Jak si zlepšit všeobecný přehled

23. 3. 2016 | Přijímací řízení

Všeobecný přehled je vlastně schopnost orientovat se v mnoha rozličných oblastech lidského vědění. Jako v atletice, někdo exceluje ve sprintu, jiný závodník naopak v hodu, další ve skoku. Jenže desetibojař musí na výbornou zvládnout všechny disciplíny. Podobně uchazeči o vysokoškolské studium musí mít široké vědomostní základy v mnoha disciplínách. Pozn. Článek byl 21. 3. 2016 aktualizován (kav).

K čemu je všeobecný přehled

Všeobecný přehled je pro uchazeče důležitý z jednoho zásadního důvodu, na mnoho fakult se z něj konají přijímací zkoušky. Jedná se vlastně o souhrn znalostí, kterými by měl vysokoškolák oplývat. V přijímacích zkouškách se můžeme setkat s otázkami z historie, politiky, mezinárodních vztahů, kultury, umění, psychologie, geografie, ekonomie, včetně matematiky. V testech se objevují latinské citáty, odborná terminologie, světové osobnosti nebo ukázky literárních děl.

Ačkoli často nebudete vědět přesnou odpověď, na základě svých znalostí byste měli být schopni vyvodit z nabízených odpovědí tu správnou. Tím vlastně škola prověřuje nejen vaše znalosti, ale i logiku a schopnost aplikovat naučenou látku v praxi.

Zvyšování všeobecného přehledu

Buďte otevření. Vnímejte okolí, sledujte aktuální dění, zkrátka hltejte všechny informace, které k vám proudí. Rozhodně nikomu neublíží čtení kvalitní literatury, denního tisku nebo odborných časopisů. Důležité je nesoustředit se pouze na vybranou oblast, která nás zajímá. Získání všeobecného přehledu je běh na dlouhou trať.

Jistou výhodu mají u přijímacích zkoušek gymnazisté, kteří díky všeobecnému vzdělání získali vhled do mnoho oblastí lidského poznání. Oproti tomu maturanti specializovaných škol se musí předměty, kterým na škole nebyla věnována pozornost, doučit. V knihkupectvích najdete hned několik titulů, které nabízejí nejenom skripta, ale i testy všeobecného přehledu. Seznam publikací naleznete na konci článku.

Přijímačky a všeobecný přehled

Se všeobecným přehledem se při přijímačkách setkávají hlavně uchazeči o humanitní obory. Složení otázek samozřejmě závisí na jakou školu, fakultu a obor se hlásíte. Rozdílný okruh témat lze očekávat na uměleckých oborech, pedagogice nebo právech. Do karet vám hraje fakt, že všeobecný přehled se na většině škol prověřuje formou testu. Což znamená, že vybíráte hned z několika odpovědí. Proto velmi efektivním způsobem řešení úloh je postupná eliminace nesprávných odpovědí. Tím vlastně škola prověřuje nejen vaše znalosti, ale i logiku a schopnost aplikovat naučenou látku v praxi.

Na kterých oborech se všeobecný přehled nejčastěji vyžaduje:

  • Práva
  • Žurnalistika
  • Pedagogika
  • Politologie
  • Sociologie
  • Ekonomie
  • Zapomenout se nesmí ani na obávaný Test studijních předpokladů Masarykovy univerzity, který mimo jiné obsahuje oddíl kulturní přehled. Nejedná se o nic jiného než běžný test všeobecného přehledu. Test studijních předpokladů je vstupenkou na všechny fakulty Masarykovy univerzity, kromě Lékařské fakulty a Fakulty sociálních studií.

Tipy na skripta a učebnice

Všeobecný přehled, autor: Petr Kovář a kolektiv

Publikace obsahuje přes tisíc základních pojmů společenských věd, ekonomie, sociologie, psychologie, literatury, divadla, výtvarného umění a hudby. Témata jsou zpracována formou slovníčku pojmů nebo věcného výtahu z jednotlivých kapitol. Kniha tak v co nejstručnějším a zároveň v co nejkomplexnějším přehledu přibližuje pojmy a termíny, se kterými se můžete setkat při testech u přijímacích zkoušek.

Chcete se dostat na právnickou fakultu? autor: Pavel Kotlán a kolektiv

Jak vypovídá název, publikace je určena pro budoucí právníky. Obsahuje základní přehled a základy práva (např. teorie státu a práva, ústavního, občanského, pracovního, obchodního a trestního práva). Jedná se o cvičebnici s tisícovkou testových otázek z přijímacích zkoušek s řešením. Vhodná pro zájemce o studium na právnické fakultě UK v Praze, UP v Olomouci, ZČU v Plzni.

Přijímací pohovory na vysoké školy, autor: kolektiv autorů

Kniha obsahuje všeobecný přehled a zkušební testy z historie, filosofie, politologie, sociologie, psychologie, ekonomie a práva. Kromě přípravy na ústní zkoušku poslouží dobře i na písemný test ze všeobecného přehledu. Celkem na vás čeká sto devadesát osm stránek studijního materiálu. Publikace vyniká nízkou cenou, vydavatelem jsou Levné knihy.

Fotografie: sxc.hu a kvkli.cz