Pět vysokoškolských oborů, o kterých jste ještě neslyšeli

25. 4. 2023 | O studijních oborech

Netradiční studijní oboryLékařství, pedagogika, práva… tyto obory se vám nejspíš vybaví, když se řekne vysokoškolské studium. To ale rozhodně není všechno, co vysoké školy nabízí. Třeba největší česká vysoká škola, Univerzita Karlova, má v nabídce téměř 900 studijních programů! My jsem pro vás vybrali pět oborů, o kterých jste ještě (pravděpodobně) neslyšeli, a které vás připraví na jedinečnou kariérní dráhu.

Tropické zemědělství

Ten, kdo neměl nikdy kámoše exota, neví, co jsou tropy! Tak se ve svém propagační videu prezentuje Fakulta tropického zemědělství České zemědělské univerzity v pražském Suchdole.

V bakalářských programech se naučíte pěstovat exotické rostliny a chovat cizokrajná zvířata, získáte znalosti o potravinové a technologické pomoci rozvojovým státům, nebo se seznámíte s filozofií udržitelnosti a ekologie. Velkou výhodou fakulty je její multikulturní složení – předměty a někdy i celé obory jsou vyučovány v angličtině. Setkáte se tak s kolegy i vyučujícími z různých koutů světa. Fakulta láká uchazeče také na možnosti výjezdů do vzdálených zemí jako je Kambodža nebo Gruzie.

Specialista na obouvání

Letos teprve podruhé otevřela Univerzita Tomáši Bati ve Zlíně obor Výroba a konstrukce obuvi. Jeho studenti nahlídnou na obouvání i obuvnictví z mnoha různých perspektiv: od estetiky obuvi přes výrobní materiály, až po ortopedii. Nechybí ani základy podnikatelství.

„Dnes je trend zdravé a zároveň funkční a pohodlné obuvi. Dá se očekávat, že se stále více bude výroba samotné obuvi zaměřovat na individuální potřeby zákazníka, tedy bude vyráběna na míru, a k tomu máme tady ve Zlíně skvělé podmínky. Zlín tak má velkou šanci stát se evropským lídrem obuvnického výzkumu,“ říká k vyhlídkám oboru ředitel Centra výzkumu obouvání UTB Tomáš Sáha.

Jazyky a zvuky

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy je domovem mnoha „malých“ oborů, které na většině jiných českých vysokých škol nenajdete. Hungaristika, tibetanistika, indologie, romistika nebo norská studia… to je jen několik málo z nich.

A když už jsme naťukli ty jazyky… Obor fonetika zkoumá jejich zvukové projevy, jinými slovy, studuje to, jak přesně zní, když mluvíme. A co jako vystudovaný fonetik budete moci po škole dělat? Svými znalostmi můžete přispívat k vývoji zvukových technologií. Třeba zdokonalíte výuku cizích jazyků nebo vyvinete aplikaci, která znovu rozmluví lidi po mrtvici. Můžete se také stát forenzní fonetikem a pomáhat při vyšetřování zločinů!

Filozofie není mrtvá

Umělou inteligenci a kybernetiku je dnes možné studovat skoro na každé české univerzitě. Trochu jinak to ale pojala Západočeská univerzita v Plzni. Tamní katedra filozofie nabízí obor Filozofie pro umělou inteligenci.

Studenti tohoto oboru se zamýšlí nad proměnou lidského myšlení a jazyka ve kontextu dnešního překotného technologického rozvoje, včetně nástupu umělé inteligence. Obor se tak snaží napravit pověst filozofie jako historického vyprávění, o tom, co si kdo myslí, a chce ukázat její přínos pro moderní svět. Jedná se o interdisciplinární obor, takže kromě filozofování si budete muset splnit i některé předměty z oboru informatiky a kybernetiky. Své znalosti vám budou předávat jak odborníci z Filozofického ústavu Akademie věd, tak i lidé pracující v soukromém digitálním sektoru.

Noví inspektoři

Univerzita v Pardubicích spojila své síly s Českou obchodní inspekcí a v roce 2019 poprvé otevřela bakalářský program Hospodářská politika a veřejná správa spadající pod Fakultu ekonomicko-správní.

„Na tvorbě nového studijního oboru se na straně České obchodní inspekce podíleli odborníci s dlouholetou zkušeností a se znalostí potřeb nutných pro kvalitní přípravu lidí zabývajících se nejen kontrolní činností, ale využitelných i v širších správních agendách,“ uvedl ke vzniku oboru tehdejší ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Jako absolventi budete umět rozpoznat nebezpečné výrobky v obchodech i na internetových stránkách a naučíte se pomáhat oklamaným spotřebitelům. To všechno si už během studia vyzkoušíte v praxi. Již od druhého ročníku budete totiž s kontrolory ČOI vyrážet přímo do terénu. Zaměstnání v této instituci pak máte po škole prakticky jisté.

Zdroje: weby fakult a univerzit, Deník.cz

 

 

 

 

 

 

Další články k tématu

Vysoké školy otevírají nové obory

Vysoké školy otevírají nové obory

Vysoké školy v Česku reagují na aktuální trendy i nároky pracovního trhu. Řada z nich proto otevírá nové studijní obory. Vedle oboru asistent radiolog třeba program pro budoucí vývojáře videoher nebo koreanisty. Filozofická fakulta Univerzity Palackého nabízí nový bakalářský studijní program Korejština pro hospodářskou praxi. V rámci něj si studenti osvojí základní znalosti ekonomie a managementu, a …

Na vysokou jedině z gymplu? Není to podmínka!

Na vysokou jedině z gymplu? Není to podmínka!

Vysokoškolské prostředí je stejně rozmanité jako kterékoliv jiné. Studenti pochází z rozličných sociálních zázemí ale také z různých středních škol. A třeba i z učilišť. Kolik takových studentů míří na vysoké školy? Národní ústav pro vzdělávání před třemi lety uveřejnil výsledky dotazníkového šetření, v rámci kterého zjišťoval, jak se tři roky po maturitě daří absolventům středních škol na trhu …

Vysokým školám opět hrozí on-line výuka. Tentokrát kvůli energiím

Vysokým školám opět hrozí on-line výuka. Tentokrát kvůli energiím

Už ke konci nadcházejícího semestru by vysokoškoláci mohli opět přejít na distanční výuku. Tentokrát už ne kvůli pandemii koronaviru, ale kvůli drahým energiím. V roce 2023 by náklady vysokých škol na energie mohly totiž podle předsedy Rady vysokých škol Milana Pospíšila stoupnout z 1,5 miliardy korun přibližně na osm miliard. Návrh státního rozpočtu na další rok …