Některé univerzity neobnovily prezenční výuku ani během 3. stupně PES

21. 12. 2020 | Aktuality

otevření univerzitOpatření proti koronaviru se mění jako na houpačce. Od 7. prosince přešlo Česko do třetího stupně systému PES. Pro vysokoškoláky to znamenalo, že se mohli znovu účastnit laboratorní výuky a do přednáškových sálů s po skupinkách do 20 mohli vrátit první ročníky. Řada univerzit se však rozhodla prezenční výuku v této podobě neobnovit. Rozhodnutí bylo pravděpodobně správné, neboť Česko se po deseti dnech nachází opět ve čtvrtém stupni PES (kdy prezenční výuka na VŠ není možná) a směřuje dokonce k ještě přísnějším opatřením. Přinášíme vám přehled důvodů, proč se školy ani ve třetím stupni neotevřely.

„Nařízení učit prezenčně jen 1. ročníky je nerealizovatelné, protože by znamenalo nutnost zásadního přepracování stávajících rozvrhů, což by vedlo ke zhoršení kvality služeb. Z tohoto důvodu nebudeme také otevírat prezenčně ani výuku seminářů,“ řekl Jan Bureš, prorektor pro pedagogickou činnost a studijní záležitosti Metropolitní univerzity. Na poslední chvíli nechtěli věci měnit ani na České zemědělské univerzitě v Praze.

Vysoká škola ekonomická v Praze se také rozhodla do konce zimního semestru vyučovat on-line. „V podmínkách VŠE by realizovatelnost opatření (omezení na 20 osob apod.) byla velmi problematická,” objasnila důvod tohoto rozhodnutí Martina Mlynářová, mluvčí VŠE.

Některé školy se plánovaly otevřít jen částečně. Zatímco technicky zaměřené školy nová opatření vítaly, například humanitně zaměřené fakulty plánovaly pokračovat v kompletně distanční výuce, mírnějším opatřením navzdory: „Mnohé fakulty nechtějí na krátký čas měnit fungující systém výuky, který je navíc podmíněný rozdělením studentů do malých skupin,” sdělila Martina Macková, vedoucí Oddělení propagace a vnějších vztahů Univerzity Pardubice.

„Studenty nechceme vystavovat situaci, kdy by na konci roku museli řešit ubytování. Je řada studentů, kteří byli ubytováni v privátním sektoru a ty by byty z logických důvodů pustili. Nemůžeme po nich chtít, aby si na poslední chvíli sháněli něco někde,“ vysvětlila například Masarykova univerzita.

Zdroj:
novinky.cz

Další články k tématu