Maturanti nepřehlédněte! Co musíte vědět o letošní zkoušce dospělosti?

2. 6. 2020 | Rady maturantům

maturita_2020Epidemie koronaviru zásadním způsobem proměnila letošní podobu maturitní zkoušky. Stejně jako každý rok je ale i letos několik věcí, které by studenti měli vědět a které se s koronavirem nemění.

Didaktické testy bude zadávat a vyhodnocovat Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat). Cermat je zodpovědný za jednotné zadání zkoušky z českého jazyka, z cizího jazyka a matematiky. Písemný test (sloh) se letos nepíše. Školní část maturity budou i nadále klasicky hodnotit školy samotné.

Je nutné úspěšně složit všechny části zkoušky v rámci jednoho předmětu. Když někdo například v angličtině zvládne ústní zkoušku, ale nepodaří se mu napsat didaktický test, tak maturitu z angličtiny, respektive tu část, u níž neuspěl, bude muset opakovat.

S tím souvisí i další detail. Pokud se někomu nepovede didaktický test, stejně postupuje k ústní zkoušce z daného předmětu. V případě, že u ní uspěje, tak na podzim v opravném termínu bude znovu psát pouze test.

Maturita se skládá ze čtyř zkoušek z předmětů český jazyk, cizí jazyk/matematika, a dvou dalších, které si student sám vybere. Ti, co mají k tomu navíc další nepovinné předměty, se nemusí bát, že by jim případný neúspěch zkazil budoucí plány. Na rozdíl od povinných předmětů vám sice výsledek neúspěšně složené zkoušky u nepovinného předmětu rovněž napíšou na vysvědčení, ale do celkového hodnocení se nepočítá. Navíc kvůli pokažené zkoušce z nepovinného předmětu nemusíte k maturitě znovu chodit v září.

I letos bude možné žádat o přezkoumání výsledků didaktických testů, pokud by student nebyl spokojený s hodnocením této části maturit. Formulář žádosti je dostupný na webu maturita.cermat.cz a je nutné ho poslat nejpozději do dvaceti dnů od data konání didaktického testu.

Zdroj:
https://www.novinky.cz/

Další články k tématu

Neudělal jsem maturitu. Co teď?

Neudělal jsem maturitu. Co teď?

Dostali jste výsledky maturity a na nich to hrozné slovo – neuspěl/a. Zachvátí vás nejspíš pocit paniky. Co teď? Co všechny ty promarněné hodiny učení se, a hlavně, co se bude dít dál? I když to teď nejspíš bude trochu náročnější, určitě nejste v bezvýchodné situaci. Poradíme vám, co dělat, když jste neudělali maturitu. Opravný termín …