Stále ještě nevíte, na jakou školu si podat přihlášku?

10. 2. 2012 | Přijímací řízení

Celý život maturanta se točí kolem několika významných dnů, které mu zaručeně nedají spát. Jedním z nich je i datum 28. února. Je to poslední den, kdy ještě lze podat přihlášky na většinu veřejných vysokých škol u nás. Pro mnoho žáků čtvrtého ročníku střední školy je toto datum spojeno se strachem a hlavně s otázkami: Vybral/a jsem si správně? Bude mě ta škola bavit? Dostanu se na mou vysněnou školu? Pozn. Článek byl 14. 12. 2012 aktualizován. (kav)

Pokud patříte mezi ty šťastlivce, kteří již dávno vědí, který obor je pro ně ten pravý, tak vám gratuluji. Ale pokud stále ještě brouzdáte na stránkách jednotlivých univerzit a fakult nebo listujete Učitelskými novinami, tak právě pro vás je určen tento článek.

Odborná pomoc

Pokud si stále nejste jistí, co byste chtěli v životě dělat, je nejjednodušší možností návštěva výchovného poradce, kterého má již dnes téměř každá škola. Po absolvování několika testů by měl být schopen posoudit, pro jaké povolání se hodíte a pro jaké nikoliv. Nemusíte se ničeho bát, nejedná se zde o žádné vědomostní testy, ale o sady otázek, které mají odhalit vaše vlohy, ale i nedostatky. Po opravení testu by měla následovat soukromá diskuze s poradcem. Na ní se probírají nejen výsledky testu, ale i postoje a přání jedince. Myslím si, že pro studenty, kteří stále váhají, je to ta nejlepší varianta.

Mezi další pracoviště, která nabízí studentům odbornou pomoc, patří Informační a poradenská střediska nebo Pedagogicko-psychologické poradny. Více o těchto institucích se dozvíte zde

Studium v zahraničí

Pokud stále váháte, zda studovat raději doma nebo v zahraničí, doporučuji, abyste si prošli následující odkazy, které by vám měly ulehčit rozhodování. Titul ze zahraniční univerzity a Krok za krokem.

Veřejná nebo soukromá škola?

Rozhodování mezi veřejnou a soukromou vysokou školou může být pro někoho jednoduché, pro jiného ovšem nikoliv. Pokud se vám nechce za studium platit a naleznete odpovídající obor i na veřejné škole, tak je myslím pro většinu studentů volba jasná. Ale co když soukromá škola nabízí specifické obory, které na veřejné škole nenajdete? Pak už je rozhodnutí čistě na vás. Budete stíhat při studiu brigádu, která vám zajistí dostatek peněz k zaplacení poplatků? Pokud ano, nebo pokud máte hodné a štědré rodiče, tak není proč váhat.

Prezenční nebo kombinované studium?

Většina studentů volí při svém prvním studiu raději prezenční formu. Kombinovanou formu studia volí převážně lidé, kteří musí při studiu pracovat anebo ti, kteří studují více jak jednu vysokou školu. Více informací o kombinovaném studiu naleznete zde. S konkrétním výběrem oboru vám pomůžou dny otevřených dveří, stránky fakult a také Učitelské noviny.

Zdroj obrázku: sxc.hu