I na zahraniční školy se lze ještě hlásit! Termíny jsou různé

11. 2. 2014 | Studium v zahraničí

Tak je to tady – doba rozhodování, na jaký obor a jakou školu podat přihlášku. Čas se krátí a vy více než kdy jindy promýšlíte všechna pro i proti vašich favoritů. Ale co když pokoutně, jen tak po očku ještě pomýšlíte na to, že byste svou vysokoškolskou studijní etapu začali za hranicemi? Pokud ano, vězte, že možnost začít studovat už od září na některé ze škol v zahraničí, tu ještě je. Jen pozor, i tady je nejvyšší čas se rozhodnout!

Zatímco většina českých škol stanovuje jako nejzazší termín pro podání přihlášek 28. únor (i když i to už dnes není pravidlem), u těch zahraničních bývá tím nejčastějším termínem „T“ 15. leden. Ale ani ten zdaleka neplatí pro všechny země, a dokonce ani jejich školy. Proto se určitě vyplatí sledovat webové stránky konkrétních institucí, které si někdy – stejně jako u nás – termíny pro podání přihlášek samy prodlužují a upravují. V těch zemích, kde je možné začít studovat v různých semestrech, je nejzazší lhůta pro přihlášení dokonce ještě později. Prakticky všechny nabízejí i několik desítek až stovek oborů v angličtině.

Dánsko

Jednou z velice častých a oblíbených destinací českých studentů je Dánsko. Proč tomu tak je, docela výmluvně osvětluje tento rozhovor. Pokud tedy přemýšlíte o tom, že byste chtěli studovat právě v zemi Hanse Christiana Andersena, zde je pár tipů: Aalborg University, Aarhus University, Copenhagen Business School atd.

Přihlášky: nejčastěji do 15. března

Norsko

Také Norsko je velmi oblíbenou studijní metou zahraničních studentů. Pověstná přátelská atmosféra na tamních univerzitách, bezplatné studium pro cizince, ale i bezproblémová komunikace v angličtině, to vše spolu s nádhernou přírodou této severské země každoročně láká tisíce studentů ze zahraničí. Mezi nejznámější školy patří třeba Bergen University College, University of Oslo a další. Jako zahraniční student máte ale většinou vyšší šanci se na školu dostat v rámci výměnného pobytu nebo pod patronátem české partnerské školy (tedy jako její student).

Přihlášky: nejčastěji do 1. nebo 15. března

Švédsko

Kdo by chtěl studovat v další severské zemi, Švédsku, může vybírat až ze 600 programů v angličtině. Školné se zde nehradí, i když zcela bez výdajů také není. Než se rozhodnete studovat ve Švédsku, určitě se vyplatí navštívit stránku www.universityadmissions.se nebo www.studyinsweden.se.

Přihlášky: nejčastěji do 15. ledna pro letní semestr a do 15. srpna pak pro zimní semestr (případně později v závislosti na konkrétní škole)

Finsko

Školy ve Finsku se v základu dělí na univerzity a tzv. polytechniky (čili univerzity aplikovaných věd). Polytechniky připomínají naše vyšší odborné školy v tom směru, že jsou zaměřeny (oproti univerzitám) více na praxi. Trvají ale 3,5 až 4 roky a jsou zakončeny bakalářským titulem. Ve Finsku je momentálně 14 univerzit, mezi ty nejznámější patří University of Tampere, University of Helsinki aj. Velmi užitečným zdrojem informací o studiu ve Finsku je stránka www.erudera.com/finland/.

Přihlášky: nejčastěji od poloviny ledna do poloviny února pro zimní semestr, během srpna až září pro letní semestr

Itálie

Pokud vás lákají spíše teplejší krajiny, je možné využít nabídky některé z italských univerzit. A ta je opravdu široká – vždyť Itálie je koneckonců kolébkou vzdělání. Nevýhodou je, že studium na tamních univerzitách je již hrazené – školné činí od 600 až do několika tisíc eur za akademický rok. Celá řada škol (tzv. neuniverzitních) se orientuje na obory z oblasti umění, literatury a humanitních věd. Nejstarší, nejznámější a jednou z největších je univerzita v Bologni, která nabízí široké spektrum tzv. škol (dříve označovaných jako fakult) a oborů. Neméně známá je také Sapienza University of Rome, University of Milan.

Přihlášky: nejčastěji do 15. července až 30. listopadu v závislosti na konkrétní škole nebo její součásti

Velká Británie

Přihlášky ke studiu na vysoké školy a univerzity ve Velké Británii se podávají pouze přes portál Universities and Colleges Admissions Service (UCAS). Stránky UCAS jsou pro ty, kdo chtějí studovat právě ve Spojeném království, zároveň užitečným rozcestníkem a dobrou pomůckou pro správný výběr školy a oboru. Na univerzitách ve Velké Británii je však třeba počítat s poplatky, které si ale lze významně ponížit pomocí stipendia (více o studiu ve Velké Británii čtěte třeba v tomto článku).

Přihlášky: nejčastěji do 15. ledna, mnohé školy však často termín pro zahraniční studenty prodlužují

Německo

Velmi užitečné informace o studiu v Německu, a to dokonce i v češtině, lze získat na stránkách DAAD Praha (www.daad.cz) nebo také na www.studying-in-germany.org či na www.study-in.de. O tom, jak probíhá studium v Německu, jsme psali i na našem webu – a to například v tomto článku. Je však třeba dodat, že i studium na německých vysokých školách (tedy i těch veřejných) už je zpoplatněno – obvykle částkou asi 500 eur za semestr. V Německu je na 380 univerzit, které v souhrnu nabízejí přes 15.000 studijních programů. Podrobné informace o možnostech studia v Německu najdete také na stránkách studygermany.ma­wista.com.

Přihlášky: nejčastěji do 15. ledna pro letní semestr a do 15. července pak pro zimní semestr

Foto: sxc.hu

Další články k tématu

Delší pracovní víza by mohla do Británie přilákat více studentů

Delší pracovní víza by mohla do Británie přilákat více studentů

Zahraniční studenti mohou aktuálně ve Velké Británii studovat dva roky po dokončení studia. Nedávný průzkum však ukázal, že delší pracovní víza by do země přilákala více zahraničních studentů. Po změně nyní volají i britské školy. Pracovní víza na dva roky zavedla Británie po nátlaku univerzit teprve loni v červenci. Rektoři tamních škol ale chtějí, aby se …

Nováček mezi stážemi. Vycestujte do Izraele!

Nováček mezi stážemi. Vycestujte do Izraele!

Výběrové stáže v Izraeli startují. V rámci pilotní fáze programu Czech-Israeli Innovation Internships navštíví zemi jeden student a čtyři studentky. Cílem programu je umožnit českým vysokoškolákům poznat izraelskou vědu a tamní startupy. Další studenti budou mít možnost účastnit se stáže už příští rok. Výběr účastníků pilotní fáze programu probíhal na základě doporučení členů vědecké rady Nadačního …

Programu Erasmus se zúčastnilo přes 350 tisíc českých studentů

Programu Erasmus se zúčastnilo přes 350 tisíc českých studentů

Do roku 2021 se programu Erasmus zúčastnilo přes 350 tisíc Čechů, z nichž největší počet tvořili studenti vysokých škol. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Dům zahraniční spolupráce. Zájem o výjezdy přes Erasmus by měl růst i do budoucna. Mimo jiné i díky většímu rozpočtu. „Očekáváme, že počet Čechů, které budeme schopni do zahraničí přes program vyslat, …