Neudělal jsem maturitu. Co teď?

9. 5. 2022 | Rady maturantům

Neudělal jsem maturituDostali jste výsledky maturity a na nich to hrozné slovo – neuspěl/a. Zachvátí vás nejspíš pocit paniky. Co teď? Co všechny ty promarněné hodiny učení se, a hlavně, co se bude dít dál? I když to teď nejspíš bude trochu náročnější, určitě nejste v bezvýchodné situaci. Poradíme vám, co dělat, když jste neudělali maturitu.

Opravný termín

Pokud jste neuspěli v kterékoliv části maturitní zkoušky a chcete stihnout ještě podzimní opravný termín, musíte si k němu podat přihlášku, a to nejpozději do 27. června u ředitele nebo ředitelky vaší školy.

Opravovat pak budete jen tu část zkoušky, u které jste neuspěli. Pro příklad: neuspěli jste u didaktického testu z češtiny, znovu si napíšete jen didaktický test z češtiny, pokud se vám nepovedla ústní zkouška, zopakujete si jen tu.

V podzimním zkušebním období je termín společné části maturity 1. až 6. září, profilové části je pak vyhrazeno období 1. až 20. září.

Se skládáním maturitní zkoušky však spěchat nemusíte, pokud se nechystáte v příštím školním roce na vysokou školu. Od ukončení středoškolského studia máte totiž celkem pět let na složení maturity a celkem dva opravné termíny.

Žádost o přezkum

Ne vždy je chyba na vaší straně. Právě proto existuje také možnost se proti výsledkům maturity odvolat. Byrokraticky je to ale trochu náročnější proces. Pokud se chcete odvolat proti výsledkům společné části maturitní zkoušky, musíte se obrátit přímo na ministerstvo školství. Odvolání proti výsledkům školní části maturity musíte doručit na krajský úřad, v případě Prahy na magistrát.

Liší se také termín, do kdy je třeba žádost o přezkum odeslat. Pro společnou část je to 6. června, pro profilovou 30. června. Oba formuláře pro žádost najdete na stránkách Cermatu. Úředníci mají pak 30 dní na přezkoumání vaší žádosti.

Před podáním žádosti však mějte na paměti, že šance na úspěch je jen malá. Loni uspělo pouhých pět odvolání z celkových 740. Určitě si proto současně se žádostí o přezkum včas podejte také přihlášku k opravnému termínu.

Sociální a zdravotní pojištění

Pokud jste se přihlásili na podzimní opravný termín maturitní zkoušky, nemusíte hned spěchat na úřad práce. Status studenta vám totiž platí až do konce srpna. Pokud ale chcete mít naprostou jistotu, vyžádejte si ve škole potvrzení o studiu a zaběhněte s ním na pojišťovnu.

Co na to řeknou na VŠ?

Není třeba panikařit ani v případě, že se hlásíte na vysokou školu a přijímačky jste narozdíl od maturity úspěšně udělali. Vysoké školy jsou, co se maturitní zkoušky týče, totiž zpravidla flexibilní a většina z nich vám umožní dodat maturitní vysvědčení až během zápisu v září po opravném termínu maturity.

Ačkoli tuto možnost poskytuje většina českých vysokých škol, raději si ověřte, že zrovna ta vaše mezi ně patří. Informace najdete buď na internetových stránkách školy, nebo se obraťte přímo na studijní oddělení.

Statisticky v tom nejste sami

Pokud jste neudělali maturitu, důležité je hlavně nezoufat si. Pomoct vám může třeba fakt, že v tom rozhodně nejste sami. Loni v jarním termínu neuspělo přibližně 8300 žáků z celkového počtu 71 tisíc, tedy necelých 12 procent všech studentů. A předloni to bylo dokonce 27,5 procenta všech žáků.

Zdroje: Cermat, ČT24, kampomaturite.cz

 

Další články k tématu

Na vysokou jedině z gymplu? Není to podmínka!

Na vysokou jedině z gymplu? Není to podmínka!

Vysokoškolské prostředí je stejně rozmanité jako kterékoliv jiné. Studenti pochází z rozličných sociálních zázemí ale také z různých středních škol. A třeba i z učilišť. Kolik takových studentů míří na vysoké školy? Národní ústav pro vzdělávání před třemi lety uveřejnil výsledky dotazníkového šetření, v rámci kterého zjišťoval, jak se tři roky po maturitě daří absolventům středních škol na trhu …