Koronavirus a VŠ: Distanční výuka v Praze a v Pardubicích a roušky i při výuce

21. 9. 2020 | Aktuality

počet vš studentůV Česku v posledních dnech dál rapidně stoupá počet nakažených nemocí covid-19. Praha je aktuálně na vládním semaforu červená, což znamená, že se zde koronavirus již šíří komunitně. V hlavním městě jsou tak aktuálně zavřené vysoké školy a výuka probíhá on-line. Na distanční výuku přešla v pondělí také Univerzita Pardubice.

V ostatních krajích platí mírnější omezení, které se řídí doporučením ministerstva školství. Ministr školství Robert Plaga poslal již dříve rektorům dopis, v němž doporučil omezit pořádání přednášek s velkým počtem studentů. Většina škol ale výuku přizpůsobila již předtím a zavedla vlastní pravidla.

V praxi například vypadají tak, že se v rámci živých přednášek nesetkají studenti, kteří jsou v jiném ročníku nebo studují odlišný obor.

Pravidla se nicméně liší školu od školy. Výuka na Masarykově univerzitě bude mít v podzimním semestru primárně bezkontaktní podobu v on-line prostředí. S variantou prezenční výuky se počítá jen u prvních ročníků, u vyšších pouze v nezbytných případech, jako jsou laboratorní cvičení a malé seminární skupiny v praktických a klinických předmětech. Pro Českou tiskovou kancelář to uvedla mluvčí univerzity Tereza Fojtová. Ostatní Brněnské školy musí na on-line výuku přejít od středy povinně, kvůli nařízení hygieniků. Ti rozhodli na základě rostoucího počtu případů v brněnské metropoli.

Zavřít musela ve středu také Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. „Zlínský kraj je kromě okresu Vsetín v oranžových barvách, proto jsme vydali toto nařízení. Důvodem je omezení šíření onemocnění covid-19,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Eva Sedláčková.

„Je to nepříjemná situace, ale plně respektujeme toto nařízení. Uděláme vše, abychom zajistili kvalitní výuku. Přejdeme na on-line formu, na kterou jsme plně připraveni,“ řekl rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Vladimír Sedlařík.

Povoleny jsou individuální konzultace, dále laboratorní, experimentální a umělecké práce do 15 osob a zkoušení do 10 lidí. Studenti zlínské univerzity také nově budou pomáhat hygieně s trasováním kontaktů nakažených.

Vedení Univerzity Palackého v Olomouci se koronavirem zabývalo už na konci srpna. Tehdy hromadně poslalo jednotlivým fakultám doporučení, aby prezenční výuka byla pouze pro malé skupinky studentů. Větší skupiny se budou učit on-line.

„Zveřejnili jsme doporučení obsahující sdělení, aby fakulty/vyučující v případě, že se počet účastníků semináře/přednášky/kurzu blíží k jedné stovce, zvážily/i rozdělení skupiny či v krajním případě převod výuky do on-line prostředí,“ poskytla detaily tisková mluvčí olomoucké školy Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Podobný postup zvolila i Ostravská univerzita. „Děkani jednotlivých fakult dále zváží s ohledem na charakter jednotlivých předmětů (ne vždy charakter předmětů umožňuje převod do distanční formy) a prostorové kapacity dané fakulty další nahrazování kontaktní výuky. Při přípravách na vyšší míru využívání on-line výuky jsme využili také výsledků dotazníkového šetření mezi našimi studenty a zaměstnanci z hlediska zkušeností z předchozího semestru,“ řekla mluvčí univerzity Lucie Fremrová.

Na Západočeské univerzitě v Plzni je od středy také výuka pouze distanční. „Usiloval jsem o to, aby alespoň studenti prvních ročníků mohli dokončit první týden semestru. Bohužel mi nebylo vyhověno,“ uvedl rektor univerzity Miroslav Holeček, kterého mrzí, že noví studenti, kterých do bakalářského studia nastupuje 3700, nebudou mít ani minimální možnost sžít se s prostředím univerzity, poznat pedagogy a přizpůsobit se vysokoškolskému stylu výuky a hodnocení. Opatření stejně jako v Brně souvisí s tím, že se Plzeň dostala do oranžové barvy na koronavirovém semaforu. Opatření by mělo trvat do 23. října.

Momentálně na všech českých vysokých školách i dalších školách mimo první stupeň ZŠ platí povinnost nosit roušky – a to jak ve společných prostorách, tak i při výuce. Zavřít musely vysoké školy v Praze a také Univerzita Pardubice. Studenti těchto škol se budou učit on-line.

V případě, že školy musí přejít na distanční výuku, mohou se řídit návodem, který vyhotovil akreditační úřad. Manuál úřadu upravuje i přechod na on-line výuku u oborů, které obvykle distanční vzdělávání neumožňují.

Zdroj:
Novinky, iHNed, weby univerzit