Státnice s rouškou a max. v deseti lidech. Bez problému, hlásí zavřené VŠ

30. 9. 2020 | Aktuality

státnice s rouškouV září probíhaly na řadě škol státní závěrečné zkoušky (SZZ). V tu dobu ale také kvůli zhoršující epidemiologické situaci školy v nejhůře postižených oblastech musely zavřít a přejít na distanční výuku. Podobu státnic ale nová opatření příliš neovlivnila. Vyplývá to vyjádření pražských škol, které oslovil server Novinky.cz.  

Aktuální nařízení umožňuje prezenčně zkoušet až deset lidí. Při organizaci státnic tuto možnost využívá většina škol.

„Státní zkoušky v tuto chvíli probíhají prezenční formou, za účasti maximálně deseti osob (včetně pedagoga) a při dodržení hygienických podmínek jako roušky, rozestupy, dezinfekce,“ Petr Podzimek z Odboru vnějších vztahů Univerzity Karlovy.

Výjimku mohou tvořit zahraniční studenti, kteří kvůli cestovním omezením nemohou na závěrečnou zkoušku dorazit osobně. V takových případech se zkouška přesouvá on-line. „Distanční forma SZZ je proto realizována ve výjimečných případech. O provedení zkoušky distanční formou rozhoduje vedení každé fakulty,“ vysvětlil Podzimek.

Stejný postup volí i Vysoká škola ekonomická. „Veškeré zkoušky, včetně státních závěrečných zkoušek, v prezenční formě lze realizovat pouze za účasti maximálně deseti osob. Všechny zúčastněné osoby mají povinnost používat roušky či jiné ochranné prostředky dýchacích cest,“ uvedla Martina Mlynářová z PR oddělení VŠE a dodala, že distanční formu může povolit děkan pouze v odůvodněných případech.

České vysoké učení technické letos nevypíše opravné termíny státnic. Výjimkou je pouze Fakulta dopravní, kde opravné zkoušky již proběhly.

Opravné podzimní státnice neproběhnou ani na Vysoké škole chemicko-technologické. Škola oficiálně zahájila nový akademický rok a nejbližší termín státní zkoušky vypíše na červen 2021.

Na České zemědělské univerzitě státní zkoušky obvykle probíhají v únoru a květnu – nikoliv na podzim. Aktuální opatření proto SZZ na ČZU neovlivní.

„Co se týká opravných termínů zkoušek, budeme se řídit výjimkami, které jsou uvedeny v Nařízení hygienické stanice, a sice – zákaz osobní přítomnosti studentů se nevztahuje na: individuální návštěvy knihoven, individuální konzultace, zkoušení za přítomnosti nejvýše deset osob, laboratorní, experimentální nebo uměleckou práci za přítomnosti nejvýše 15 osob, klinické a praktické výuce a praxi,“ sdělila mluvčí ČZU Karla Mráčková.

Protikoronavirová opatření nezkomplikují zkoušení ani studentům na Akademii múzických umění. „Vzhledem k tomu, že velká část SZZ a klauzur probíhala na Akademii múzických umění (AMU) od začátku září, nová opatření se týkají už jen malé části,“ uvedla Hana Šťastná, která na AMU vede PR a marketing.

Zdroj:
https://www.novinky.cz/