Programu Erasmus se zúčastnilo přes 350 tisíc českých studentů

3. 11. 2022 | Studium v zahraničí

program ErasmusDo roku 2021 se programu Erasmus zúčastnilo přes 350 tisíc Čechů, z nichž největší počet tvořili studenti vysokých škol. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Dům zahraniční spolupráce. Zájem o výjezdy přes Erasmus by měl růst i do budoucna. Mimo jiné i díky většímu rozpočtu.

„Očekáváme, že počet Čechů, které budeme schopni do zahraničí přes program vyslat, v dalších letech naroste. V roce 2027 by to mohlo být odhadem 20 procent populačního přírůstku v daný rok, nyní je to asi 15 procent,“ vysvětluje Michal Uhl, ředitel Domu zahraniční spolupráce.

K nárustu počtu výjezdů by mohl přispět i větší rozpočet. Na roky 2021 až 2027 má program celkový rozpočet 26,2 miliardy eur (víc než 640 miliard korun), což je skoro dvojnásobek proti rokům 2014 až 2020.

Mezi lety 1998 až 2021 Češi přes Erasmus nejčastěji mířili do Německa, Španělska a Velké Británie. Největší zájem o program byl v roce 2018, kdy do zahraničí odjelo 20 309 Čechů. Naopak v roce 2020 do zahraničí v důsledku pandemie vyrazila přibližně jen polovina lidí.

Erasmus funguje od roku 1987 a Česká republika se ho účastní od roku 1998. Jedná se o největší evropský program ve vzdělávání, který je přístupný nejenom studentům vysokých škol, ale i středních škol, základních škol či pracovníkům s mládeží. Díky programu Erasmus+ mají uchazeči nově možnost vyjet do celého světa. Počínaje příštím rokem se do něj budou moct zapojit i sportovní trenéři a další lidé z oblasti sportu.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Vyrazte na Erasmus na nejstarší univerzity v Evropě

Vyrazte na Erasmus na nejstarší univerzity v Evropě

Evropa je domovem nejstarších univerzit na světě. Součástí jejich dlouhé historie se teď můžete stát i vy, a to prostřednictvím programu Erasmus+. Zamíříte na místo, kde spřádal plány Kryštof Columbus? Nebo raději na alma mater současného krále Velké Británie? Valladolidská univerzita Název španělského města Valladolid zní trošku jako jazykolam, do povědomí se ale vryl díky …