Otázky a odpovědi: Vše, co musíte vědět před studiem v zahraničí

28. 4. 2024 | Studium v zahraničí

Vše, co musíte vědět před studiem v zahraničí Chtěli byste vyjet studovat do zahraničí, ale nevíte, kde začít? Možnost vycestovat má prakticky každý vysokoškolský student v Česku. Nejčastěji v rámci programu Erasmus. Můžete ale vyrazit i po vlastní ose. Kdy je nejvyšší čas začít výjezd plánovat a kde vás studium vyjde nejdráž? Přinášíme odpovědi na nejčastější otázky ohledně studia v zahraničí.

Kdo může vyjet na Erasmus?

Na program Erasmus mohou vyjet studenti většiny našich vysokých škol, které mají uzavřené smlouvy s univerzitami v zahraničí. Vyjet na Erasmus tedy může téměř každý, ale předtím musí splnit několik podmínek.

První z nich bývá ta, že uchazeč nemá se studiem žádné problémy – ať už kázeňské, prospěchové, nebo třeba s docházkou. Některé školy pořádají výběrová řízení, jejichž konání oznámí s předstihem na webu. Výběrové řízení pořádají jednotlivé fakulty tradičně rok před konáním výjezdů, ale když se nezaplní všechna místa, mohou ho vyhlásit i dodatečně.

Místa, na která je možné pod vaší fakultou vyjet, najdete nejčastěji na jejím webu. Nemůžete totiž vyjet na jakoukoliv školu. Jednotlivé fakulty mají uzavřené smlouvy s konkrétními univerzitami v zahraničí, kde je stanoveno, kolik studentů přijmou a kolik naopak odešlou studovat k nám.

V případě, že si z nabídky vaší fakulty nevyberete, je možné vyjet i po vlastní ose. V tu chvíli je ale větší část zařizování na vás, a přestože nezískáte automaticky příspěvek na Erasmus, některé vysoké školy – například Univerzita Karlova – vám mohou přidělit speciální stipendium, které vám některé výdaje pokryje.

Kdy vyjet na Erasmus?

Na Erasmus můžete vyjet buď na začátku letního, nebo zimního semestru. V případě, že se rozhodnete pro výjezd pouze na jeden semestr, v cizině strávíte dva až čtyři měsíce – podle toho, jak dlouhý je semestr na univerzitě, kam vyrazíte. Můžete taky vyjet na celý rok a na zahraniční univerzitě studovat oba semestry.

Termíny začátku semestru v Česku a na zahraniční univerzitě se můžou lišit, je proto potřeba si pohlídat začátek a konec výjezdu. Může se třeba stát, že se vám budou termíny na zahraniční a české univerzitě krýt – například zkouškové na české univerzitě bude zasahovat do času, kdy ještě budete na té zahraniční. V takovém případě je dobré se s konkrétními vyučujícími domluvit na individuálním plnění, nebo si některé předměty zapsat až v následujícím semestru.

Kolik mě bude výjezd stát peněz?

Příspěvek, který dostanete na výjezd, je rozdělen do dvou kategorií podle toho, jak je ve vaší cílové destinaci draho. Ten nižší, 480 eur měsíčně, se týká například Bulharska či Chorvatska. Ten vyšší, 600 eur měsíčně, obdržíte při výjezdu do Dánska, Finska či Irska. Navíc máte možnost získat i příspěvek na cestu v maximální výši 50 eur, a to v případě, že zvolíte ekologický dopravní prostředek, například vlak nebo loď.

Finance od evropské unie vám mohou někde pokrýt celý výjezd, jinde si naopak budete muset připlatit ze svého. Mezi dražší země se řadí například severské státy, Švýcarsko, Velká Británie, Německo či Francie. Méně peněz pak za ubytování a stravu pravděpodobně utratíte v Rumunsku nebo v Chorvatsku. Obecně ale platí, že by každý, kdo vyjíždí na Erasmus, měl mít alespoň základní finanční rezervu.

To, kolik peněž na Erasmu utratíte, se bude pochopitelně lišit. Každý z nás je zvyklý na jinou životní úroveň. Někdo utrácí méně, někdo více, někdo chce hodně cestovat a chodit do restaurací, někdo jiný bude naopak čas věnovat jenom studiu.

Co musím splnit, abych dostal finanční příspěvek?

Celý příspěvek dostanete většinou již před výjezdem a pro jeho vyplacení je potřeba zřídit si eurový účet.

Na studijní pobyt jedete primárně studovat, a když nesplníte všechny své studijní povinnosti, budete muset poměrnou část peněz univerzitě vrátit. Pravidlem je, že se bakaláři z výjezdu musí vrátit s 20 kredity a magisterští studenti s 15 kredity, ale požadavky vaší vysoké školy se mohou lišit.

Přestože se celý proces zdá být velmi komplikovaný, máte spoustu lidí, na které se můžete obrátit a spoustu zdrojů, ze kterých můžete čerpat. Navíc je na vyřízení všech formalit od odeslání přihlášky do výběrového řízení na fakultě po první chvíle na škole v zahraničí spousta času.

 

Zdroje: Erasmus+

Další články k tématu

Čtvrtstoletí s Erasmem. Do zahraničí vyjelo přes 400 tisíc Čechů

Čtvrtstoletí s Erasmem. Do zahraničí vyjelo přes 400 tisíc Čechů

Evropský stipendijní program Erasmus funguje v Česku již 25 let. Za tu dobu se do něj zapojilo přibližně 411 tisíc Čechů. Nejčastěji šlo o vysokoškolské studenty a pracovníky. Od roku 2014 je program pod názvem Erasmus+ otevřený i žákům základních a středních škol, učitelům, pracovníkům s mládeží nebo sportovním trenérům. Jen loni do zahraničí s Erasmem vyjelo …

Lepší plat i víc kontaktů aneb Co přináší studium v zahraničí

Lepší plat i víc kontaktů aneb Co přináší studium v zahraničí

Studenti, kteří vyjedou studovat do zahraničí, dosáhnou v budoucnu na lepší platové ohodnocení než studenti, kteří zůstanou v Česku. Vyplývá to z průzkumu, který si nechal zpracovat Dům zahraniční spolupráce (DSZ). Do průzkumu se zapojilo přes 600 lidí ve věku 18 až 35 let. Byli rozděleni zhruba na dvě poloviny, podle toho, zda studovali v zahraničí nebo ne, …

Programu Erasmus se zúčastnilo přes 350 tisíc českých studentů

Programu Erasmus se zúčastnilo přes 350 tisíc českých studentů

Do roku 2021 se programu Erasmus zúčastnilo přes 350 tisíc Čechů, z nichž největší počet tvořili studenti vysokých škol. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Dům zahraniční spolupráce. Zájem o výjezdy přes Erasmus by měl růst i do budoucna. Mimo jiné i díky většímu rozpočtu. „Očekáváme, že počet Čechů, které budeme schopni do zahraničí přes program vyslat, …