Negativní emoce a spousta otázek. Na koho se studenti můžou obrátit?

19. 5. 2024 | Studentský život

pomoc studentůmBěhem studia na vysoké škole může nastat chvíle, kdy budete potřebovat něčí pomoc. Možná si nebudete vědět rady s něčím ohledně studia, nebo se jen budete chtít svěřit se svými starostmi. Na koho se tedy jako student můžete obrátit?

Poradenské služby

Prakticky každá vysoká škola má vlastní poradenské centrum. Pomůže vám s nejasnostmi ohledně plnění předmětů, požadavků na studium a obecně vám zodpoví všechny vaše otázky. Poradenské centrum je tady pro vás i v případě, že si nejste jistí, jestli je pro vás studium to pravé. Někdy se však může „skrývat“ pod jiným názvem.

Například na Masarykově univerzitě se přes rozcestník na webu dostanete k fakultním poradcům. Na každé fakultě Masarykovy univerzity potom najdete jednoho člověka, na kterého se můžete obrátit.

Univerzita Karlova zase nabízí široké spektrum poradenských služeb – od kariérní přes právní, až po sociálně-ekonomické.

Poradenství je pro studenty vysoké školy zpravidla zcela zdarma.

Studijní oddělení

Zaměstnanci studijního oddělení řeší otázky týkající se studia. Půjdete za nimi v případě, že budete potřebovat vyřešit individuální studijní plán, potvrzení o studiu, nebo třeba žádost o stipendium. Poradit by vám měli umět například i s tím, kolik potřebujete kreditů v daném semestru.

Psychologická poradna

Pokud je toho na vás moc, můžete se obrátit na školní psychologickou poradnu a naplánovat si sezení s psychologem.

Školní psychologové rozhodně neřeší pouze problémy související se studiem. V psychologické poradně na vysoké škole můžete řešit i osobní či vztahové problémy. Kapacity poraden jsou nicméně omezené. Jejich pracovníci vám ale mohou zprostředkovat kontakty mimo vysokou školu, kde vám pomůžou.

Studentské spolky

Na vysokých školách najdete i studentské spolky, ve kterých se sdružují lidé se společnými zájmy a koníčky. Spolky často pořádají akce určené novým studentům a jejich členové vám budou ochotni zodpovědět spoustu otázek, které jako prvák budete mít. Aktivní členové spolku bývají zpravidla také aktivní součástí života na fakultě, a díky tomu vědí, jak to na škole chodí.

Kolegialita

Studijní povinnosti vás někdy můžou zcela pohltit, ani tak byste neměli zapomínat na lidi kolem sebe. Nebojte se svěřit se svým trápením kamarádovi, nebo jinému blízkému člověku. A když se svěříte svému kolegovi na fakultě, možná zjistíte, že vás trápí úplně to samé

Nemusíte se bát oslovit ostatní studenty třeba i ve facebookových skupinách, kde najdete starší a zkušené studenty, kteří vám poradí a třeba i poskytnou své staré studijní materiály a poznámky.

Mimoškolní pomoc

Tématu duševního zdraví se věnuje celá řada organizací. Jednou z nich je organizace Nevyhasni, která se specializuje na prevenci syndromu vyhoření. Mimo šíření osvěty ale vytvořila i takzvané peer skupiny, kde vás propojí s někým, kdo si už syndromem vyhoření prošel. Pak se s ním můžete pobavit o svých zkušenostech a dostat nějaké rady.

Organizace Nevypusť duši se pak zaměřuje na péči o celkové duševní zdraví. Na jejím webu najdete rozcestníky, které vás nasměrují na různé workshopy. Najdete zde také kontakty na odborníky, kteří vám pomůžou s různými psychickými obtížemi.

Zdroje: Masarykova univerzita, Kalova univerzita, Nevypusť duši, Nevyhasni

Další články k tématu

Proč začít s mindfulness: Soustředění, pohoda i lepší známky

Mindfulness neboli všímavost znamená záměrně věnovat pozornost přítomnému okamžiku. Pomáhá vyrovnat se s negativními emocemi, úzkostnými stavy, nebo stresem. Zároveň má pozitivní vliv na naše soustředění. Rozhodně tak patří mezi dovednosti, které stojí za to osvojit si při studiu. Mindfulness není něco, co se naučíme přes noc, ale pomocí jednoduchých cvičení se dá rozvíjet a postupně osvojit. […]

číst více

Jak se mám učit? Teorie mnohočetné inteligence může pomoct

Americký vývojový psycholog Howard Gardner vytvořil teorii mnohočetné inteligence už před 30 lety. Od té doby na ní navázalo nespočet výzkumníků. Teorie se využívá mimo jiné i v pedagogice a ve vzdělávání. Jak nám tedy její znalost muže pomoct lépe se učit? Gardner ve své teorii tvrdí, že se u každého člověka dá rozlišit několik různých […]

číst více

Vytyčte si cíle a buďte ve větší pohodě ve škole i v osobním životě

Cíl můžete vnímat jako pomyslnou hranici, kterou chcete překročit, nebo jako nějaký konkrétní stav, kterého chcete dosáhnout. Abyste se mohli ve studiu i v životě posouvat dál, musíte ale nejprve přesně zjistit, jaké vaše cíle vůbec jsou a jasně a logicky si je vytyčit. S tím vám může pomoct několik metod. Pro klasifikaci cílů se používají různé […]

číst více