Přijímačky na střední dopadly lépe než loni koronaviru navzdory

23. 6. 2020 | Aktuality

přijímačky na gymnáziaŽáci hlásící se na víceletá gymnázia zaznamenali letos celkově lepší výsledky než minulý rok. Největší úspěch měli uchazeči o studium na osmiletých gymnázií, kteří měli v testu z matematiky v průměru o deset procentních bodů lepší výsledek než jejich předchůdci minulý rok. Cermat, který je autorem a vyhodnocovatelem společných přijímacích zkoušek, se domnívá, že za zlepšením výsledků stojí paradoxně uzavření škol kvůli koronaviru, díky čemuž měly děti více času se doma na přijímačky připravit.

Kromě matematiky se u přijímaček na osmiletá gymnázia zlepšili žáci také v češtině o 3,8 procentního bodu. Průměrný výsledek byl u češtiny 56,4 procenta (nejlepší je 100 procent) a v matematice 51,3 procenta. Lépe než loni si vedli rovněž zájemci o čtyřletá gymnázia. V češtině dosáhli průměrného výsledku 60,2 procent a v matematice 43,9 procent.

„V případě osmiletých gymnázií bylo zlepšení výrazné. Je zřejmé, že zejména u uchazečů o víceletá gymnázia rodiče využili doby, kdy děti nechodily do školy, k intenzivní přípravě na přijímací zkoušky,“ okomentoval situaci Cermat.

Opačný názor však zastávají někteří žáci, kteří věří, že zkoušky letos byly obtížnější než vloni. „Přijímačky se mi zdály rozhodně těžší než v roce 2019, každému to ale může sednout jinak,“ podělila se o svou zkušenost Veronika Fučíková, která se hlásila na čtyřleté gymnázium.

Rozdíl v obtížnosti přijímacích zkoušek je nicméně běžný. Obtížnost přijímaček se může každý rok lišit a výsledky z jednotlivých ročníků se tak podle názoru odborníků nedají příliš srovnávat.

K přijímačkám na střední školy se letos přihlásilo 93 931 studentů, 89 755 jich zkoušku vykonalo v řádném termínu. Zbývající uchazeči přijímací zkoušky budou psát 23. června.

Zdroj:
https://www.novinky.cz/