Jarní přípravné kurzy na VŠ

2. 4. 2012 | Rady maturantům

Příprava ke zkouškám a následnému studiu na vysoké škole asi nikomu nepřipomíná procházky rozkvetlým parkem. Zvlášť ne, pokud část svých paměťových buněk musí člověk obětovat ještě přípravě na maturitu. V takovou chvíli je možná nasnadě využít nabídky některého z přípravných kurzů, které by mohly pomoci. Na jaře jsou v nabídce zejména ve „zrychlené“ formě.

Přípravné kurzy na vysokou školu představují především jednu z cest, jak se donutit k pravidelnému a hlavně systematickému učení, kterého se během samostatné domácí výuky mnohdy jen těžko dosahuje. Jednotlivé hodiny, jsou-li vedeny kvalitním lektorem, jsou pečlivě strukturovány a zahrnují to nejdůležitější, na co by se měl člověk před zkouškami zaměřit.
Opačným pohledem však je, že narozdíl od přípravných kurzů za samostudium neplatíte, že při něm nejste nuceni někam pravidelně docházet a nebo že vám zvolený typ kurzu či jeho průběh nakonec nemusí vůbec vyhovovat. Zejména poslední argument však můžete ovlivnit sami, pokud výběru správného kurzu věnujete patřičnou pozornost.

Typy kurzů

Přípravné kurzy lze v zásadě dělit na dva typy: na ty organizované samotnými vysokými školami a ty, které nabízejí komerční vzdělávací agentury. Nikde však není psáno, že ziskem vedené je méně kvalitní, či naopak veřejné automaticky znamená méně individuálního přístupu. Podoba a organizace kurzu se neliší ani tak s jeho povahou jako se samotným průběhem – od zvolené osnovy kurzu až po konkrétní pedagogy, kteří se na výuce podílejí.

Výběr kurzu

Nejprve je třeba si uvědomit, kde jsou vaše slabiny. Není tedy nutné, abyste v případě, že matematika vám jde vcelku dobře a hlásíte na ekonomicky zaměřený obor, automaticky volili stejně zaměřený kurz, když chcete dohnat jen obchodní angličtinu.
Rovněž v případě, že se hlásíte na školu v jiném městě, není podmínkou, abyste dojížděli přímo na touto školou organizovaný kurz. Je totiž dost dobře možné, že adekvátní kurz nabízí i škola ve vašem bližším okolí. Jako vodítko vám může posloužit podrobný rozvrh (náplň) přípravného kurzu. A pokud jej nenajdete na webu pořádající fakulty, nebojte se informovat na jejím studijním oddělení, a nebo zapátrejte po absolventech stejného kurzu z minulých ročníků. Jistou inspiraci může přinést i porovnání seznamu doporučené literatury.
Kvalitní agentury také nabízejí ukázkovou hodinu zdarma a nebo alespoň dávají zájemcům o studijní přípravu možnost osobní konzultace s vyučujícím. V případě, že znáte jméno svého lektora předem, je dobré si o něm nejprve zjistit jeho dosavadní angažovanost v problematice, kterou vás bude vyučovat, ale i to, zda je nějak spjat s vysokým školstvím nebo pořádáním přijímacích zkoušek a zda o nich tedy také něco ví.
Neméně důležitá informace u každého kurzu je i přehled literatury, z níž bude kurz čerpat, ale i to, zda bude pro studenty dostupná. Některé kurzy ji zabezpečují celou, jiné ji dodávají alespoň v elektronické podobě nebo formou okopírovaných částí, ale jinde zůstává povinnost opatřit si studijní materiály na studentech. Problém zde může nastat ve chvíli, kdy je tato odborná literatura v knihovnách i na pultech obchodů nedostatkovým zbožím a nebo je-li jejich cena vyšší, než by byl student ochoten zaplatit. S těmito skutečnostmi by však měli být studenti seznámeni předem, a pokud tomu tak není, není nic snazšího, než se zeptat.

Rozsah kurzů

Přípravné kurzy bývají nejčastěji roční (někdy nazývané jako jednoleté) a semestrální, ale v nabídce jsou i intenzivní víkendové či jen třeba jednodenní.
Semestrální kurzy začínají zpravidla během října či února (v závislosti na tom, zda se jedná o semestr letní či zimní), a končí v únoru, respektive v dubnu či v květnu. Jednoleté kurzy jsou koncipovány buď jako prezenční (známé jako pomaturitní studium nebo nultý ročník), nebo vycházejí vstříc potřebám pracujících a současných středoškoláků a konají se o víkendech, případně ve večerních hodinách všedních dnů.
V současné době, kdy jsou přijímací zkoušky za dveřmi, probíhají zejména jednodenní a víkendové kurzy, jejichž obsah už se soustředí na spíše jen na nejčastější či nejproblematič­tější jevy, s nimiž se mohou uchazeči u zkoušek setkat. Velmi aktuální jsou také „rychlopřípravy“ na testy studijních předpokladů MU či na testy SCIO. Již nyní už se ale mnohde lze hlásit i do jednoletých kurzů začínajících v příštím akademickém roce.

Ceny

Ceníky kurzů není možné nikterak generalizovat. Vždy záleží na povaze kurzu, jeho délce a zaměření, množství lidí ve skupině, intenzitě, doplňkových službách či na dostupnosti studijních materiálů. Cena za hodinu výuky se tak může pohybovat od 50,– třeba až po 120,– korun. Obecně lze však říci, že přípravné kurzy vypisované na vysokých školách bývají levnější než ty komerční. Cena kurzu by však rozhodně neměla být výchozím parametrem pro rozhodnutí se do kurzu zapsat.

Foto: Stock.XCHNG