K jednotným přijímačkám se letos hlásí o deset tisíc méně studentů

12. 4. 2021 | Aktuality

K jednotným přijímačkám se letos hlásí o deset tisíc méně studentůJednotné přijímací zkoušky na střední školy a víceletá gymnázia bude letos psát méně studentů. Celkový počet přihlášek poklesl na 84 tisíc, což je zhruba o 10 tisíc méně než v loňském roce. Jedním z důvodů je fakt, že kvůli pandemii koronaviru nebudou zkoušky od Cermatu povinné na všech školách. Pořádat je musí pouze víceletá gymnázia, čtyřleté obory si podobu přijímaček volí samy. Podle zjištění České tiskové kanceláře s nimi ale i tak většina těchto škol počítá.

Podle předběžných údajů Cermatu podalo letos přihlášku na osmiletá gymnázia 17 482 studentů, což je o 1816 méně než loni. Pokles zájemců zaznamenala i šestiletá gymnázia, kam se hlásí 5347 studentů, o 218 méně. Největší úbytek zájemců evidují střední odborné školy. Přihlášku tam poslalo zhruba o 5800 žáků méně než v předchozím roce. Do čísel nejsou započítáni žáci, kteří se hlásí na školy bez přijímacích zkoušek.

Loni byl kvůli pandemii koronaviru vypsán jen jeden termín společných přijímaček. Po vlně kritiky budou mít uchazeči na složení zkoušek letos znovu dva termíny stejně jako v časech před koronavirem. Na napsání testu budou mít také více času.

Příjímací zkoušky měli studenti skládat už v dubnu. Kvůli pandemii se ale termín o měsíc posune. Jednotné přijímací zkoušky se budou psát 3. až 6. května. Školní přijímací zkoušky pak odstartují ve stejný den a končí 19. května. Jejich konkrétní termíny stanoví ředitelé škol.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Jednotné přijímačky prohlubují nerovnosti ve vzdělání, míní EDUin

Jednotné přijímačky prohlubují nerovnosti ve vzdělání, míní EDUin

Jednotné přijímací zkoušky na střední školy by neměly být povinné. Uvedla to nezisková organizace EDUin. O podobě zkoušek by podle ní místo toho měli rozhodovat ředitelé, kteří by měli mít možnost vytvořit kritéria zkoušek s ohledem na charakter studia a podmínky školy. Dobrovolné konání jednotných přijímacích testů navrhl programový ředitel EDUin Miroslav Hřebecký v rámci představení Auditu …