou vidět v jednom volebním období. Reálně by se totiž projevily až za několik desítek let, kdy do práce nastoupí nová generace.

Zdroj: iDNES.cz, ČTK

Další články k tématu

Počet středních škol klesá. Může za to i nižší porodnost

Počet středních škol klesá. Může za to i nižší porodnost

Počet škol s maturitními obory za deset let klesl o 13 procent. Vyplývá to z analýzy společnosti Cermat. Důvodem je pravděpodobně demografický vývoj a pokles porodnosti. Nejvíce se snížil počet lyceí a učilišť s maturitními obory, přibližně o 33 procent. V současnosti mají studenti největší výběr středních odborných škol, jichž je celkem 717. Jejich počet od roku 2011 klesl …