Přijímačky na střední dopadly lépe než loni koronaviru navzdory

23. 6. 2020 | Aktuality

přijímačky na gymnáziaŽáci hlásící se na víceletá gymnázia zaznamenali letos celkově lepší výsledky než minulý rok. Největší úspěch měli uchazeči o studium na osmiletých gymnázií, kteří měli v testu z matematiky v průměru o deset procentních bodů lepší výsledek než jejich předchůdci minulý rok. Cermat, který je autorem a vyhodnocovatelem společných přijímacích zkoušek, se domnívá, že za zlepšením výsledků stojí paradoxně uzavření škol kvůli koronaviru, díky čemuž měly děti více času se doma na přijímačky připravit.

Kromě matematiky se u přijímaček na osmiletá gymnázia zlepšili žáci také v češtině o 3,8 procentního bodu. Průměrný výsledek byl u češtiny 56,4 procenta (nejlepší je 100 procent) a v matematice 51,3 procenta. Lépe než loni si vedli rovněž zájemci o čtyřletá gymnázia. V češtině dosáhli průměrného výsledku 60,2 procent a v matematice 43,9 procent.

„V případě osmiletých gymnázií bylo zlepšení výrazné. Je zřejmé, že zejména u uchazečů o víceletá gymnázia rodiče využili doby, kdy děti nechodily do školy, k intenzivní přípravě na přijímací zkoušky,“ okomentoval situaci Cermat.

Opačný názor však zastávají někteří žáci, kteří věří, že zkoušky letos byly obtížnější než vloni. „Přijímačky se mi zdály rozhodně těžší než v roce 2019, každému to ale může sednout jinak,“ podělila se o svou zkušenost Veronika Fučíková, která se hlásila na čtyřleté gymnázium.

Rozdíl v obtížnosti přijímacích zkoušek je nicméně běžný. Obtížnost přijímaček se může každý rok lišit a výsledky z jednotlivých ročníků se tak podle názoru odborníků nedají příliš srovnávat.

K přijímačkám na střední školy se letos přihlásilo 93 931 studentů, 89 755 jich zkoušku vykonalo v řádném termínu. Zbývající uchazeči přijímací zkoušky budou psát 23. června.

Zdroj:
https://www.novinky.cz/

Další články k tématu

Ještě není pozdě na přihlášku aneb které VŠ ještě berou

Mysleli jste si, že už to nestihnete? Omyl! Ten správný čas na podání přihlášky uzrál právě teď. Řada vysokých škol po celém Česku totiž stále přijímá přihlášky zájemců o studium. Výběr už sice není tak široký jako v březnu, přesto je v nabídce spousta oborů, které stojí za pozornost. Takže zbývá zodpovědět otázku: Kam to […]

číst více

Studujte a přitom objevujte svět

Chcete studovat a zároveň objevovat svět, zažít dobrodružství a věnovat se smysluplné práci? Zajímá vás příroda, exotické země a rozmanité kultury? Láká vás mezinárodní prostředí nebo chcete studovat v angličtině? Pokud ano, tak objevte možnosti studia na Fakultě tropického zemědělství České zemědělské univerzity v Praze (ČZU). Fakulta tropického zemědělství nabízí jedinečnou příležitost pro studující, kteří […]

číst více