Højskole – studium v Dánsku trochu jinak

16. 4. 2013 | Studium v zahraničí

Pokud potřebujete ve svém životě změnu, chcete se zdokonalit v angličtině a užít si čtyři měsíce zábavy, vydejte se do Dánska a zažijte kouzlo højskole!

V České republice se o tom, jak vyjet do Dánska studovat højskole, nic oficiálního nedozvíte. Pokud už někdo vyjede, je to jen díky tomu, že se o této možnosti dozvěděl od kamaráda, ten od dalšího kamaráda a tak dále. Tímto způsobem jsem se o tom dozvěděla i já, čirou náhodou jen tak mezi řečí od mé spolužačky.

Co to vlastně ta højskole je?

V Dánsku funguje úplně jiný školní systém, než na jaký jsme zvyklí v Čechách. Na základní škole existuje kromě normálních ročníků takzvaný nultý, kam se chodí už v pěti letech, do sedmé třídy se nepíšou žádné testy ani písemky a na stresující zkoušení u tabule tam můžete také zapomenout.
Ve vyšších ročnících si sami volíte, na jaké předměty se chcete specializovat a v jaké úrovni, z nich potom máte na konci pololetí souhrnnou zkoušku, kterou vám učitel oznámkuje od –3 do 12. Slyšíte dobře. Ani oslovení „pane učiteli/paní učitelko“ tu nenajdete, očekávejte spíš něco jako: „Hele, Andreasi, potřebovala bych…“. V Dánsku se zkrátka vykání nepoužívá, stejně jako slovo „děkuji“, které v dánštině prostě vůbec neexistuje. Po absolvování střední školy je mezi dánskými studenty normální nejít rovnou na vysokou školu nebo pracovat, ale buď nějakou dobu cestovat po světě, nebo mezitím absolvovat jiné vzdělání, rozuměj jít na højskole.

Je to tedy jakýsi mezistupeň mezi střední školou a univerzitou. Dánsko je højskol plné, najdete je v téměř každém městě, a to obzvláště na dánské pevnině, známé jako Jutland. Mezi Dány se těší obrovské oblibě a jejich absolvování jim poté usnadňuje nalézt dobrou práci. V højskole se nejedná tolik o klasické vzdělání jako spíš o to, naučit se něco o sobě, dokázat žít několik měsíců v uzavřené komunitě s desítkami cizích lidí, najít v každém kreativního ducha, vyzkoušet si nové věci a tak dále. Každá højskole je zaměřená na něco jiného – některé na umění, design, návrhářství, film a TV produkci, hudbu, sport a v některých najdete od všeho trochu. Právě v takové jsem já strávila čtyři nezapomenutelné měsíce.

Jak na to

Dostat se na højskole není žádný problém, a to ani finančně. Na internetu si vyhledáte stránku školy, která by se vám nejvíce líbila (stačí do Googlu zadat kombinaci „hojskole-denmark“ a vyjede jich dlouhý seznam), vyplníte jednoduchou přihlášku a napíšete motivační e-mail. Stačí pár vět o tom, proč tam chcete studovat a co očekáváte. Přijímá se zpravidla dvakrát ročně, na letní a zimní semestr, na čtyři, ale i více měsíců. Pro obyvatele států, které se staly členy EU v roce 2004, je plně hrazeno ubytování, jídlo a z velké části i samotné školné. To je pro nás jedna z mála možností, jak v Dánsku studovat, neboť jinak to není vůbec levná záležitost, a to dokonce ani pro Dány.

Přesná částka se u každé školy liší, ale nemělo by vás to vyjít o moc víc, než kolik utratíte, když studujete například v Praze. Po odeslání mé přihlášky jsem měla během pár dnů odpověď, a to jak v e-mailu, tak i ve schránce. Vše je vyřízeno velice rychle, nemusíte se ani starat o žádné papírování, to zařídíte až na místě s pomocí sekretářek. Potom si už jen stačí koupit jízdenku či letenku a užít si to.

Politika i volejbal

Já jsem strávila čtyři měsíce na højskole v Odderu, v relativně malém městě ležícím kousek od druhého největšího města Dánska – Aarhusu. Přijela jsem hlavně si odpočinout od studia vysoké školy a zdokonalit se v angličtině, ale odvezla jsem si mnohem víc, než jsem čekala. Bylo nás tam téměř 80, kolem 40 Dánů a téměř 30 studentů z Maďarska, Polska, Litvy, Lotyšska, Estonska, Islandu, Norska, Grónska, Japonska, Izraele, Itálie a Jihoafrické republiky. Po celou dobu jsme se i díky výborným zaměstnancům a nastavenému systému cítili jako doma. Vybrat jsme si mohli ze široké škály předmětů, od volejbalu přes mezinárodní politiku po předměty zaměřené na hudbu, kreslení či navrhování šatů. Kromě toho jsme měli v průběhu třikrát takzvaný Project Week, kdy jsme se celý týden věnovali jiným aktivitám jako masážím nebo jsme jeli na vodu. V rámci školného jsme také na pět dní navštívili Berlín.

Po celou dobu jsme měli naprosto perfektní vztahy, výborně jsme se bavili, a když po čtyřech měsících přišel den odjezdu, všichni jsme odjížděli s tím, že jsme si našli skvělé kamarády téměř po celém světě a že se rozhodně ještě uvidíme. Už po měsíci se nás 15 sešlo v Budapešti a už plánujeme, kdy a kde se sejdeme příště.

Dánsko je plné milých a přátelských lidí a højskole ještě koncentrují ty nejlepší z nich. Pokud chcete poznat spoustu různých národností a kultur zblízka, není lepší místo.

Autorka textu Adéla Vacková studuje třetím rokem Mezinárodní obchod na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE.

Další články k tématu