Méně stresu, lepší plánování. Psi pomáhají studentům zvládat vysokoškolské studium

24. 5. 2021 | Stojí za přečtení

canisterapiePsi pomáhají vysokoškolským studentům lépe zvládat stres. Ti poté efektivněji přemýšlí a plánují. Potvrdila to studie vědců z Washingtonské státní univerzity. Canisterapie neboli terapie za pomoci psů je podle studie mnohem účinnější než tradiční metody boje se stresem.

Studie se zúčastnilo 309 studentů. Vědci zkoumali pro studenty zásadní mozkové funkce: plánování úkolů, motivaci, koncentraci a paměť. Studenti byli náhodně rozděleni do tří skupin, ve kterých byla v různé míře zastoupena canisterapie a přednášky a workshopy zvládání stresu (stress managment).

V rámci přednášek expert před tabulí posluchačům dává rady typu jak lépe spát, nastavovat si cíle nebo jak zvládat stres a úzkosti. Studentům obvykle tyto přednášky pomáhají a univerzity je pořádají již několik let. Neplatí to však pro všechny. „Přednášky jsou méně efektivní pro studenty, kteří bojují se studiem. Zdá se, že studenti vnímají tyto programy jako další vysokoškolskou přednášku, což je přesně to, co u nich spouští stres,“ vysvětluje Patricia Pendryová z katedry lidského rozvoje na Washingtonské státní univerzitě.

Interakce se čtyřnohým přítelem měla oproti přednáškám větší úspěch. Vystresovaní studenti pociťovali výsledky i po šesti týdnech, když dokázali zůstat v klidu, zatímco mluvili a přemýšleli o spouštěčích stresu. „Když se mazlí se psem, je pravděpodobnější, že se uvolní, stres je neochromí a lépe se s ním vyrovnají,“ dodává Pendryová.

Canisterapie, která má své kořeny již v 50. letech minulého století, pomáhá lidem zlepšit duševní pohodu i koncentraci, ale také motoriku nebo komunikativnost. Psi jsou tak vítaní společníci v dětských domovech, kde učí děti lásce k druhým, i v domovech pro seniory, kde zase klientům aktivizují paměť. Psi pomáhají i tam, kde jiné metody selhávají – třeba při práci s lidmi s poruchami autistického spektra.

Zdroje: čt24, EurekAlert!, Fyzioklinika.cz

Další články k tématu

Hraní hudby v dětství pozitivně ovlivňuje mysl ve stáří, tvrdí studie

Hraní hudby v dětství pozitivně ovlivňuje mysl ve stáří, tvrdí studie

Vědcům se podařilo najít spojení mezi hraním na hudební nástroj v dětství a mentální kondicí v seniorském věku. Podle studie konané na Univerzitě v Edinburghu má hudba pozitivní vliv na kognitivní funkce mozku. Vědci ze skotské univerzity testovali dvě skupiny lidí. V té první byli senioři, kteří v dětství hráli na hudební nástroj. V té druhé ti, kteří se hraní …

Úsměvem se můžeme dopracovat ke štěstí, naznačuje experiment

Úsměvem se můžeme dopracovat ke štěstí, naznačuje experiment

Po desetiletích výzkumu a debat se psychologové možná shodnou na tom, že úsměv dokáže zlepšit náladu. Důkazem má být rozsáhlý experiment vědce Nicholase Colese z prestižní americké Stanfordovy univerzity. Experimentu se účastnilo 4000 lidí z 19 zemí, kteří byli rozděleni do tří skupin. První z nich držela tužku mezi zuby, aby aktivovala svaly používané k úsměvu. Druhá skupina napodobovala …