INFOGRAFIKA: V Šanghajském žebříčku se umístilo 7 českých škol, nejlépe dopadla UK

20. 8. 2020 | Aktuality

shanghai ranking 2020Šanghajský univerzitní žebříček hodnotí školy už od roku 2003. Každoročně ho sestavuje – jak už sám název napovídá – dopravní univerzita v čínském městě Šanghaj.  Společně s žebříčkem Times Higher Education a QS World University Rankings patří žebříček známý také jako Academic Ranking of World Universities, k nejprestižnějším univerzitním hodnocení světa. Letos se do tisícovky top škol probojovalo i sedm českých.

Žebříček školy hodnotí primárně na základě jejich vědeckých úspěchů. Mezi kritéria patří počet citací v známých vědeckých časopisech Science a Nature a jiných odborných publikacích a také například počet pracovníků a absolventů, kteří získali Fieldsovu medaili (vědecké ocenění za práci v oblasti matematiky) či Nobelovu cenu.

Skokanem mezi českými univerzitami je ČZU

Ve srovnání s loňským rokem si nejvíc polepšila Česká zemědělská univerzita, která poskočila hned o sto příček a skončila na 801. – 900. pozici. Propad naopak zaznamenala Vysoká škola chemicko-technologická, která letos skončila na 901. – 1000. místě. Na shodné příčce jako pražská škola skončila také Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.

Na nejvyšších příčkách mezi českých školami se již tradičně drží Univerzita Karlova, která letos skončila na 201. – 300. místě, stejně jako minulý rok. Zařadila se tak po bok Durham University či Dartmouth College, která se v USA řadí do prestižní společnosti Ivy League škol.

Za Univerzitou Karlovou z českých škol následovala Univerzita Palackého v Olomouci, která obhájila 501. – 600. místo. Na třetím místě pak skončila Masarykova univerzita (601. – 700. příčka) a za ní České vysoké učení technické (701.-800.). Obě školy se letos udržely na stejných příčkách jako loni.

Nadvláda USA

Šanghajskému žebříčku každoročně dominují severoamerické školy. Podle serveru Věda a výzkum tyto a podobná hodnocení straní konkrétním regionům a Šanghajský žebříček právě školám ze zámoří. Těch je mezi tisícovkou nejlepších škole světa 234 a drtivá většina z nich je jen ve Spojených státech.

V top desítce je amerických škol hned osm. První místo si pevně drží univerzita Harvard, která v hodnocení získala také maximální počet bodů, tedy 100. Mezi deset nejlepších škol se vešly také dvě britské – Oxford a Cambridge.

Z univerzit ležící v kontinentální Evropě se nejlépe umístila francouzská Paris-Saclay University, která skončila na 14. místě. Následuje švýcarská ETH Zurich na 20. místě a na 33. příčce pak University of Copenhagen v Dánsku. Z asijských univerzit se nejlépe umístila japonská University of Tokyo, která skončila na 26. místě. Do žebříčku se také vešla jediná slovenská škola Univerzita Komenského, která skončila na 601. – 700. místě.