Školství v době koronaviru: Slovní hodnocení a na střední bez přijímaček

15. 1. 2021 | Aktuality

školství_koronavirusKvůli koronaviru panují v Česku dál přísná opatření a školy zůstávají pro většinu žáků a studentů zavřené a pravděpodobně to tak ještě delší dobu zůstane. Ministerstvo školství proto přišlo s několika opatřeními, která by žáků i školám mohla aktuální situaci trochu usnadnit. Posune se termín pro vydání vysvědčení a zruší se společné přijímací zkoušky na střední školy.

Pokud školy zůstanou uzavřené až do konce ledna, budou školy moci odložit vydávání vysvědčení. Do 28. ledna však musí žákům a studentům sdělit hodnocení. To by mělo být kvůli distanční výuce podle ministerstva školství zaměřené především na odpovědnost dětí za vlastní studium, práci s časem a plnění školních povinností. Učitelé mohou žáky hodnotit slovně či klasicky známkami.

Slovní hodnocení bude vhodnější variantou zejména u studentů, kteří mají speciální vzdělávací potřeby nebo pochází z nepodnětného prostředí a neměli příležitost se aktivně zapojit do distanční výuky. Hodnocení by mělo v takovém případě obsahovat doporučení, jak přístup k výuce zlepšit. Vysvědčení se pak budou rozdávat nejpozději tři dny po návratu dětí do lavic.

Budoucí středoškoláci nebudou letos na čtyřletých maturitních oborech skládat povinné jednotné přijímací zkoušky. Místo toho budou školy organizovat své vlastní přijímací zkoušky, případně mohou přijímací zkoušky zcela zrušit. O podobě přijímacích zkoušek musí školy rozhodnout do 8. března. Víceletá gymnázia pak budou oproti loňskému roku mít dva termíny státních přijímacích zkoušek. Žáci mohou podat na přihlášky na dvě školy, a to do 1. března.

Zdroj:
novinky.cz

Další články k tématu