Osm největších chyb, které studenti dělají při učení

27. 10. 2019 | Studentský život

chyba při učeníStejně jako v životě, i ve studiu mnohdy mladí lidé dělají chyby. Podívali jsme se na zoubek těm nejčastějším z nich a poradíme vám, jak jim předcházet.

Prokrastinace

Jestli pravidelně odkládáte věci na později a místo toho se raději věnujete zábavě, nejste v tom sami. Prokrastinaci, tedy chorobnému odkládání věcí na později, propadá spousta lidí, a to bez ohledu na věk, povolání či pohlaví.

Někdy si odpočinout od učiva rozhodně neuškodí, ale když neustále dáváte přednost jiné činnosti před studiem, dřív nebo později se to negativně podepíše na vašich školních výsledcích. A možná i zdraví, protože ve snaze vše dohnat pár dní před zkouškou, nebudete spát a pravděpodobně se ani dobře nenajíte. O kvalitě závěrečných prací a seminárek, které v tomto stavu napíšete, by jistě mohl mít přednášku nejeden profesor.

Podceňování se

Pokud vám odmalička rodiče, kamarádi nebo vyučující tvrdili, že na něco nemáte vlohy, pravděpodobně jste tomu začali nakonec sami věřit. Ovšem to, že někdo tvrdí, že vám něco nepůjde, ještě neznamená, že je to vážně pravda. A jediný způsob, jak to zjistit, je danou činnost zkusit.

V praxi se tak nebojte zapsat si ten obtížný předmět, který vás sice zajímá, ale nejste si jistí, jestli je to to pravé pro vás. Vždycky si můžete registraci zrušit, kdyby vám předmět nesedl.

Špatná strava

Jste to, co jíte. Možná to zní jako klišé, ale je to stoprocentní pravda. Jestli budete pravidelně jíst nezdravou, mastnou stravu nebo tuny sladkostí, podepíše se to na vašem zdraví i studijních výsledcích. Mnoho studentů tvrdí, že na vaření nemá čas, ale pravda je taková, že příprava zdravého a chutného jídla zase tolik času nezabere. V dnešní době už navíc existují i zdravé fastfoody, který nakrmí vás i váš mozek potřebnými živinami k učení.

Málo spánku

Dostatečný spánek je nedílnou součástí zdravého životního stylu. Říká se, že většina lidí potřebuje spát alespoň šest až osm hodin denně, aby mohli pořádně fungovat. Ti, co spí méně, riskují, že budou mít sníženou schopnost úsudku, horší paměť a samozřejmě celkově pomalejší myšlení. Což ve studiu zrovna dvakrát nepomáhá.

Příliš učení

Učení není sprint, ale maratón – a při maratónu si běžci dávají přestávky. Čím déle se učíte, tím více se váš mozek i tělo vyčerpávají, takže nakonec potřebujete pauzu. A pokud si ji odepřete začnete se hůř soustředit a učivo vám špatně poleze do hlavy.

Proto si nezapomínejte dávat během učení na zkoušky přestávky – alespoň pět minut po každé hodině studia.

Internet

Zprávy od přátel, fotky na Instagramu a kočičí videa jsou vskutku lákavou zábavou, ale na zkoušku se u nich nenaučíte. Proto si během učení stanovte pravidlo, že se na ně po určitou dobu nepodíváte. Prohlížení vašich oblíbených stránek si pak můžete stanovit jako odměnu za to, že se v daný den naučíte vše, co jste chtěli stihnout. Tomu se teprve říká pořádná motivace!

Absence na hodinách

Každý má někdy dny, kdy se mu nechce vylézt z postele a nejraději by v ní strávil celý den. Pokud ale máte takový pocit každý den a kvůli tomu zanedbáváte školu, nedopadne to dobře. Proto se snažte, alespoň na začátku studia, trávit na předmětech co nejvíce času, abyste zjistili požadavky všech vyučujících a seznámili se s jejich stylem výuky. Není to pravidlo, ale aktivní studenti, které si vyučující pamatují z přednášek, můžou mít u zkoušek výhodu.

Panika

Motto knihy Stopařův průvodce galaxií zní Don’t panic! (nepanikařte). Udělejte z něj i své vlastní motto, řiďte se jím a chraňte tak své duševní zdraví. Každý se někdy hroutí nad tím, že nějakou zkoušku nezvládne. To je normální. Přehnaná panika a každodenní pocit úzkosti už jsou však něčím, co byste neměli ignorovat a ideálně byste to měli probrat s odborníkem.