Šest osvědčených způsobů, jak přežít svaťák (a nezbláznit se)

15. 5. 2019 | Rady maturantům

reading-book-education-learning-reading-concept_1421-2733

Svaťák je nejtěžším obdobím v životě každého studenta (alespoň do prvního zkouškového na vysoké…). Svatého na něm totiž není vůbec nic. Naštěstí existuje více způsobů, díky kterým nejenže sváťak přežijete a nezblázníte se, ale navíc úspěšně složíte maturitu. Tak jak na to?

Domluvte se s rodinou

Rodiče a sourozenci většinou chápou, že svaťák je pro budoucího maturanta obtížné období. Obzvlášť pokud si jím už sami v minulosti prošli. Proto se nebojte příbuzným svěřit, požádat je o toleranci a porozumění. Když jim vysvětlíte, že jste nervózní, což může vést ke změnám nálad a nepříjemnému chování, nebudou se na vás za to mračit a dost možná se vám pokusí pomoct. Ostatně, víte, co se říká – sdílený boj je polovičním bojem!

A samozřejmě, nechat se od rodičů uplatit čokoládou nebo domácí buchtou, která poslouží jako výborná náplast na pocuchané nervy a namáhaný mozek, taky není zrovna dvakrát na škodu!

Berte to průběžně

Jistě, připravovat se průběžně není lehké, obzvlášť v případě, že má člověk na krku –x dalších povinností, a když jeho učitelé navíc nechápou, že se musí připravovat na ten jeden konkrétní předmět a studium nematuritních předmětů jde zákonitě stranou. Přesto si můžete sami sobě pomoct, když maturitní otázky nastudujete dostatečně včas před svaťákem a během něj si pak už jen budete opakovat již jednou naučené.

Připravte si harmonogram

Při pohledu na obrovské množství otázek, které si na maturitu musíte vtlouct do hlavy, se nejednoho člověka jímá hrůza a nejraději by se zahrabal pod zem nebo strčil hlavu do písku jako pštros. Je pravda, že když si uvědomíte, kolik otázek máte, může to působit děsivě. Proto se vyplatí vytvořit si harmonogram, do něhož si zapíšete, jaké množství otázek stihnete za jeden den projít. Když si totiž velké množství rozdělíte do menších dávek, rázem se zopakování maturitních okruhů jeví jako mnohem realističtější a snáz zvládnutelný cíl.

Příklad: Víte, že z každého maturitního předmětu máte třicet okruhů. Maturujete třeba z matematiky, češtiny, biologie a zeměpisu. Víte, že matematika vám jde a nemusíte si s ní lámat hlavu. To znamená, že vám zbývá celkem devadesát okruhů.Všechny knihy na maturitu z češtiny už byste však měli mít přečtené, tudíž si jen znovu projdete své předchozí poznámky o nich. Tím se počet otázek snižuje o dalších třicet.

Do maturity vám zbývá sedm dnů. Šedesát děleno sedmi rovná se osm a půl (takže devět otázek za den). Některé z nich umíte lépe než jiné, takže vám je stačí jednou prolétnout a máte to. Když si učivo obdobným způsobem rozvrhnete, tak už se to dá  celkem v pohodě zvládnout, ne?

Najděte si čas na odpočinek a dělejte si přestávky

Člověk není stroj a nedokáže se drtit dvacet čtyři hodin denně, sedm dní v týdnu. Je velmi důležité najít si čas pro sebe, abyste se odreagovali a trochu vypustili páru. Pusťte si oblíbenou písničku a zatancujte si. Běžte na krátkou procházku se psem. Zhlédněte novou epizodu vašeho milovaného seriálu. Zajděte si do parku a kochejte se sluníčkem. Jednoduše se na chvilku vzdalte od papírů, učebnic, sešitů a dalších fuj věcí. Vyčistíte si tak hlavu a navíc si uvědomíte, že i mimo váš studijní koutek existuje svět, který je navíc radost objevovat.

Samozřejmě je třeba si dělat přestávky i během studia. Dejme tomu, že si po každé hodině učení dáte deset minut pauzu, abyste se protáhli (od dlouhého sezení bolí celé tělo, nejenom vaše, ehm, pozadí), udělali si čaj nebo klidně zírali do zdi a meditovali. Můžete dělat cokoliv, pokud vám to pomůže na chvíli zvolnit tempo a nabýt nové síly.

Vytvořte si studijní koutek

Kde se vám bude učit lépe? V obývacím pokoji nebo kuchyni, kde vás bude rušit rodina, nebo v klidu svého pokoje, kde si budete moct libovolně roztahat vaše studijní materiály po každém dostupném povrchu (snad až s výjimkou stropu… pokud tedy nejste Spider-Man)? Na tuto otázku neexistuje definitivní odpověď, protože každý je jiný a vyhovuje mu rozdílný způsob studia.

V mém případě se mi například nejvíce osvědčilo učit se v kuchyni na gauči, protože mě nerozptylovala spousta forem zábavy v mém pokoji (jako například počítač nebo knihy). Prokrastinace je nejhorším nepřítelem každého studenta… hned po některých učitelích, samozřejmě.

Nepanikařte

Maturita je obtížným obdobím, ale přesto se snažte příliš nepanikařit. Pokud jste předchozí roky studia nestrávili zíráním do zdi, máte více než dobré šance všechny předměty úspěšně udělat. A krom toho – víte, kolik lidí maturitu už zvládlo před vámi?

Tak se snažte ze svaťáku dostat co nejvíc, učte se, jestli si myslíte, že to potřebujete, nebo odpočívejte – ale hlavně: snažte se to brát s klidem. Protože jak říká staré hezké české úsloví: když nejde o život, jde o… nic!

Další články k tématu